• Dr. Szanyi Andrea

        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        1429

        kérdésre
        válaszolt

        Szakterülete:

        belgyógyász, háziorvos, geriáter

        Bemutatkozás:


        Önéletrajz




        • 1987-ben végeztem a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán.


        • 1987-től 1996. decemberéig a Szent László Kórházban dolgoztam, a Fertőző és Trópusi Betegségek Tanszékén, majd a II. Fertőző-Belgyógyászati osztályon.


        • 1993-ban belgyógyászatból, 2000-ben háziorvostanból és geriátriából szakvizsgáztam.


        • 1997-től háziorvosként dolgozom Budapest VII. kerületében.


        • 1998-tól rövid megszakítással másodállásban idősek otthonában is dolgozom.



        A háziorvosi munka szerteágazó területein belül szakmai érdeklődésem elsősorban az anyagcserebetegségek, azon belül a cukorbetegség felismerése, kezelése, gondozása, valamint az infektológia felé irányul.



        Angol nyelven középszinten, franciául alapszinten beszélek.

      • Hirdetések
      • Dr. Szanyi Andrea legutóbbi válaszai
        Kedves Kérdező! A leírtak alapján felmerül, hogy valamilyen parazita fertőzése van, a 2 negatív székletvizsgálat nem zárja ki teljesen . Javaslom, hogy lakóhelytől függően keressen fel infektológiai szakrendelést. A fogyás hátterében természetesen számos ok állhat, nem említi, hogy történt-e pajzsmirigy működésére vonatkozó vizsgálat (TSH). Amennyiben a további vizsgálatokkal sem találnak érdemi kóros eltérést, akkor panaszai egy részének lelki eredete is felmerül.
        Kedves Kérdező! Vizsgálat nélkül egyértelmű véleményt mondani nem tudok. A leírtakból kitűnik, hogy a magas vérnyomására szedett gyógyszerek nem elégségesek. A lábfeszülést, vörösödést okozhatja vizesedés, de gyulladás is. Javasolnám, hogy keresse fel háziorvosát, aki indokolt esetben kardiológus szakorvoshoz irányíthatja.
        Kedves Kérdező! A véraláfutások és a korábbi légszomj között nem látok összefüggést. Javasolnám, hogy csináltasson vérkép vizsgálatot (trombocita, INR), mellyel az esetleges véralvadási zavar kimutatható. Ezeket a vizsgálatokat a háziorvosa kérheti, esetleges kóros eredmények esetén hematológiai konzultáció javasolt.
        Kedves Kérdező! Syncumar szedés mellett az izomba történő injekció adása ellenjavallt a bevérzés veszélye miatt. Az Ön édesapja esetében a B12 vitamin adása mindenképpen szükséges. Elérhetőek ma már úgynevezett új típusú véralvadásgátló szerek is, melyek a Syncumar helyett adhatók tüdőembolia kezelésére is. Beszélje meg kezelőorvosával a gyógyszeres kezelés átállításának lehetőségét, javaslat alapján a háziorvosa is felírhatja a készítményt.
        Kedves Kérdező! Orvosi vizsgálat nélkül és a leletek pontos ismerete hiányában véleményt mondani nem tudok. Mivel hasi panaszai nem szűntek meg és nem is csökkentek a szedett gyógyszerek mellett, így javasolnám, hogy menjen vissza a gastroenterológiára. A lapockatáji fájdalom miatt javasolnám mellkas és borda röntgen vizsgálatát, beutalót háziorvosa tud adni. Panaszai függvényében a későbbiekben reumatológiai vizsgálat is szóba jön.
        Kedves Kérdező! Övsömört látatlanban nem lehet diagnosztizálni. Előfordulhat, hogy valakinél ismételten megjelenik akár ugyanott, akár más testtájékon. Háziorvosának, szükség szerint bőrgyógyásznak mutassa meg az elváltozást. Amennyiben igazolódik, hogy valóban övsömörről van szó, akkor javasolható kivizsgálása, a háttérben állhat olyan betegség, ami az immunrendszer működését csökkenti.
        Kedves Kérdező! A laboratóriumi eredményt mindig a beteg panaszával, a vizsgálat során észlelt eltéréssel együtt kell kezelni. Nem derült ki számomra, hogy a vizsgálat miért készült, volt-e valamilyen panasza vagy csak rutin vizsgálat történt. Az enyhén emelkedett amiláz érték nem ad okot különösebb aggodalomra. Az enyhén emelkedett érték hátterében előzőleg nagyobb mennyiségű, zsírosabb étel illetve alkohol fogyasztás is állhat.Epeúti betegségek esetén is emelkedhet a szintje. Javaslom hasi ultrahang vizsgálatát az esetleges ok tisztázására. Keresse fel háziorvosát, addig pedig kerülje a zsíros ételek és az alkohol fogyasztását.
