• Dr. Szanyi Andrea

    belgyógyász, háziorvos, geriáter Szeretnék kérdezni tőle

    1459

    kérdésre
    válaszolt

    Szakterülete:

    belgyógyász, háziorvos, geriáter

    Bemutatkozás:


    Önéletrajz
    • 1987-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán.


    • 1987-től 1996. decemberéig a Szent László Kórházban dolgoztam, a Fertőző és Trópusi Betegségek Tanszékén, majd a II. Fertőző-Belgyógyászati osztályon.


    • 1993-ban belgyógyászatból, 2000-ben háziorvostanból és geriátriából szakvizsgáztam.


    • 1997-től háziorvosként dolgozom Budapest VII. kerületében.


    • 1998-tól rövid megszakítással másodállásban idősek otthonában is dolgozom.    A háziorvosi munka szerteágazó területein belül szakmai érdeklődésem elsősorban az anyagcserebetegségek, azon belül a cukorbetegség felismerése, kezelése, gondozása, valamint az infektológia felé irányul.    Angol nyelven középszinten, franciául alapszinten beszélek.

    Szeretnék kérdezni tőle
   • Hirdetések
   • Dr. Szanyi Andrea legutóbbi válaszai
    Kedves Kérdező! A leírtakból kiderül, hogy Ön nagyon tudatosan él, táplálkozik. A vércukorterhelésnél a kiindulási és a 2 órás vércukorértéknek van jelentősége, ez utóbbi értéket viszont nem írta meg. A 2 órás vércukorérték valószínűleg kevesebb lehetett, mint 11 mmol/l , így ez nem cukorbetegség, valószínűleg IFG-nek ( csökkent cukor tolerancia) felel meg. Az otthoni mérések sem 2 órás értékek. A z otthoni vércukormérés és a laboratóriumi között eltérés lehet, mivel a tesztcsíkkal kapilláris vérből történik a meghatározás, míg a laboratóriumban vénás vérből. A terheléses vércukormérés során 75 g glükóz elfogyasztását követően történik a vércukor meghatározás, ami nyilván nagyobb gyors felszívódású cukrot jelent, mint amit Ön egy alkalommal elfogyaszt. Mivel Ön nincs elhízva, rendszeresen mozog, megfelelően táplálkozik, így az életmódon érdemben nem tud változtatni. Amit esetleg még megtehet, hogy a szénhidrátbevitelt csökkenti, illetve legalább napi háromszori étkezésre osztja el. A folyamat nem fordítható vissza, de mivel az étrendje mellett nem tapasztalt kirívó vércukor értékeket, így remélhető, hogy ezen a szinten tartósan megmarad a vércukorszintje, amennyiben a továbbiakban is figyelmet fordít a megfelelő táplálkozásra, mozgásra és a testsúlya sem növekszik. Ezek a vércukorértékek a gyerekvállalásban nem akadályozzák, de azt bizonyára tudja, hogy az Ön esetében nagyobb valószínűséggel alakulhat ki terhességi cukorbetegség.
    Kedves Kérdező! Nem derült ki a leírásából, hogy mindkét kezén jelentkezik-e a tünet vagy csak az egyiken. Lényeges kérdések, hogy mért-e lázat, van-e fájdalma, ízületi gyulladással is jár-e, történt-e nagyobb megterhelés mostanában. Panasza hátterében lehet gyulladásos folyamat, köszvény, immunológiai elváltozás. Ha panasza nem múlik először forduljon háziorvosához, aki csináltathat laboratóriumi vizsgálatokat, illetve reumatológushoz irányíthatja.
    Kedves Kérdező! Lehet, hogy az állkapocs ízületet vagy a környező izmokat megerőltette és onnan sugárzik ki a fájdalom. Ezen tünetek alapján nem feltételezem, hogy agydaganata van, panasza nem utal arra, de távolból ez nem diagnosztizálható.
    Kedves Kérdező! A laboratóriumi leleteket mindig a beteg panaszával és tüneteivel együttesen kell értékelni. A trombocitaszám a határon van, a limfocitaszám százalékos aránya alacsonyabb a normál értéknél, annak lehet jelentősége inkább, amelyik érték a perifériás vérképben emelkedett. A magasabb húgysavérték hátterében több minden állhat. A csökkentés érdekében elsőként diétát szoktunk javasolni. A kicsit magasabb kreatinin és a mérsékelten alacsonyabb GFR érték hátterében nem kizárható a szedett kreatin hatása, ugyanis az egyrészt vízvisszatartó hatású, másrészt hosszútávon vesekárosító hatású lehet. Javaslom hagyja abba ennek szedését és néhány hónap elteltével ismételtesse meg a vesefunkciós vizsgálatokat. Egyébként ez az érték még nem jelent veseelégtelenséget. A kép feltöltése valószínűleg nem volt sikeres, nem látom a mellékletet.
    Kedves Kérdező! A leírásából nem derült ki számomra, hogy mi a kérdése. Panaszát nagy valószínűséggel reflux betegség okozza, melyre a szedett Quamatel illetve a Rennie valószínűleg nem elégséges. Amennyiben a gyomortükrözésre még heteket kellene várnia, akkor beszélje meg kezelőorvosával, háziorvosával további gyógyszerelését.
