• Dr. Szanyi Andrea

        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        1391

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        Bemutatkozás:


        Önéletrajz




        • 1987-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán.


        • 1987-től 1996. decemberéig a Szent László Kórházban dolgoztam, a Fertőző és Trópusi Betegségek Tanszékén, majd a II. Fertőző-Belgyógyászati osztályon.


        • 1993-ban belgyógyászatból, 2000-ben háziorvostanból és geriátriából szakvizsgáztam.


        • 1997-től háziorvosként dolgozom Budapest VII. kerületében.


        • 1998-tól rövid megszakítással másodállásban idősek otthonában is dolgozom.



        A háziorvosi munka szerteágazó területein belül szakmai érdeklődésem elsősorban az anyagcserebetegségek, azon belül a cukorbetegség felismerése, kezelése, gondozása, valamint az infektológia felé irányul.



        Angol nyelven középszinten, franciául alapszinten beszélek.

      • Hirdetések
      • Dr. Szanyi Andrea legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! Javasolnám, hogy panaszával elsőként keresse fel háziorvosát, aki vizsgálatot követően hasi ultrahang vizsgálatot kezdeményezhet, esetleg további sebészeti vizsgálatot is javasolhat. Lehet, hogy panaszát csak izomfeszülés okozza, de állhat a háttérben többek között sérv is.
        Kedves Kérdező! Az emelkedett gamma GT érték májkárosodásra utal. A szedett gyógyszerek között a Miluritról ismert, hogy emelheti a májenzim értékeket. Beszélje meg kezelőorvosával, hogy ennek esetleg átmeneti elhagyása szóba jön-e és utána néhány héttel történjen kontroll laboratóriumi vizsgálat. Az elvégzett hasi ultrahang vizsgálat nem alkalmas a máj finomabb szerkezetének megítélésére. Amennyiben a gamma GT értéke a későbbiekben is változatlan javasolnám a fibroscan vizsgálatot, mely sajnos korlátozottan érhető el és a társadalombiztosítás nem finanszírozza.
        Kedves Kérdező! Látatlanban nehéz véleményt mondani. A leírt panaszok, illetve folyamatban levő vizsgálatok sajnos semmilyen konkrétumot nem tartalmaznak, így nehéz az összefüggés lehetőségéről bármilyen állásfoglalást mondanom. Az érrajzolat hátterében állhat alkati elváltozás, esetleg vénás értágulat, összefügghetnek a szív- és keringési tüneteivel, izgatottságától, inkább következménynek mint önálló elváltozásnak tűnik. Javaslom, keresse fel kezelőorvosát a problémával.
        Kedves Kérdező! Technikai probléma miatt későn kaptam meg kérdését. Javaslom panaszával mielőbb keressen fel kardiológust kivizsgálás céljából, amennyiben problémája még nem oldódott meg.
        Kedves Kérdező! A magas eozinofil számot a bélférgességen kívül allergiás megbetegedés is okozhatja. Nem derült ki, hogy a Vermox kezelést követően történt-e újabb vérkép vizsgálat, változott-e az eozinofil sejtszám. Azt, hogy miért nem tud hízni, nem lehet ilyen formában megmondani, de lehet, hogy az általános lelki alkata, feszültsége a magyarázata. A pánik betegség kizárásos diagnózison alapul. Mivel Önnél kizárták a szív-és érrendszeri betegséget, így a fennálló tünetek leginkább valóban pánik betegségre utalnak. Javaslom, keresse fel kezelőorvosát, hogy a panaszait megfelelő gyógyszereléssel csökkenteni lehessen.
        Kedves Kérdező! A leletek alapján a hozzátartozója veseelégtelen, melynek oka lehet a cukorbetegség is. Először is a gyógyszerelését kellene megbeszélni a háziorvossal, hogy a vesén át kiválasztódó gyógyszereket lecsökkentse vagy kihagyja, így például a Diclophenac szedését nem javasolnám. A Furosemid adagja valóban kevésnek tűnik, de , mint már írtam, ezt a beteg vizsgálata nélkül az interneten keresztül nem tisztem megmondani. Amit még javasolnék, hogy fogyasszon bőségesen folyadékot. A leírtakból nem derül ki a lábfájdalmának oka, ami lehet izületi kopás, érszűkület is. Javaslom, hogy tisztázzák a lábfájdalom okát, annak függvényében esetleg lehet a kezelésen módosítani.
        Kedves Kérdező! A dialízis során eltávolított folyadék mennyisége , mivel az heti 3 alkalommal történik, nem egyezik meg a napi folyadékbevitellel. Ennek mennyiségét a beteg állapota és a laboratóriumi értékek alapján döntik el. Az ízületi fájdalmak nincsenek összefüggésben a lebocsájtott folyadék mennyiségével. Természetesen magának a dialízisnek lehetnek mellékhatásai, gyakran jelentkezik gyengeség, izomfájdalom is, izomgörcs csont, ízületi fájdalom is. Javaslom, hogy beszéljenek a kezelőorvossal, hogy mivel lehetne panaszait csökkenteni.