        Kedves Kérdező! Orvosi vizsgálat nélkül nem lehet egyértelmű diagnózist mondani, de a leírtak alapján valószínű, hogy a panaszát köszvény okozza. A colchicum orvosi javaslatra ismét szedhető, ha most enyhébb a panasza, akkor indometacin tartalmú gyógyszer is elég lehet. A panasz elmúlásával viszont húgysavcsökkentő gyógyszeres kezelésre is szüksége lehet. A Cataflam nem a legmegfelelőbb szer a köszvényes fájdalom csökkentésére. Javaslom, hogy keresse fel kezelőorvosát, háziorvosát, hogy a szükséges gyógyszeres terápiát felírja.
        Kedves Kérdező! Vizsgálat nélkül nehéz véleményt mondani. Nem derül ki a leírásából, hogy mit sportolt, okozhatott-e tartós panaszt. Panasza hátterében állhat gerinc eredetű eltérés is, nem megfelelő statikájú cipő is kiválthatja. Javaslom keressen fel ortopéd vagy neurológus szakorvost. Amennyiben nem találnak elváltozást izomlazító torna, masszírozás is segíthet panaszán.
        Kedves Kérdező! Panaszát, a zsibbadást biztosan okozhatja a porckorongsérve. Amennyiben ez folyamatosan fennáll reumatológiai vizsgálat, fizikoterápiás kezelés szóba jön. Amennyiben a végtagja valóban, tapinthatóan hűvös, angiológiai vizsgálatot javasolnék.
        Kedves Kérdező! Előfordul, hogy az alkoholban, elsősorban a borban levő anyagok (így a hisztamin, enzimek, tartósítószerek, szulfitok stb.) allergiát okoznak. A borok közül a vörösbor hisztamin tartalma a legmagasabb, és az arra érzékeny fogyasztóknál allergiás reakciót okozhat. Javaslom, hogy a vörösbor fogyasztását kerülje, amennyiben panasza mástól is jelentkezik, például sajtok fogyasztását követően, keressen fel szakembert kivizsgálás céljából.
        Kedves Kérdező! Orvosi vizsgálat nélkül nem lehet véleményt mondani. A leírtak alapján viszont lehet, hogy kicsit megerőltette magát, izomhúzódás izomfeszülés is okozhatja panaszát. Amennyiben nem múlik, keresse fel háziorvosát, aki szükség esetén mell ultrahang vizsgálatot kezdeményezhet.
        Kedves Kérdező! Javasolnám, hogy a fejfájás jelentkezésekor mérje meg a vérnyomását és történjen vércukorszint vizsgálat is. A leírtak alapján valóban felmerül a pszichés eredet lehetősége is, de az akkor állítható, ha sikerült kizárni más oki eredetet. Panaszával keresse fel háziorvosát, aki szükség esetén szorongásoldó gyógyszeres kezelést kezdeményezhet.
        Kedves Kérdező! A leírtakból nem derül ki, hogy a panaszok jelentkezésekor megmérte-e a vérnyomását. Továbbá okozhatja az is panaszát, ha a vércukorszintje lecsökken az edzés folyamán. Javaslom, hogy ne csak edzés után, hanem előtte is fogyasszon valamilyen szénhidrát tartalmú ételt vagy italt és remélhetőleg panasza megszűnik. Ellenkező esetben kardiológiai kivizsgálás javasolt.
        Kedves Kérdező! A fejfájás, látászavar megfelelhet migrénnek, erre kaphatók recept nélkül is és receptre is megfelelő gyógyszerek. A magas pulzus miatt a szedett Nebivolol adagja módosításra szorulhat, illetve ugyanebben a gyógyszercsoportban léteznek olyan szerek, melyek a pulzusszámot hatékonyabban tudják csökkenteni megfelelő vérnyomáskontroll mellett. A leírtakból nem tudom értelmezni, minek alapján állapították meg Önnél a „szívizommerevséget” és az ennek alapján javasolt gyógyszereket. Mindenképpen javasolnám, hogy menjen el kardiológiai kontroll vizsgálatra. Amennyiben a fejfájása gyakorivá vagy tartóssá válna, ideggyógyászati vizsgálatot is javasolnék. Ha a fenti vizsgálatok nem igazolnak kóros eltérést, nem szükséges ezek kezelése, akkor panaszai hátterében pánikbetegség valószínű, melynek kezelésére a Frontin sok esetben nem elégséges.