    Kedves Kérdező! A leírtak alapján úgy tűnik, hogy elég részletes kivizsgáláson esett át és sok mindent sikerült kizárni. A leletek pontos ismerete és a beteg vizsgálata nélkül nem lehet egyértelmű véleményt mondani Felmerül még bennem, hogy a panaszát a háti vagy deréktáji ( lumbalis) gerinc esetleges eltérése okozza, ami okozhat kisugárzó panaszt a hasba illetve a lábba is. Ennek kimutatása az adott szakasz CT illetve MR vizsgálatával lehetséges. Ennek ellentmond, hogy járt reumatológusnál, viszont nem tesz említést arról , hogy az említett vizsgálatok megtörténtek-e.
    Kedves Kérdező! A leírt laboreredmény gyakorlatilag nem mutat kórosat, a fehérvérsejt száma is normál tartományban van. A hemoglobin és a hematokrit értéke van a határon, ami még nem jelent vérszegénységet, de esetleg legközelebb érdemes lenne a szérum vas és vasszállító kapacitás ( transzferrin ) vizsgálata is.
    Kedves Kérdező! A mért éhgyomri vércukorérték a normál tartományon belül van. Az étkezés után mért 9 mmol/l érték illetve a 2 óra múlva mért 7 mmol/l érték kis mértékben, magasabb a kívánatosnál, de természetesen nagy mértékben függ attól, hogy előzőleg mit evett, az étkezés milyen szénhidrátot tartalmazott. Mivel nem túlsúlyos, bár nem tudom, hogy van-e egyéb rizikótényező, így esetleg javasolható, hogy alacsonyabb glikémiás indexú szénhidrátokat fogyasszon. Ilyenek a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, az árpa, bulgur, hajdina, köles, quinoa, barna rizs, továbbá a tej, joghurt, kefir, a zöldségek és gyümölcsök nagy része és a durum tészta.
    Kedves Kérdező! A limfocita és granulocita arány kismértékű eltolódásának normál fehérvérsejt szám mellett nincs jelentősége. Az eGFR értékét 90 alatt számszerűsíti a labor, mivel ez az érték az Ön esetében éppen csak ez alatt van, így ennek normál kreatinin érték esetén nincs különösebb jelentősége. Lehet, hogy a vérvételt megelőző időszakban nem fogyasztott elegendő mennyiségű folyadékot. Javaslom, hogy figyeljen oda, különösen a nyári időszakban, a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra.
    Kedves Kérdező! Nem említi, hogy mikor történt a gyomortükrözés, mikor hagyta abba a Ludea rendszeres szedését. A leírtak alapján nem zárható ki, hogy ismét gyomor - vagy nyombélfekélye van. A szédülése, gyengesége összefügghet a kialvatlansággal, de javasolnám, hogy méresse meg a vérnyomását, csináltasson vérképvizsgálatot is.
    Kedves Kérdező! A vérvétellel a vérszegénységet kizárták, de a leírtakból nem derül ki, hogy történt-e egyéb vizsgálat is véralvadási zavar irányában. Amennyiben nem, akkor javaslom, hogy történjen INR, vérzési idő, véralvadási idő, valamint vérlemezke ( trombocyta), májfunkciós vizsgálat is.
    Kedves kérdező! A leírt panaszok alapján a beteg vizsgálata nélkül nehéz véleményt alkotni. Javaslom, hogy szédüléses panaszai miatt történjen nyaki gerinc vizsgálat, esetleg a nyaki erek Doppler vizsgálatat. A belső fül zavara is okozhat a fej mozgatásával összefüggésben szédülést, ezért fül-orr-gégészeti vizsgálat is javasolt. Fáradtságát vérszegénység is magyarázhatja, csináltasson egy vérképet, illetve kontroll TSH-t, a pajzsmirigyműködés megítélésére. Méresse meg a vérnyomását étkezést követően is. A mellékelt lelet nem mutat kóros eltérést, nem áll fenn inzulinrezisztencia, sem csökkent cukortolerancia. Hasi panaszai hátterében szintén több minden állhat, felmerül a laktóz intolerancia lehetősége is, keressen fel gastroenterológiai szakrendelést ennek kivizsgáltatására.
    Kedves Kérdező! A trombózis megállapítása egyrészt a beteg vizsgálatán, másrészt vénás Doppler vizsgálaton illetve a vérből történő D-dimer vizsgálatból áll. A Doppler UH vizsgálat a térd feletti szakaszon a trombózist nagy érzékenységgel tudja megerősíteni vagy kizárni. Amennyiben nem történt volna vérvétel, javasolnám, hogy gyulladásos értékekre, kereatinin kinázra is történjen, erre háziorvosa adhat beutalót. Az újabb leletek birtokában javasolnám reumatológus ismételt felkeresését, illetve ortopédiai vizsgálatát. Panaszát nagy valószínűséggel térden belüli elváltozás okozhatja, amit MR vizsgálattal lehet kimutatni.
    Kedves Kérdező! A kis mértékben emelkedett fehérvérsejt szám miatt nincs oka aggodalomra, valószínűleg a közelmúltban légúti fertőzése lehetett. Leukémia esetén a fehérvérsejt szám nagy mértékben emelkedett és a vérképben más eltérés is jelentkezik egyéb tünetek mellett.
    Kedves Kérdező! Az észlelt eltérésnek a fehérvérsejt szám normál értéke mellett nincsen jelentősége. Esetleg jelezheti, hogy a közelmúltban valamilyen vírusos fertőzése zajlott le.