• Diétás tanácsok az epe és a máj védelméért

        Szerző:
        WEBBeteg

        A zsíros ételek fogyasztását nemcsak az elhízás veszélye miatt kell kerülni, hanem azért is, mert olyan fontos szerveinket is túlterhelhetjük vele, mint a máj és az epe, ami súlyos betegségek kialakulásához vezethet. Hogyan előzzük ezt meg?

        A máj nélkülözhetetlen szerepet tölt be a szervezet méregtelenítésében, a szénhidrát-, zsír- és fehérje-anyagcseréjében, az epesav termelésében, valamint a vérképzésben. Ha ez az egyensúly felborul, akkor többek között a májgyulladás és az epekövesség tüneteit tapasztalhatjuk.

        Hogyan terhelhetjük túl a szerveinket?

        A legjelentősebb májkárosító tényezők a következők:

        • túlzott vagy rendszeres alkoholfogyasztás,
        • a hepatitis vírusok különböző formái (A-E-ig),
        • különböző gyógyszerek (pl. antibiotikum, fogamzásgátló),
        • adalékanyagok (pl.: tartósítószerek, színezék),
        • különböző vegyszerek (pl. növényvédő szerek, kozmetikai szerek),
        • egészségtelen táplálkozás (pl. erős fűszerek, túlzott zsírbevitel, vízben nem oldódó rostok, finomított szénhidrátok).
        Hirdetések

        Májvédő étrend

        Diéták a tápcsatorna különböző megbetegedéseire 

        A számunkra szükséges tápanyagokat táplálkozás révén juttatjuk a szervezetünkbe. Az emésztőrendszerünk feladata az értékes tápanyagok feldolgozása, emésztése, felszívása és a felesleges anyagok kiürítése. Több szervből felépülő szervrendszer, amelyek mindegyikénél előfordulhat rendellenesség, megbetegedés. A különféle betegségekre különböző étrendek ajánlottak. Diéták a tápcsatorna különböző megbetegedéseire>>

        A legegyszerűbb módja a máj és az epe kíméletének az, ha egészséges étrendet követ és elkerüli a fentiekben említett májkárosító tényezőket. Összeszedtük a májvédő étrend tíz legfontosabb tanácsát:

        • Kerülje az alkohol és a szénsavas üdítők fogyasztását!
        • Fogyasszon olyan kéntartalmú aminosavakat, mint a metionin (köles, sovány túró, tojásfehérje), cisztin és cisztein, amelyek elősegítik a májsejtek regenerációját.
        • Mérsékelje a zsírfogyasztást! A zsírbevitel 0,5-0,8 g/ttkg legyen, könnyen emészthető, esszenciális zsírsavak formájában.
        • Fogyasszon elegendő mennyiségű szénhidrátot! A szénhidrát (6-8 g/ttkg) szerepet játszik a máj védelmében a májregeneráló hormon (inzulin) termelődésének fokozásában, és általa feltöltődnek a glikogén raktárak.
        • Figyeljen a megfelelő vitaminbevitelre! A máj telítettsége esetén a B1, B6, C-vitamin és folsav szükséglet megnő.
        • Fontos a fokozatosság! Az étrend szempontjából kiemelten fontos a mennyiség, az étkezések gyakoriságának és az ételek állagának fokozatos emelése.
        • Kerülje az erős fűszerek (erős paprika, bors, torma, mustár, chili) fogyasztását, használjon ezek helyett friss és szárított zöldfűszereket!
        • Egyen többször, keveset! Célszerű naponta ötször-hatszor, egyszerre kis mennyiségeket étkezni.
        • Figyeljen a megfelelő fehérjebevitelre! Dúsítsa túróval, reszelt zsírszegény sajttal, és tojással!
        • Kerülje a nehezen emészthető (pl.: éretlen gyümölcsök, szárazhüvelyesek) ételeket!

        Hogyan készítse el az ételeket?

