Halat enni nem csak karácsonykor érdemes

szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró - WEBBeteg
megjelent: 2017.12.24.

Általában rántva vagy levesnek, s leggyakrabban akkor is csak karácsonykor kerül az asztalra édesvízi hal. Pedig ezek a pikkelyes jószágok nem csak finomak, hanem bármely más húsnál egészségesebbek, nincs olyan korosztály vagy betegség, amely mellett ne volna ajánlott a fogyasztása.

Évente egy magyar felnőtt átlagosan 4 kilogramm halat fogyaszt el, aminek fele édesvízi, a másik fele azonban konzerv, vagy sósvízi hal. A halfogyasztás egy emberre vetített mennyisége ugyan évről-évre nő, ám még így sem közelíti meg azt a szintet, amit Európa más országának polgárai magukba tömnek egy évben. A portugálok, spanyolok és franciák például fejenként 30-40 kilogrammot is megesznek ebből a csúszós testű állatból, a legnagyobb születéskor várható élettartammal rendelkező japánok pedig ennek akár a kétszeresét is.

Egy 2000-ben végzett felmérés szerint azoknál az embereknél, akik hetente legalább egyszer esznek tengeri halat, 52 százalékkal kisebb a szívhalál előfordulása, mint azoknál, akiknek tányérjára csak havonta került ilyen tengeri finomság. Kutatások pedig azt is bizonyítják, hogy a halfogyasztásnak gyerekkorban közvetlen hatása van az intelligenciára. Az Omega 3 zsírsav ugyanis a sejtosztódást is segíti, igaz ennek pontos hatásmechanizmusa eddig nem ismert.

A hal 15-20 százalék fehérjét tartalmaz, a halhúsnak a 80-85 százaléka pedig víz. A halhús ezért olyan könnyű szerkezetű, s ezért olyan könnyen emészthető. – Kivétel nélkül minden korosztályú, nemű és betegségű embernek ajánlható, ugyanis bárki meg tudja emészteni – mondta Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezetője. Ám ugyanennek a víztartalomnak köszönhetően roppant gyorsan romlik is. Így, ha 2-3 nappal a főzés előtt vásárolunk be belőle, azt már jobb fagyasztóba tenni.

A fehérjeösszetétel azonban még nem minden, a zsírtartalom alapján megkülönböztethetünk zsírosabb és szárazabb húsú halakat is. A halak zsírtartalmát az állat kora és táplálkozásai is befolyásolja. – Idén rossz volt a kukoricatermés, ezért a fogyasztók különösen jól járnak, ugyanis zsírnélküli magyar halak kerülhetnek az asztalra – bíztatott mindenkit a halfogyasztásra Lévai Ferenc.

Omega-3 zsírsavak

A zsírsavak az élelmiszerekkel elfogyasztott zsírok, olajok lebontási termékei. Két nagy csoportjuk a telített és a telítetlen zsírsavak osztálya. A telítetlen zsírsavakat - néhány kivételtől eltekintve - a szervezet nem képes előállítani (esszenciális zsírsavak), ezért a napi szükséglet biztosításához nélkülözhetetlen a táplálék formájában történő bevitelük. Mit kell tudni az omega-3 zsírsavakról?

Kitűnő vitaminforrás

De nem csak ezért kell a táplálkozásunkba rendszeresen beiktatni halnapokat. – Az édesvízi hal gazdag Omega 3 zsírsavakban, melyek az érfalon lerakódott nehéz koleszterineket (pakkokat) tulajdonképpen feloldják, s ezáltal rugalmasabbá teszik az érfalakat – magyarázta a szakértő, hozzátéve: az itthon tenyésztett halak 50 százalékban természetes táplálékot kapnak, így tulajdonképpen a teljes aminosav összetétellel rendelkeznek, valamint vitamintartalmuk is magas.

A halban zsírban oldódó vitaminok (A és D) – amelyek képesek semlegesíteni a szabadgyököket, vagyis azokat az anyagokat, melyek bizonyítottan daganatok kialakulásához vezetnek –, valamint vízben oldódó vitaminok (B1 és B2) is találhatóak. Mindezeken túl pedig jelentős a vas-, szelén-, cink-, és jódtartalma is. A halkonzervek pedig a puha és ezáltal a hússal együtt elfogyasztott csontoknak köszönhetően még kalciumot is tartalmaznak.

