A hideg időjárás hatására súlyosbodó egészségügyi problémák

WEBBeteg
lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna megjelent:

A hideg időszak gyakran szinonimája az influenzajárványnak, azonban a hideg időjárás több más betegségnek is „kedvez”, illetve ronthatja a beteg állapotát egyes, már fennálló egészségi problémák esetében is.

Amikor a hőmérséklet lecsökken, a szervezet alkalmazkodni próbál, hogy stabil belső hőmérsékletet tartson fenn a létfontosságú szervek megóvása érdekében. Testünk hidegre adott válaszának egyike, hogy csökkenti a végtagok és a bőr ellátásához szükséges véráramlást, ezzel megtartva a meleget a belső szerveknél. Az izmok is képesek hőt termelni remegéssel, a pajzsmirigy pedig hormonokat szabadít fel az anyagcsere növelése érdekében.

A hideg, téli időjárás természetesen növeli a balesetek és a fagyási sérülések kockázatát, de ezeken a közvetlen összefüggéseken túl számos más kórállapot is létezik, amelyre kedvezőtlen hatással van a hideg.

Influenza és más felső légúti fertőzések

Az influenza és a megfázásként emlegetett számos egyéb fertőző megbetegedés leginkább télen fordul elő, amelynek két oka van. Egyrészt az influenza vírus (és több más, megfázást okozó vírus) életképesebb hideg, száraz időjárási körülmények között. Másrészt télen jellemzően csökkent az immunrendszerünk működése az alacsonyabb vitaminszint, a téli napfényhiány, továbbá a hideg jelentette megterhelés következtében. Ehhez járul hozzá, hogy télen több időt töltünk zárt térben, másokkal egy légtérben, amely szintén megkönnyíti a járványok kialakulásának esélyét, a fűtött levegő pedig kiszárítja a vírusok elleni védekezésben jelentős nyálkahártyákat, rontva a védekezés hatásfokát.

Önmagában a hidegtől tehát nem tudunk megfázni, vagy nem leszünk influenzásak, de a hideg jelentette körülmények kifejezetten elősegítik a vírusok és egyes baktériumok terjedését és rontják immunrendszerünk védekezőképességét.

Bőrproblémák és a hideg

A hőmérsékletcsökkenés hatással lehet a bőrre, a hőmérséklet és a páratartalom rendszeres változása megviseli bőrünk egészségét. A hideg hatásait még egészséges emberek is megtapasztalják, de bizonyos betegségekben ennek fokozott a jelentősége.

Pikkelysömör – Amikor a bőr veszít nedvességtartalmából, kis repedések és sebek keletkezhetnek rajta. A téli hideg, száraz levegő a pikkelysömörrel élőknél csak súlyosbítja ezt az egyébként is fennálló állapotot, fájdalmas vagy viszkető szezonális fellángolást okozva.

Ekcéma – A tél nem kedvez az ekcémás panaszoknak sem. A száraz, viszkető bőrfoltok vakarás hatására a bőrvastagodásához és nyílt sebek kialakulásához vezethetnek, ezért az ekcémásoknak télen különösen figyelniük kell a bőrápolásra.

Cukorbetegek bőrápolása - A bőrproblémákra való odafigyelés különösen fontos azok számára, akiknek az immunrendszere gyengült, mint például a diabetesszel élők. Ha a kiszáradt bőrön apró vágás vagy sérülés keletkezik, a bőr védekezőképességének csökkenése miatt növekszik a diabéteszes bőrfertőzések kockázata, nehezen gyógyuló sebek kialakulásához vezetve. Mivel a hidegben a perifériák vérellátása csökken, a bőr mellett az idegek működése is zavart szenvedhet.

Szívbetegségek: télen nagyobb a rizikó

Hideg időben növekszik a szívinfarktus, a trombózis, a stroke, valamint a hirtelen szívhalál kockázata. A hideg hatására ugyanis az erek összeszűkülnek, nehezebbé válik a szívizmok vérellátása, miközben a szívnek több erőt kell kifejtenie a vérkeringés fenntartásához. Ez egészséges emberek esetében nem okoz problémát, de télen gyakoribbak a kiugró vérnyomásértékek (általában nehezebb szabályozni a vérnyomást), a szívbetegeknél pedig fokozza a súlyos események - pl. a szívinfarktus - rizikóját.

Légzőszervi betegségek: súlyosbodó panaszok

COPD - A krónikus obstruktív tüdőbetegség károsítja a tüdő légutait. Amikor a hőmérséklet lecsökken, további terhelést róhat a légzőrendszerre, fokozva a betegséggel járó panaszokat, mint a nehézlégzés, hurutos köhögés, köpetürítés.

Asztma - Az asztma egy másik gyakori légzőszervi állapot, amely hideg időben rosszabbodhat. A hideg levegő a légutak további szűkítésével növelheti az asztmás rohamok kockázatát.

Ízületi fájdalmak: a hideg és a gyulladás

Bár nincs elegendő bizonyíték arra, hogy miként kapcsolódik össze a hideg idő és az arthritis fellángolása, a tanulmányok azt mutatják, hogy az ízületi gyulladásban szenvedők nagyobb valószínűséggel érzik kellemetlennek, amikor a hőmérséklet csökken. Ízületi gyulladás esetén a hideg – valószínűleg a véráramlás csökkenése és a nyomásváltozás miatt – fokozza a gyulladást, ami fájdalmat, duzzanatot és mozgásbeszűkülést okozhat. A betegek számára általában nagyobb nehézséget okoz hidegben a kint tartózkodás és mozgás, de igyekezniük kell aktívnak maradni és kímélően, de rendszeresen átmozgatni az ízületeiket.

Egy jellegzetes kórkép: Raynaud-kór

A Raynaud-kór aránylag gyakori kórkép, amit vezető tünetként a hirtelen elfehéredő és fájdalmas ujjak jellemeznek. A jelenséget artériák zsugorodása okozza, korlátozva ezzel az adott terület váráramlását, fájdalmat, zsibbadást és a bőr színének változását okozva. A panasz egyik fő kiváltó oka – az érzelmi stressz mellett – a hideg időjárás.

Autoimmun betegségek fellángolása télen

A lupus (SLE) és a sclerosis multiplex (SM) betegségek mind súlyosbodhatnak hideg időben. Az érzelmi vagy fizikai stressz növelheti a fellángolások kockázatát, ami például a végtagok mozgásának nehézségével, görcsökkel járhatnak.

Szezonális mentális problémák jelentkezhetnek

Az évszakváltozással együttjáró téli depresszió egy szezonális affektív zavar (szezonális hangulatzavar), amely általában a napfény hiányának tulajdonítható. A negatív hatásokat pedig csak fokozza, hogy egyes emberek, különösen az idősek, télen kevésbé hagyják el lakásukat, ez pedig növelheti az elszigeteltség érzését.

A hatást ellensúlyozandó érdemes minél több időt tölteni természetes fényben, továbbá ápolni társas kapcsolatainkat.

WEBBeteg logó

Forrás: WEBBeteg
Felhasznált irodalom: Health Conditions That Worsen in Cold Weather (Northwestern Medicine), Can Cold Weather Make Health Conditions Worse? (OchsnerHealth)
Lektorálta: Dr. Szabó Zsuzsanna háziorvos, pszichoterapeuta

Cikkajánló

Elsősegély
Elsősegély

Elsősegély rovarcsípések esetén.

Pajzsmirigy-alulműködés
Pajzsmirigy-alulműködés

A pajzsmirigy-alulműködés tünetei.

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.