Magzati alkohol szindróma

szerző: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - WEBBeteg
frissítve:

A magzat a terhesség teljes ideje alatt ki van téve a várandós anya szervezetébe kerülő minden értékes és káros anyag hatásának. Sajnos nemcsak a vitaminok, ásványi anyagok jutnak át a placentán keresztül a magzat szervezetébe, hanem az olyan ártalmas anyagok is, mint az alkohol, a drog vagy a nikotin.

Bár ezzel a ténnyel a kismamák többsége tisztában van, mégis, egyes irodalmak szerint, hazánkban évente legalább 300 gyermek jön a világra a terhesség alatti alkoholfogyasztás miatt kialakuló magzati alkohol szindróma tüneteivel.

A magzatra károsabb az alkohol, mint az anyára

Mivel a magzat szervezete nem rendelkezik még olyan enzimekkel, amelyek képesek lennének az alkohol lebontására, a placentán átjutott alkohol, annak mennyiségétől, rendszerességétől függően különböző mértékben károsítja a születendő gyermek szervezetét, elsősorban az idegrendszerét. Mivel a magzat alkohol lebontása sokkal lassabb, mint a felnőtteké, a magzat véralkoholszintje magasabb lesz, mint az az anyai szervezetében mért érték. Az alkohol károsan befolyásolja a baba oxigén- és tápanyagellátottságát, szöveteinek, szerveinek, agyának fejlődését. Ezen károsodások összefoglaló elnevezése a magzati alkohol szindróma.

A méhben fejlődő baba a terhesség első harmadában (első trimeszter) érzékeny leginkább mindenfajta káros hatásra, így alkoholra is, de a várandósság későbbi szakaszában fogyasztott alkohol is károsan befolyásolhatja a magzat növekedését. A terhesség első heteiben fejlődnek ki a magzat létfontosságú szervei, ekkor nagyon sok nő még nem is tud arról, hogy gyermeket vár.

Terhesség alatt nincs biztonságos határ az alkoholfogyasztásban

Állandó viták folynak arról, hogy létezik-e a terhesség alatti alkoholfogyasztás kapcsán olyan határ, amelyet ha nem lép túl a várandós anya, akkor nem veszélyezteti a magzat egészségét.

Egyesek szerint a mértékletes alkoholfogyasztás, ami napi 2 egységnél, vagyis 2-3 dl bornál vagy két pohár sörnél kevesebb alkoholmennyiség elfogyasztását jelenti, nem lehet ártalmas. Egy brit kutatás szerint az alkalmanként kis mennyiségű alkoholt fogyasztó nők gyermekeinél fiúk esetében alacsonyabb volt a különböző viselkedészavarok (40 százalékkal) és a hiperaktivitás (30 százalékkal), vagy lányok esetében az érzelmi zavarok (30 százalékkal) előfordulása.

Mások viszont a fölött törnek pálcát, hogy a babavárás 9 hónapja – és természetesen a szoptatás alatt – az alkohol fogyasztása teljes mértékben kerülendő. A szervi fejlődésre, oxigénellátásra már kis mennyiségű alkohol is negítv hatással van. A „még biztonságos” határ meghúzása azért sem lehetséges, mert nemcsak az elfogyasztott alkohol mennyisége, hanem az anya életkora, súlya, általános egészségi állapota, valamint az alkoholfogyasztás rendszeressége is befolyásolja a magzatra kifejtett hatást.

Annyi bizonyos, hogy a terhesség első trimeszterében történő alkoholfogyasztás a legkárosabb, és akár kisebb mennyiséget rendszeresen, akár nagyobb mennyiséget alkalmanként fogyaszt az anya, a születési rendellenességek rizikója jelentősen növekszik.

Fejlődési rendellenességek magzati alkohol szindrómában

Rendellenességek a magzati korban

Az alkohol legfontosabb káros hatását a magzati idegsejtekre fejti ki. Gátolja azok megfelelő fejlődését és szerveződését, ezáltal súlyos idegrendszeri károsodásokat okozva. De az agyi károsodáson túl negatívan befolyásolja a magzat növekedését is.

A terhesség korai szakaszában történő alkoholfogyasztás növeli a koraszülés esélyét, akkor is, ha a későbbi trimeszterekben a kismama felhagy az ivással.

Noha az orvos nem tudja megállapítani a gyermek születése előtt a magzati alkohol szindrómát, azonban nyomon tudják követni a magzat fejlődését a terhesség során. A magzat lassú méhen belüli fejlődése, meglassult növekedése keltheti fel a gyanút, de mivel ilyen jellegű eltérést számos más tényező előidézhet, ezért ez alapján nem mondható ki az egyértelmű diagnózis. Amennyiben meg tudja mondani a fogyasztott alkohol mennyiségét és gyakoriságát, az segíthet a betegség előrejelzésében.

