Vigyázzon az alábbi ünnepi ételekkel!

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
frissítve:

A karácsony többek között az ízletes ételekről szól. Amennyiben speciális étrenden van cukorbetegség, magas vérnyomás, magas koleszterinszint stb. miatt, az ünnepek alatti étkezések még nagyobb kihívást jelentenek. Azonban ennek ellenére is jól érezheti magát, ha tudja, mely ételeket ajánlott kerülnie, mit érdemes helyettük választania!

Húsételek

A pulyka és csirke bőre is tele van telített zsírokkal. Bármilyen zsír több kalóriát tartalmaz grammonként, mint ugyanannyi fehérje vagy szénhidrát, emellett a „rossz” zsírok emelik a koleszterinszintet is! A vörös húsok zsír és kalóriatartalma magasabb, mint a fehér húsoké!

Mit válasszon? - Pulykamellet vagy egyéb fehér húst(bőr nélkül), illetve halat.

Töltelék

A töltött húsok általában magas zsírtartalmúak, egy-egy gombócnyi töltelék akár 550 kalóriát is jelenthet!

Mit válasszon? – A vajban, zsírban gazdag ételek helyett válasszon húslevest, a töltött káposzta helyett halat vagy alacsony zsírtartalmú baromfit! A hagyományos, fehér rizs helyett válasszon vadrizset!

Krumplipüré

A krumplipüré rengeteg tejjel és vajjal készül, így lesz igazán krémes állagú, ízletes. Ám egy kis adag is több, mint 200 kalóriát tartalmaz!

Mit válasszon? – Készítse alacsony zsírtartalmú tejjel vagy alacsony sótartalmú, zsírmentes csirkehúslevessel! Hagyja ki belőle a vajat és sót!

Beigli

Noha a dió tele van egészséges zsírokkal és olajokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal, a beigli emellett rengeteg cukrot és kalóriát tartalmaz. Egy átlagos szelet akár 500 kalória is lehet a süteményhez használt vaj, liszt és cukormennyiség miatt!

Mit válasszon? – Nassoljon inkább különféle diófélékből álló magkeveréket, ún. diákcsemegét, vagy ha nem bír ellenállni a beiglinek, engedjen meg magának egy nagyon vékony szeletet, de hagyja ki a hozzá járó vanília öntetet!

Melyik egészséges, melyik nem?

A legtöbben jól tudják, milyen ételek tesznek jót az egészségnek, és mik ártalmasak: sokszor halljuk, hogy fogyasszunk brokkolit, paprikát, sárgarépát, cukkinit, sok zöldséget és gyümölcsöt. De nem mindegy, hogyan készítjük el ezeket, mert például a könnyű és egészséges cukkini olajban kisütve egy kisebb kalóriabombává válhat. Az ételek elkészítési módjai: Melyik egészséges, melyik nem?

Étvágygerjesztő falatok

Legyen óvatos a céges karácsonyi parti étvágygerjesztő falatkáival, előételeivel, melyek általában tele vannak zsírral és kalóriával! Bár apró falatokról van szó, általában bacon-be tekert vagy majonézzel készült ételekről beszélünk, melyekből nagyon könnyű gyorsan rengeteg kalóriát bevinni a szervezetünkbe!

Mit válasszon? – Válassza a hideg halételeket, zöldségcsíkokat, gyümölcssalátát!

Tésztában sült (koktél)virsli

Gyakori előétel a falat méretű, leveles tésztában sült (koktél)virsli, mely azonban darabonként legalább 6 gramm zsírt és rengeteg sót tartalmaz.

Mit válasszon? – A leveles tésztában tálalt gyümölcs jobb alternatíva, még jobb, ha a gyümölcssalátát vagy sonkatálat választja!

Tojáslikőr

Ez az ital zsíros tejszínből, tojásból és cukorból készül. Egyetlen pohárkával kb. 340 kalóriát és 19g zsírt visz be a szervezetébe!

Mit válasszon? – Koccintáshoz válasszon száraz bort vagy pezsgőt!

Koktélok

A koktélok meglepően sok kalóriát (min. 350) tartalmaznak!

Mit válasszon? - Koccintáshoz válasszon száraz bort vagy pezsgőt! Ha koktélt szeretne, adjon hozzá gyümölcslevet!

Sütik, kekszek

A legtöbben az őszi-téli időszakban több szénhidrátot kívánunk, mint máskor. Ennek hátterében az áll, hogy a szénhidrátok serkentik a szerotonin termelését, mely az agyban a jóhangulat fokozásáért felelős.

Mit válasszon? – A megoldást a mértékletesség jelenti, illetve az, ha komplex szénhidrátokat, teljes kiőrlésű gabonából készült nossolni valókatválaszt.

Tejcsokoládé

A tejcsokoládé zsírban gazdag, viszont az étcsokoládéban megtalálható tápanyagokból jóval kevesebbet tartalmaz, mint a magas kakaótartalmú változat. A karamellával és egyéb krémekkel töltött változatok sem tesznek jót az egészségének!

Mit válasszon? – A töltetlen étcsokoládé, mely kakaótartalma legalább 70%-os a legjobb választás, de csak kis mennyiségben. Válasszon mogyoróval dúsított változatot!

Mire figyeljen még?

Ha tudja, mely ételeket kerülje, már jó úton halad! Az alábbi tippek segítségével még többet tehet egészsége és alakja megőrzéséért:

  • Étkezés közben beszélgessen a többiekkel! Ezáltal lassabban fog enni, és hamarabb lesz teltségérzete.
  • Céges összejövetelek alkalmával minél távolabb üljön/álljon a büfé asztaltól!
  • Álljon fel az asztaltól, ha már jóllakott!
  • Rágjon cukormentes rágógumit, vagy szopogasson cukormentes cukorkát, hogy csökkentse a nassolási vágyát!
Egészséges és egészségtelen ételek az ünnepi asztalon

Az illatos mézeskalács, a bejgli, a szaloncukrok, a fűszeres forralt bor és a sült húsok csábításának az ünnepi vásárban és otthon is nehéz ellenállni. A legtöbb karácsonyi specialitás sok cukrot vagy zsírt tartalmaz, vannak azonban olyan karácsonyi ételek is, amelyek kifejezetten egészségünket szolgálják. Adunk néhány tippet, hogy az ünnepek után ne kelljen aggódnia a felszedett plusz kilók miatt! Egészséges és egészségtelen ételek az ünnepi asztalon

Forrás: WEBBeteg
Cs. K., szakfordító; WebMD
Lektorálta: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.