Az influenza a hideg és száraz levegőt szereti

Független Hírügynökség
megjelent:

Az influenzavírus tovább marad életképes a levegőben akkor, ha az abszolút páratartalom alacsony. Ezzel tudományosan bebizonyosodott az az ősi tapasztalat, hogy a hideg téli hónapokban több ember betegszik meg influenzában, mint máskor.

Amikor a levegő abszolút páratartalma alacsony - mint a betegség csúcsidőszakában, a téli hónapokban - akkor a vírus tovább marad életképes és a fertőzési arány növekszik.

Az abszolút páratartalom a levegő egységnyi térfogatában (köbméterben) mérhető vízpára mennyiségét (gramm) jelenti, a hőmérséklettől függetlenül. A relatív páratartalom egy százalékban kifejezett arány, mely azt mutatja meg, hogy az adott páratartalom hányadrésze annak, amit a levegő ezen a hőmérsékleten maximálisan képes tartalmazni. A 100 százalékos relatív páratartalmú levegőből a legkisebb hőmérséklet-csökkenésre azonnal elkezd kicsapódni a pára.

Az abszolút páratartalom számít

Az régóta ismeretes, hogy az influenzavírus jobban terjed a hidegebb és szárazabb levegőben. Ám a korábbi vizsgálatok a relatív páratartalommal állították párba a vírus terjedési és fertőzőképességét, és így az összefüggés nem olyan szembeszökő.

Amikor az Oregoni Állami Egyetem kutatói 2010-ben egy sor meglévő kutatási adatot átszámoltak abszolút páratartalomra, markáns lett az összefüggés a páratartalom és a vírus élet- és fertőzőképessége között: egy adott földrajzi ponton egy tipikus nyári napon akár négyszer nagyobb lehet a levegő abszolút páratartalma egy téli naphoz képest. Ez magyarázza, miért sokkal több az influenzafertőzés télen.

(WEBBeteg, Független Hírügynökség)

Cikkajánló

Influenza
Már az influenza tüneteinek első jelentkezésekor érdemes megkezdeni a kezelést, mivel a betegség szövődményei súlyos, akár életveszélyes betegségek is lehetnek. A rizikócsoportokba tartozók számára minden évben ajánlott a védőoltás beadása az influenza ellen.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.