• Dr. Szanyi Andrea

        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        1409

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        Bemutatkozás:


        Önéletrajz




        • 1987-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán.


        • 1987-től 1996. decemberéig a Szent László Kórházban dolgoztam, a Fertőző és Trópusi Betegségek Tanszékén, majd a II. Fertőző-Belgyógyászati osztályon.


        • 1993-ban belgyógyászatból, 2000-ben háziorvostanból és geriátriából szakvizsgáztam.


        • 1997-től háziorvosként dolgozom Budapest VII. kerületében.


        • 1998-tól rövid megszakítással másodállásban idősek otthonában is dolgozom.



        A háziorvosi munka szerteágazó területein belül szakmai érdeklődésem elsősorban az anyagcserebetegségek, azon belül a cukorbetegség felismerése, kezelése, gondozása, valamint az infektológia felé irányul.



        Angol nyelven középszinten, franciául alapszinten beszélek.

      • Hirdetések
      • Dr. Szanyi Andrea legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! Látatlanban , orvosi vizsgálat nélkül nehéz véleményt mondani. Egyik lehetséges ok lehet, hogy a hasmenés során jelentős folyadék- és ásványi anyag vesztés történt és panasza ezzel függ össze, esetleg a vérnyomása ingadozik vagy vérszegénység okozza panaszát. Lehetséges, hogy maga a vírusfertőzés okozza a fejfájását. Keresse fel háziorvosát, méresse meg a vérnyomását és ha szükségesnek tartja, esetleg laboratóriumi vizsgálatot is kezdeményezhet.
        Kedves Kérdező! A leletekben a májfunkciós értékek emelkedettek, különösen a GGT. Ez a leírtak alapján valószínűleg az alkoholfogyasztás következménye, ami ezek szerint már a laborvizsgálatok előtt elkezdődött. Javaslom, hogy egyrészt álljon le az alkoholfogyasztással, ha ehhez segítség kell, akkor keresse fel a területileg illetékes pszichiátriai szakrendelést, továbbá keresse fel háziorvosát is, hogy hasi ultrahang vizsgálatra beutalhassa. Kórházi befekvés néhány laboratóriumi eltérés miatt nem szükséges, de néhány további vizsgálat és életmód változtatás mindenképpen. A kreatinin és GFR értékek enyhe mértékű vesekárosodásra utalnak.
        Kedves Kérdező! Az égő láb hátterében lehetséges, hogy polyneuropathia (az idegrostok bántalma) áll. Ennek oka lehet B vitamin hiány, anyagcsere betegség, hormonális eltérés, mechanikai ok illetve sok esetben ismeretlen eredetű is lehet. Javaslom, keresse fel háziorvosát, hogy a szükséges vizsgálatokat elindítsa, esetleg neurológiai vizsgálatot kezdeményezzen. Amennyiben nem derülne ki panaszának eredete, tüneti kezelés akkor is szóba jön.
        Kedves Kérdező! Miután neurológiai vizsgálat, agyi CT is történt, feltételezem a vérnyomása is rendben van, panaszainak háttere valószínűleg pszichés eredetű. Továbbra is pszichiáter felkeresését javasolnám nemcsak gyógyszeres kezelés céljából, hanem életvezetési tanácsadásra, pszichoterápiára. A két javasolt gyógyszer együttes szedése valóban tompít, viszont más gyógyszeres kezelési lehetőség is van.
        Kedves Kérdező! Az elhúzódó kötőhártya gyulladás miatt javaslom, keressen fel ismételten szemész szakorvost, más is állhat a háttérben. Refluxos panaszaira egyrészt életmódbeli tanácsok is segíthetnek, így étkezés után ne pihenjen le, magasabb párnán aludjon, ne fogyasszon szénsavas italokat, ezek sikertelensége esetén gyógyszeres kezelés is indokolt lehet. Az autóban történt rosszulléte valószínűleg pánik roham lehetett. A hasi ultrahanggal észlelt elváltozások további kivizsgálását javasolnám, keressen fel gastroenterológus szakorvost. A „peostara krinikus gyulladas” feltételezem, hogy krónikus prostata gyulladás akart lenni, csak elírta. Amennyiben van ilyen irányú panasza, akkor urológus felkeresését javasolnám. A vérvétel eredményének feltöltése valószínűleg nem volt sikeres, a csatolmány számomra nem jelenik meg.
        Kedves Kérdező! Nem gondolnám, hogy az említett szerek okoznák a „ vesefájdalmát”. Nem tudom mit ért vesefájdalmon, a dereka fáj, vagy valami egyebet is érzett, így görcsös, ágyékba sugárzó fájdalmat, Javaslom panaszával keresse fel háziorvosát, látatlanban nem tudom megmondani, hogy panasza valamilyen vesebetegséggel vagy mozgásszervi okkal függ-e össze.