        Kedves Kérdező! Leírásából nem derült ki, hogy pontosan milyen vizsgálatokat végeztek és a végén mit véleményeztek, milyen diagnózis született. Ennek alapján nem tudom megítélni, hogy alaposan kivizsgálták-e vagy sem. Mindenesetre a tünetei nem utalnak szervi megbetegedésre. Ön feszült, szorong és ez okozza az alvászavarát, nyugtalanságát. A zsibbadás valószínű háttere, hogy kapkodva veszi a levegőt. Tanácsolnám, hogy a zárójelentéssel, ha még nem tette volna meg, keresse fel háziorvosát, aki annak alapján esetleg javasolhat gyógyszeres kezelést vagy továbbirányíthatja pszichiáterhez.
        Kedves Kérdező! A hosszú leírásából nem derült ki számomra, hogy mit sportol, okozhatja-e az izom- illetve mellkasi fájdalmát. Az alacsony hőmérséklet illetve az alacsonyabb vérnyomásértékek nem kórosak. Az alacsony vastartalom lehet a diétájának következménye, persze számtalan más oka is lehet. Szédülését okozhatja a nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is. Amennyiben a szédülés életmódbeli háttere kizárható, keressen fel neurológus szakorvost. Még megjegyezném, hogy a mai, modern antihisztaminok már nem nagyon okoznak álmosságot, fáradtságot, valamint lehet ezeket este is szedni. A szénanátha tünetei viszont vezetés közben zavarhatják a koncentrációt.
        Kedves Kérdező! A leírt néhány laboreredmény alapján, orvosi vizsgálat nélkül nem lehet véleményt mondani a nagymamája gyógyszerszedéséről. Az előző vizsgálat során valószínűleg elmondták, ambuláns lapra leírták a szükséges gyógyszerelését. Amennyiben azóta a laborértékeiben vagy az állapotában romlás következett be, akkor elképzelhető, hogy változtatásra van szükség. A kezelőorvos szabadsága esetén keressék meg a helyettesét személyesen.
        Kedves Kérdező! Tünetei eléggé szerteágazóak. Mivel a leírtak szerint semmilyen orvosi vizsgálat nem történt, javasolnám, hogy panaszával keresse fel háziorvosát. A pánik betegség általában kizárásos diagnózis, ha a vizsgálatokkal nem találnak kóros eltérést, akkor lehet ezt kimondani, ami mind gyógyszeresen, mind pszihés támogatással jól kezelhető.
        Kedves Kérdező! Lehetséges, hogy a tabletta éles széle a nyelőcsövön mikro sérülést okozott. Nem tartom valószínűnek, hogy komolyabb sérülés lenne, illetve, hogy megakadt volna a tabletta,de amennyiben nem múlik el a kellemetlen érzés, keresse fel háziorvosát, aki nyelés röntgen vizsgálatra indokolt esetben elküldheti. Addig is próbáljon sok folyadékot fogyasztani, a nagyobb darab ételek lenyelését kerülje el.
        Kedves Kérdező! A mellékelt leletekben a vérképben észlelt neutrofil és limfocita arány kis mértékű eltolódásának normál fehérvérsejt szám mellett nincs különösebb jelentősége. Az össz bilirubinszint a normál értéket éppen meghaladta, önmagában nem kell nagyobb jelentőséget tulajdonítani, mivel a a többi májműködésre utaló enzimérték normál tartományban van. A laborleleteket mindig a klinikai képpel, a beteg panaszával együttesen kell értékelni. Nem derült ki, hogy a vizsgálat miért készült, volt-e bármilyen panasza vagy csak szűrővizsgálati célból.
        Kedves Kérdező! Fizikális vizsgálat és esetleg egy-két eszközös diagnosztikai vizsgálat nélkül meglehetősen nehéz a távolból megállapítani a problémája okát. Amennyiben a panasza az aranyérpárna használatával kezdődött, valószínű az összefüggés ezzel, megváltoztak az ülepét érő nyomásviszonyok, és ez akár a lágyrészekben, akár a fenék izomzatban okozhat kellemetlen feszítő érzéseket. Az, hogy valóban visszértágulat állna-e a háttérben, nem tudok válaszolni, egyrészt ezen a helyen nem szokott kialakulni visszértágulat (léteznek ugyan veleszületett visszértágulatok, visszeres hálózatok de ezek kívülről láthatóak, és bizonyára eddig is panaszokat okozhattak volna.) Ha nincs feltétlen szüksége erre a párnára akkor próbáljon meg anélkül ülni és ha lehetséges, gyakran álljon fel, mozgassa meg az izmait. Amennyiben ezután sem csökkennek a panaszai, szakorvosi vizsgálatot javasolok, ha bármi is látható kívülről ami visszértágulatra utalna, érsebészeti, más esetben elsősorban reumatológai vizsgálatra gondolok.
        Tisztelt Kérdező! Az MR leírásában több porckorong kopásos, terheléses eredetű elváltozását írják le, ezek közül a legkifejezettebb a III. ágyéki csigolya alatti porckorong sérv. Ez alatti két porckorongon hátrafelé irányuló elődomborodás van, ami a csigolyák közötti nyílásába terjed ahol az idegek kilépnek. Emellett a IV és V csigolya között néhány milliméteres elcsúszást írtak le. Konkrét életmódi tanácsokat adni orvosi vizsgálat nélkül, a tünetek, jelek ismerete hiányában nem lehet. Általánosságban a porckorong betegségek esetén óvakodni kell a fokozott terheléstől, cipekedéstől, mély előrehajlástól , hosszan tartó üléstől; fájdalmak esetén kemény fekhelyen fekvést, speciális gyógytornát esetleg gyógyszeres kezelést javasolnak, és egyes , súlyos esetekben műtét is szóba jön. A személyre szabott tanácsokért keresse fel kezelőorvosát.