• Dr. Szanyi Andrea

        belgyógyász, háziorvos, geriáter Szeretnék kérdezni tőle

        1452

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        Bemutatkozás:


        Önéletrajz




        • 1987-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán.


        • 1987-től 1996. decemberéig a Szent László Kórházban dolgoztam, a Fertőző és Trópusi Betegségek Tanszékén, majd a II. Fertőző-Belgyógyászati osztályon.


        • 1993-ban belgyógyászatból, 2000-ben háziorvostanból és geriátriából szakvizsgáztam.


        • 1997-től háziorvosként dolgozom Budapest VII. kerületében.


        • 1998-tól rövid megszakítással másodállásban idősek otthonában is dolgozom.



        A háziorvosi munka szerteágazó területein belül szakmai érdeklődésem elsősorban az anyagcserebetegségek, azon belül a cukorbetegség felismerése, kezelése, gondozása, valamint az infektológia felé irányul.



        Angol nyelven középszinten, franciául alapszinten beszélek.

        Szeretnék kérdezni tőle
      • Hirdetések
      • Dr. Szanyi Andrea legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! A leírt laboreredmény gyakorlatilag nem mutat kórosat, a fehérvérsejt száma is normál tartományban van. A hemoglobin és a hematokrit értéke van a határon, ami még nem jelent vérszegénységet, de esetleg legközelebb érdemes lenne a szérum vas és vasszállító kapacitás ( transzferrin ) vizsgálata is.
        Kedves Kérdező! A mért éhgyomri vércukorérték a normál tartományon belül van. Az étkezés után mért 9 mmol/l érték illetve a 2 óra múlva mért 7 mmol/l érték kis mértékben, magasabb a kívánatosnál, de természetesen nagy mértékben függ attól, hogy előzőleg mit evett, az étkezés milyen szénhidrátot tartalmazott. Mivel nem túlsúlyos, bár nem tudom, hogy van-e egyéb rizikótényező, így esetleg javasolható, hogy alacsonyabb glikémiás indexú szénhidrátokat fogyasszon. Ilyenek a teljes kiőrlésű gabonából készült termékek, az árpa, bulgur, hajdina, köles, quinoa, barna rizs, továbbá a tej, joghurt, kefir, a zöldségek és gyümölcsök nagy része és a durum tészta.
        Kedves Kérdező! A limfocita és granulocita arány kismértékű eltolódásának normál fehérvérsejt szám mellett nincs jelentősége. Az eGFR értékét 90 alatt számszerűsíti a labor, mivel ez az érték az Ön esetében éppen csak ez alatt van, így ennek normál kreatinin érték esetén nincs különösebb jelentősége. Lehet, hogy a vérvételt megelőző időszakban nem fogyasztott elegendő mennyiségű folyadékot. Javaslom, hogy figyeljen oda, különösen a nyári időszakban, a megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztásra.
        Kedves Kérdező! Nem említi, hogy mikor történt a gyomortükrözés, mikor hagyta abba a Ludea rendszeres szedését. A leírtak alapján nem zárható ki, hogy ismét gyomor - vagy nyombélfekélye van. A szédülése, gyengesége összefügghet a kialvatlansággal, de javasolnám, hogy méresse meg a vérnyomását, csináltasson vérképvizsgálatot is.
        Kedves Kérdező! A vérvétellel a vérszegénységet kizárták, de a leírtakból nem derül ki, hogy történt-e egyéb vizsgálat is véralvadási zavar irányában. Amennyiben nem, akkor javaslom, hogy történjen INR, vérzési idő, véralvadási idő, valamint vérlemezke ( trombocyta), májfunkciós vizsgálat is.
        Kedves kérdező! A leírt panaszok alapján a beteg vizsgálata nélkül nehéz véleményt alkotni. Javaslom, hogy szédüléses panaszai miatt történjen nyaki gerinc vizsgálat, esetleg a nyaki erek Doppler vizsgálatat. A belső fül zavara is okozhat a fej mozgatásával összefüggésben szédülést, ezért fül-orr-gégészeti vizsgálat is javasolt. Fáradtságát vérszegénység is magyarázhatja, csináltasson egy vérképet, illetve kontroll TSH-t, a pajzsmirigyműködés megítélésére. Méresse meg a vérnyomását étkezést követően is. A mellékelt lelet nem mutat kóros eltérést, nem áll fenn inzulinrezisztencia, sem csökkent cukortolerancia. Hasi panaszai hátterében szintén több minden állhat, felmerül a laktóz intolerancia lehetősége is, keressen fel gastroenterológiai szakrendelést ennek kivizsgáltatására.
        Kedves Kérdező! A trombózis megállapítása egyrészt a beteg vizsgálatán, másrészt vénás Doppler vizsgálaton illetve a vérből történő D-dimer vizsgálatból áll. A Doppler UH vizsgálat a térd feletti szakaszon a trombózist nagy érzékenységgel tudja megerősíteni vagy kizárni. Amennyiben nem történt volna vérvétel, javasolnám, hogy gyulladásos értékekre, kereatinin kinázra is történjen, erre háziorvosa adhat beutalót. Az újabb leletek birtokában javasolnám reumatológus ismételt felkeresését, illetve ortopédiai vizsgálatát. Panaszát nagy valószínűséggel térden belüli elváltozás okozhatja, amit MR vizsgálattal lehet kimutatni.