Rendellenességek csecsemőkorban

Születést követően a jellegzetes arcformára figyelhet fel az orvos. A magzati alkohol szindrómában szenvedő újszülötteknél ugyanis szembetűnő lehet a kicsi fejkörfogat (úgynevezett microcephalia). Ezen kívül jellemző a keskeny felsőajak, az orr és a felsőajak közötti bemélyedés (úgynevezett filtrum) hiánya, valamint a rövid szemrések. Az áll gyakran feltűnően kicsi. Az arcdeformitás mértéke sok esetben jól korrelál az agyi károsodás mértékével.

Az esetek 80%-ában az átlagostól elmarad a születési súly, és súlyos esetben a fej és a végtagok remegése is megfigyelhető.

Rendellenességek kisgyermekkorban

A későbbiekben, az újszülött növekedése, fejlődése során észrevehetővé válnak az egyéb rendellenességek is. A baba mozgásfejlődése elmarad az átlagostól és beszélni is jóval később tanul meg. Nyilvánvalóvá válnak a viselkedészavarok, az ingerlékenység, türelmetlenség, nyugtalanság, iskoláskorban pedig a tanulási zavarok kerülnek előtérbe. Ez utóbbiak rendszerint elég súlyosak ahhoz, hogy csak speciális iskolában vagy osztályban tudják a gyerekek megállni a helyüket.

A magzati alkohol szindrómával születő gyermekek mindössze egyötöde képes normál tanrendű iskolában befejezni tanulmányait. Nagyon gyakori a hiperaktivitás, ami sokszor önmagában is indokolja a speciális oktatási rendszer igénybevételét. A legsúlyosabb esetekben súlyos fokú mentális retardáció alakul ki.

Az értelmileg ilyen mértékben érintett gyerekek gyakran látás- és hallássérültek is, és nem ritkán intézetben nevelkednek.

A fentieken túl egyéb eltérések is előfordulhatnak, melyeket összefoglaló néven magzati alkoholhatáshoz kapcsolható rendellenességekként szoktak említeni. Ezek közé tartoznak pl. az olyan szívfejlődési rendellenességek, mint a kamrai vagy pitvari septumdefektus (sövényhiány, a szív jobb és baloldali üregeit elválasztó fal fejlődési hibája) vagy a különböző szívzörejek, az ízületi rendellenességek, vesefejlődési problémák (pl. patkóvese), látászavarok (pl. kancsalság), vagy az olyan fejlődési rendellenességek, mint a szájpad- vagy ajakhasadék. Rendszerint csak felnőttkorban napvilágot látó probléma, hogy a fiúgyermek felnőttkori spermaszáma is alacsonyabb magzati alkohol szindróma esetén.

Rendellenességek magzati alkohol szindrómában
  • Jellegzetes arckifejezés, kicsi szemek, nagyon vékony felső ajak, pici, felfelé kunkorodó orr, vékony bőr az orr és a felső ajak között
  • Szívproblémák
  • Lassú fizikai fejlődés magzati és csecsemőkorban is
  • Látás- és hallászavar
  • Kicsi fejkörfogat és agyméret (mikrokefália)
  • Rossz koordinációs készségek
  • Alvászavar
  • Szellemi retardáció, lassú fejlődés
  • Tanulási zavarok
  • Abnormális viselkedés, mint például rövid koncentrációs készség, hiperaktivitás, túlzott idegesség vagy szorongás
  • Végtagok, ujjak deformációja

Nem gyógyítható, de korai diagnózis esetén javítható az állapot

Bizonyos rendellenességeket, problémákat gyógyszeresen ugyan lehet kezelni, de az alapvető feladat e kórkép esetében nyilvánvalóan a megelőzés lenne. A legbiztosabb megoldás az, ha a várandós anya a terhesség alatt teljes mértékben kerüli az alkoholt! Alkoholfüggőség esetén kérjen segítséget!

Ha a megelőzésre nem fektetett kellő hangsúlyt a leendő anya, akkor a legtöbb, amit tehet, hogy őszintén bevallva kihágásait segíti az orvosokat abban, hogy mielőbb felállítható legyen a baba fejlődési rendellenességeit magyarázó diagnózis. A korai diagnózis ugyanis lehetővé teszi, hogy kezdetektől megfelelő ellátásban részesüljön az újszülött, illetve így idejében elkezdhető az egyénre szabott fejlesztés, ami az életkornak megfelelően mozgás-, beszéd- vagy viselkedésterápiát jelenthet. Indokolt esetben (súlyos fokú mentális retardáció, a gyermek ellátására képtelen anya stb.) természetesen sor kerülhet a gyermek intézeti elhelyezésére is.

Amennyiben örökbe fogadta a gyermeket, nem tudhatja, hogy annak biológiai anyja fogyasztott-e alkoholt a terhesség során. Ezért ha a babánál tanulási vagy fejlődési rendellenességet tapasztal, forduljon orvoshoz, hogy kiderítsék a dolog mögött meghúzódó problémát.

WEBBeteg.hu logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos

Cikkajánló

Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Fáklya Mónika, gyermekgyógyász, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.