Diétás tanácsok az epe és a máj védelméért

WEBBeteg
megjelent:

A zsíros ételek fogyasztását nemcsak az elhízás veszélye miatt kell kerülni, hanem azért is, mert olyan fontos szerveinket is túlterhelhetjük vele, mint a máj és az epe, ami súlyos betegségek kialakulásához vezethet. Hogyan előzzük ezt meg?

A máj nélkülözhetetlen szerepet tölt be a szervezet méregtelenítésében, a szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcseréjében, az epesav termelésében, valamint a vérképzésben. Ha ez az egyensúly felborul, akkor többek között a májgyulladás és az epekövesség tüneteit tapasztalhatjuk.

Hogyan terhelhetjük túl a szerveinket?

A legjelentősebb májkárosító tényezők a következők:

  • túlzott vagy rendszeres alkoholfogyasztás,
  • a hepatitis vírusok különböző formái (A-E-ig),
  • különböző gyógyszerek (pl. antibiotikum, fogamzásgátló),
  • adalékanyagok (pl.: tartósítószerek, színezék),
  • különböző vegyszerek (pl. növényvédő szerek, kozmetikai szerek),
  • egészségtelen táplálkozás (pl. erős fűszerek, túlzott zsírbevitel, vízben nem oldódó rostok, finomított szénhidrátok).

Májvédő étrend

Diéták a tápcsatorna különböző megbetegedéseire

A számunkra szükséges tápanyagokat táplálkozás révén juttatjuk a szervezetünkbe. Az emésztőrendszerünk feladata az értékes tápanyagok feldolgozása, emésztése, felszívása és a felesleges anyagok kiürítése. Több szervből felépülő szervrendszer, amelyek mindegyikénél előfordulhat rendellenesség, megbetegedés. A különféle betegségekre különböző étrendek ajánlottak. Diéták a tápcsatorna különböző megbetegedéseire>>

A legegyszerűbb módja a máj és az epe kíméletének az, ha egészséges étrendet követ és elkerüli a fentiekben említett májkárosító tényezőket. Összeszedtük a májvédő étrend tíz legfontosabb tanácsát:

  • Kerülje az alkohol és a szénsavas üdítők fogyasztását!
  • Fogyasszon olyan kéntartalmú aminosavakat, mint a metionin (köles, sovány túró, tojásfehérje), cisztin és cisztein, amelyek elősegítik a májsejtek regenerációját.
  • Mérsékelje a zsírfogyasztást! A zsírbevitel 0,5-0,8 g/ttkg legyen, könnyen emészthető, esszenciális zsírsavak formájában.
  • Fogyasszon elegendő mennyiségű szénhidrátot! A szénhidrát (6-8 g/ttkg) szerepet játszik a máj védelmében a májregeneráló hormon (inzulin) termelődésének fokozásában, és általa feltöltődnek a glikogén raktárak.
  • Figyeljen a megfelelő vitaminbevitelre! A máj telítettsége esetén a B1, B6, C-vitamin és folsav szükséglet megnő.
  • Fontos a fokozatosság! Az étrend szempontjából kiemelten fontos a mennyiség, az étkezések gyakoriságának és az ételek állagának fokozatos emelése.
  • Kerülje az erős fűszerek (erős paprika, bors, torma, mustár, chili) fogyasztását, használjon ezek helyett friss és szárított zöldfűszereket!
  • Egyen többször, keveset! Célszerű naponta ötször-hatszor, egyszerre kis mennyiségeket étkezni.
  • Figyeljen a megfelelő aminosav-bevitelre! Dúsítsa étleit túróval, reszelt zsírszegény sajttal, és tojással!
  • Kerülje a nehezen emészthető (pl.: éretlen gyümölcsök, szárazhüvelyesek) ételeket!

Hogyan készítse el az ételeket?

Mivel ajánlott elkerülni a túlzott zsírbevitelt, ezért a bő zsírban, olajban való sütés sem javallott. Helyette inkább részesítse előnyben a zsírszegény sütési módokat: alufóliában, sütőzacskóban, grillen, mikrohullámú sütőben, stb. A hagyományos sűrítés helyett pedig használjon inkább száraz rántást vagy egyszerű, joghurtos, kefires habarást.

Mit tehet még?

Ha fokozott terhelésnek teszi ki a máját, akkor az életmódi változtatásokon túl érdemes májvédő készítményeket alkalmazni. Ezek a készítmények általában gyógynövénykivonatokból (pl. máriatövis, articsóka, gyermekláncfű) készülnek, amelyek megkönnyíthetik a májsejtek regenerálódását, segíthetik a szabadgyökök semlegesítését és megakadályozhatják a méreganyagok májsejtbe való bejutását. A készítményekről és az alkalmazásukról érdeklődjön orvosánál, gyógyszerészénél.

(WEBBeteg)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Irinyi-Barta Tünde, okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg öszeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Hidvégi Edit, gyermektüdőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.