        Kedves Kérdező! A kereskedelmi forgalomban kapható vitaminkészítmények, melyek sok esetben nyomelemeket is tartalmaznak, vagy a csak nyomelemtartalmú tabletták OGYI engedéllyel rendelkeznek, általánosságban elmondható, hogy nincs bennük szennyező anyagok, a leírt mennyiségű a vitamin és a nyomelem tartalmuk. Ezen a fórumban nem tisztem az egyes készítményekről véleményt mondani. A téli időszakban, amikor a táplálék már esetleg nem tartalmaz kellő mennyiségben vitaminokat, súlyosabb betegség átvészelését követően javasolhatók ezek szedése. Megfelelő minőségű, változatos táplálkozás esetén az étrend tartalmaz elegendő nyomelemet illetve vitaminokat is.
        Kedves Kérdező! Nem említi a napi székletek számát. Nincs információm arról, hogy az elmúlt időszakban változott-e az étkezési szokása, szedett-e az elmúlt időszakban antibiotikumot van-e hasi panasza, fájdalma. A nyákos széklet mindenesetre vastagbél gyulladásra, hasnyálmirigy betegségre is utalhat. Panaszai alapján szóba jöhet széklet bakteriológiai vizsgálat , esetleg hasi ultrahang vizsgálat, labor vizsgálat is. Javasolnám, hogy keresse fel háziorvosát, hogy a fenti kérdések függvényében a megfelelő vizsgálatokat kezdeményezhesse
        Kedves Kérdező! A magasabb ASO érték összefügg a lábán levő fertőzéssel, ezért kapott antibiotikumot. Az enyhén emelkedett májfunkciós értékek és a magas vérzsír értékek nincsenek összefüggésben a fertőzéssel. Az emelkedett triglicerid érték miatt diétás megszorítás és gyógyszeres kezelés jön szóba, keresse fel a lelettel háziorvosát. Antibiotikum kezelés mellett csökkenő de egyébként is enyhe fertőzéses tünetek mellett húsevő baktériumtól nem kell tartania.
        Kedves Kérdező! Ez a fórum nem alkalmas az azonnali válaszadásra. A szúró fájdalmát okozhatja a borda törése vagy a bordaközi izomzat húzódása is. Amennyiben nem múlik, panaszával keresse fel háziorvosát.
        Kedves Kérdező! A két gyógyszer szedhető együttesen. Amennyiben a visszerei fájdalmasak, gyulladtak, a szolárium használatát nem javaslom.
        Kedves Kérdező! A laboratóriumi leleteket mindig a beteg panaszaival, állapotával, vizsgálata során talált eltérésekkel együttesen kell értékelni, sosem önmagában. A magas albumin/globulin hányados az immunoglobulin csökkent termelődésére utalhat, további vizsgálatok lehetnek szükségesek a diagnózis felállításához, így májenzimek meghatározása, fehérje elektroforézis, albumin meghatározás. A vérsejtsüllyedés értéke a határon van, viszont az ennél érzékenyebb CRP enyhén emelkedett, ami esetleges gyulladásra is utalhat. Az eoainofil szám eltérése nem jelentős, az MPV- nek normál vérlemezke érték esetén nincs különösebb jelentősége. Az alacsonyabb vércukorértéknek különösebb jelentősége nincs, bár a leírás szerint nem éhgyomorra történt a vizsgálat. A koleszterinszint eltérésének nincs különösebb jelentősége. Az emelkedett TSH ( pajzsmirigyet szabályozó hormon) szint miatt a pajzsmirigy hormonok ( T3, T4 ) meghatározása mérlegelendő.
        Kedves Kérdező! A vizelet alacsonyabb fajsúlya hátterében valószínűleg a nagyobb mennyiségű folyadékfogyasztás állhat. A keton pozitivitás lehet éhezés következménye is. A vércukorérték normál tartományban van.Az alacsonyabb szérum kreatinin érték előfordulhat terhességben, kóros soványságban is. Az Rdw a vörösvértestek eloszlását jelenti. Mértékegységet nem írt le, de feltételezem, hogy százalékos arányról lehet szó, ez esetben éppen csak a normál érték alatt van, ez még nem jelent kórosat. Továbbá ezt a vörösvértestek átlagos térfogatával együtt szokták értékelni. Javaslom, hogy a későbbiekben csináltasson kontroll vizelet vizsgálatot.
        Kedves Kérdező! Vizsgálat nélkül nem lehet egyértelmű véleményt mondani. Nem említi, hogy az ízületeken van-e duzzanat, mozgáskorlátozottság. Panasza lehet több ízületet érintő gyulladás vagy ágyéki gerincből is kisugározhat. Javaslom keressen fel reumatológus szakorvost, akihez a háziorvosától kérhet beutalót.
        Kedves Kérdező! Az életkor, a fennálló betegségek és a szedett gyógyszerek nem ellenjavallják a műtétet, de ilyen esetben az egyébként is szükséges vizsgálatokon kívül kardiológiai vizsgálatra és véleményre is szükség van. Az altathatóságról pedig az aneszteziológus szakorvos ad véleményt.