Az ülő emberek tápláléka

A hal átlagosan 15-20 százalék fehérjét tartalmaz, ezen kívül energia- és zsírösszetétele is kitűnő, így a fogyókúrákba is jól beilleszthető. – A halban „univerzális” fehérjék vannak, amelyek az agyi teljesítőképesség maximalizálásához tökéletesek, s megfelelő konyhatechnológiával elkészítve nem is hizlalnak, így minden ülő munkát végző embernek fő tápláléka a hal kellene, hogy legyen – vélte Lévai Ferenc.

Persze, mindez csak akkor igaz, ha nem bő olajban, vagy zsírban, vastag panírban sütögetjük, hanem például pároljuk, vagy grillezzük. Érdemes karácsonykor is szakítani a hagyományokkal és új ételeket kipróbálni!

Olcsó halnak híg a leve

A szakértő szerint azonban, ha a fent felsorolt pozitív hatásokat valóban el szeretnénk érni, akkor csak ellenőrzött minőségű terméket tegyünk a kosárba. Néhány hónappal ezelőtt terjedt az interneten egy étvágygerjesztőnek egyáltalán nem mondható írás és videó a pangasius (vietnámi cápaharcsa) tenyésztéséről. Nos, amit abban láttunk, vagy olvastunk, nyugodtan higgyük el, s vásárláskor azt is vegyük fontolóra, hogy egyáltalán érdemes-e több ezer kilométerről idehozott, fagyasztott halakat vásárolni, vagy inkább friss, magyar halat.

Uniós program is indult a halfogyasztás népszerűsítésére

A 2007-2013-as költségvetési ciklusban az Európai Unió csak hazánknak 13 milliárd forint pályázati pénzt biztosított a halfogyasztás népszerűsítésére és a halgazdaságok fejlesztésére, ugyanis uniós szinten is ennyire fontosnak tartják a szakemberek a halfogyasztást. A pénzből eddig 202 kisvállalkozás újult meg, s növelte termelőkapacitását.
A piacon pedig már több típusú magyar kaviár is kapható, amit itthon tenyésztett tokhalakból nyernek, s minőségük vetekszik a külföldi termékekével.
De nem csak az Uniónak fontos a halfogyasztás, az ÁNTSZ és a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség közös programot is indított MENZA MINTA=MINTAMENZA néven, amelynek célkitűzései között szintén szerepel, hogy a gyerekek is minél több halat egyenek, akár az iskolai menzákon is.

(WEBBeteg – Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Hozzászólások (3)

Cikkajánló

Magas vérnyomás Magas vérnyomás

Milyen a kockázata, hogy szív- és érrendszeri betegség jelentkezzen?

Mit mutat a szívultrahang? Mit mutat a szívultrahang?

Milyen formái vannak a vizsgálatnak? Milyen esetekben indokolt?

Halételek - Miért értékes elemei az étrendnek?

Hazánkban valamikor nagy hagyománya és kultúrája volt a halfogyasztásnak, napjainkban azonban ez sajnos már nem mondható el. Az európai átlagtól...

Olcsóbb lett a hal - Mit mondanak a dietetikusok?

Cikkünkben a külföldi és hazai halfogyasztási szokásokról olvashat, megtudhatja, miért érdemes halételeket fogyasztani, és néhány receptet is...

10 + 1 kérdés a fluoridról

A túlzott fluoridfogyasztás nagyobb veszéllyel jár, mint a fluoridhiány? Van benne igazság. Miben található fluorid? Miért hasznos, illetve káros-e?

A nyaralást is tönkreteheti a hal- vagy tengeriherkentyű-allergia

A hal, vagy a tenger gyümölcseinek fogyasztását követő szokatlan tüneteket vegyük komolyan, az allergiás reakció súlyos, életveszélyes állapotot...

Könnyen emészthető, finom: a hal ideális választás a fogyni vágyóknak

Az egészséges, tudatos táplálkozásra sosem késő áttérni! Varga Anita, az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet dietetikusa...

Halvásárlás: Milyen halat érdemes enni?

A bizonytalanság az egyik oka annak, hogy az emberek többsége csak ritkán vagy egyáltalán nem eszik halat, vagy ha mégis, inkább csak étteremben. Ez...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.