        Kedves Kérdező! A kis mértékben emelkedett fehérvérsejt szám miatt nincs oka aggodalomra, valószínűleg a közelmúltban légúti fertőzése lehetett. Leukémia esetén a fehérvérsejt szám nagy mértékben emelkedett és a vérképben más eltérés is jelentkezik egyéb tünetek mellett.
        Kedves Kérdező! Az észlelt eltérésnek a fehérvérsejt szám normál értéke mellett nincsen jelentősége. Esetleg jelezheti, hogy a közelmúltban valamilyen vírusos fertőzése zajlott le.
        Kedves Kérdező! A laboratóriumi értékeket mindig a beteg panaszaival és tüneteivel együttesen kell értékelni. Az emelkedett LDH érték számtalan kórképnél előfordul (pl. izomsérülés, májbetegség, tüdőembólia, rosszindulatú daganatok). Mivel nem ismeretes, hogy a laboratóriumi vizsgálat milyen okból készült, volt-e valamilyen panasza, így önmagában egy kiragadott értékről konkrét véleményt mondani nem tudok. A többi felsorolt eltérésnek nincs különösebb jelentősége.
        Kedves Kérdező! A két gyógyszer szedhető együttesen, egyik szer alkalmazási előiratában sem szerepel, hogy bármilyen kölcsönhatás lépne fel együttes alkalmazásukkor.
        Kedves Kérdező! A száraz mellhártyagyulladásnak nincs egyértelmű röntgen jele, a tünetek alapján valószínűsítették. Kezelése néhány hétig tartó pihenésből és nem szteroid gyulladásgátló szedéséből áll, mint amilyen például az ibuprofen (Brufen ) is. A Skudexa hatékonyabb fájdalomcsillapító, ebben két típusú fájdalomcsillapító van, az egyik az ibuprofennal egyező gyógyszercsoportba tartozik. Az ibuprofen mellékhatása valóban lehet felületi szájseb is, de feltételezem, hogy a gyógyszer abbahagyását, valamint az antibiotikum szedését követően ez a panasza azóta megszűnt. Amennyiben jobban van, akkor nem szükséges a szigorú ágynyugalom, legfeljebb kíméletes életmód. Fiatal, egyébként egészséges, mozgásában nem korlátozott embernél néhány hetes pihenés, ágynyugalom során nem alakul ki felfekvés, gondolom, nem fekszik folyamatosan mozdulatlanul és fel is kel időnként. Mivel két alkalommal is történt teljes kivizsgálás, mindkét alkalommal negatív eredménnyel, valamint panaszai csökkennek, további vizsgálatot nem tartok indokoltnak. Amennyiben új panasza jelentkezne, akkor természetesen keresse fel háziorvosát.
        Kedves Kérdező! Javasolnám, hogy, ha még nem tette volna meg, keressen fel kardiológust, történjen terheléses EKG vizsgálat. Így kimutatható lenne, ha fizikai terhelést követően szívritmuszavar vagy egyéb eltérés jelentkezne. Lehetséges, hogy a jelenleg szedett vérnyomáscsökkentő gyógyszer adagja csökkenthető, amennyiben tartósan ilyen alacsony értékeket mér. A tapintható nyirokcsomó lehet rossz fogtól is. A száraz köhögés hátterében állhat légúti fertőződés, de például reflux is. Amennyiben a köhögés nem szűnik, javaslom, hogy mellkas röntgen vizsgálat történjen. A mellkasi fájdalom lehet akár a köhögéstől is, izomfájdalom, sőt, reflux is okozhatja. A grépfrútlé átmenetileg valóban kissé fokozhatja az amlodipin hatáserősségét de ennyi idő után ennek hatása már nem érvényesülhet.
        Kedves Kérdező! A tünetet nem írta le elég részletesen, hogy pontos választ lehessen adni (pl. van-e szabályos ritmusa, együtt jár-e a pulzusával, vagy hallható-e kívülről) Lehet, hogy a halántékánál az érverést érzi. Amennyiben más tünete nem jelentkezik, akkor lehet a hátterében idegesség, szaporább szívverés , magas vérnyomás is. Javaslom, hogy mérje meg a vérnyomását és a pulzusát.
        Kedves Kérdező! A laboratóriumi leleteket mindig a beteg panaszaival, tüneteivel együttesen kell értékelni. A felsorolt eredmények a normál értéktől egészen kis mértékben térnek el, így amennyiben nem áll fenn szív- és érrendszeri betegség, cukorbetegség, máj – ill . epeúti betegség, ezeknek különös jelentősége nincs. A koleszterin, triglicerid érték hátterében állhat, ha az előző napon koleszterinben, telítetlen zsírsavakban magasabb tartalmú ételeket fogyasztott, a gamma GT érték hátterében egy pohár alkohol tartalmú ital is állhatott. Javaslom, hogy a lehetőségekhez képest zsír- és koleszterinszegény étrendet kövessen és évente a laborvizsgálatot ismételtesse meg. A vérnyomása (bár a systolés értéket nem írta meg, de a leírás szerint 135-145 között lehet), határérték közelinek számít. javaslom, az időszakos vérnyomásmérést. Amennyiben túlsúlyos, akkor a testsúlycsökkenést.