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        Mivel ajánlott elkerülni a túlzott zsírbevitelt, ezért a bő zsírban, olajban való sütés sem javallott. Helyette inkább részesítse előnyben a zsírszegény sütési módokat: alufóliában, sütőzacskóban, grillen, mikrohullámú sütőben, stb. A hagyományos sűrítés helyett pedig használjon inkább száraz rántást vagy egyszerű, joghurtos, kefires habarást.

        Mit tehet még?

        Ha fokozott terhelésnek teszi ki a máját, akkor az életmódi változtatásokon túl érdemes májvédő készítményeket alkalmazni. Ezek a készítmények általában gyógynövénykivonatokból (pl. máriatövis, articsóka, gyermekláncfű) készülnek, amelyek megkönnyíthetik a májsejtek regenerálódását, segíthetik a szabadgyökök semlegesítését és megakadályozhatják a méreganyagok májsejtbe való bejutását. A készítményekről és az alkalmazásukról érdeklődjön orvosánál, gyógyszerészénél.

        (WEBBeteg)

        Legutóbb frissült:
        • WEBBeteg.hu
      • Cikkajánló

        Túlzott izzadás

        Dr. Bodnár Edina

        Mi okozza a hiperhidrózist, és mik lehetnek a következményei? Mit tehetünk?

        Verejtékmirigy-gyulladás

        Cs. K., fordító

        A betegséggel járó stressz kezelhető, és van rá mód, hogy jobban érezze magát!

        Diéta epekövesség esetén

        Az epekőképződést a túlzott zsírbevitel, valamint a csökkent élelmirost-fogyasztás segíti elő, a zöldségek és gyümölcsök, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélék fogyasztása viszont véd az epekőképződéssel szemben. Ha azonban már kialakult az epekő, az alábbi diétás tanácsok betartásával javíthatja állapotát és megelőzheti az újabb kövek kialakulását.

        Néhány gondolat a fűszerekről

        A fűszerek amellett, hogy ételízesítésre szolgálnak, a megfelelő emésztéshez is hozzájárulnak. Meghozzák az étvágyat, serkentik a nyál és a bélnedvek termelődését, ezzel elősegítve a tökéletesebb emésztést és felszívódást.

        Epekímélő étrend - Mit szabad, mit nem?

        Az epét a máj termeli, ezt követően az epehólyagban raktározódik, majd innen ürül étkezésekkor a bélrendszerbe. Az epe anyagai végzik a zsíremésztést a vékonybélrendszerben.

        Teával a narancsbőr ellen

        A speciális méregtelenítő gyógyteák segítik a máj működését, így a szervezet tisztítását is elősegítik. Ha valaki szeretne egy pár kilótól megszabadulni, az esztelen fogyókúrák helyett inkább méregtelenítsen, hiszen így a felgyorsuló anyagcsere következtében a zsírpárnák is olvadni kezdenek.

        Glutén fogyasztása - A szakemberek szerint sem divat, hanem valós probléma

        A gluténmentesen étkezők gyakran szembesülnek azzal, hogy étkezési szokásukra a közvélemény divatdiétaként tekint annak ellenére, hogy sok esetben szerteágazó, az életminőségüket negatívan befolyásoló panaszaikat egyértelműen a glutén fogyasztása okozza. Hogy a gluténmentes étkezés nem divat, hanem valós probléma, arra a Magyar Allergológiai és Klinikai Immunológiai Társaság (MAKIT) éves kongresszusán több szakember előadása is felhívja a figyelmet.

        Teljes gyomoreltávolítás utáni diéta

        A gyomoreltávolító műtéten átesett betegnek nagyon nehéz beletörődnie, hogy ezentúl gyökeresen át kell formálnia életét és táplálkozási szokásait. A táplálkozás során a szervezetbe jutó tápanyagok első megállója a gyomor, ahol ott 1-4 órát tartózkodnak, és különböző emésztési folyamatokon mennek keresztül.

      • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
      • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA