Nyáron is D-vitamin hiányosak vagyunk

szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A csontok szempontjából legfontosabb vitaminunk a D-vitamin, melynek nagy részét a szervezet maga állítja elő napfény hatására. A jelenlegi kánikulában, amikor mindenki a lehető legkevesebb ruhát veszi magára, logikusnak tűnhetne, hogy szervezetünk dúskál az éltető vitaminban, ám ez közel sem így van. A kutatók szerint a magyarok fele még nyáron is D-vitamin hiányos.

Pedig a D-vitamin pótlásához önmagában már az is elég lenne, ha májustól szeptemberig pólóban és rövidnadrágban járnánk bevásárolni – állítják a Semmelweis Egyetem (SE) kutatói. A szakértők szerint ez a kb. negyed óra is kedvező hatással van a D-vitamin háztartásunkra, pedig ekkor csak a testfelületünk mindössze ötödét éri a napfény.

Új lehetőség a nagy dózisú D-vitaminpótlás

A D-vitamin-hiány az egész világon tapasztalható, ennek legfőbb oka az, hogy a D-vitamin pótlását nem tudjuk megoldani kizárólag étkezéssel, és nem tartózkodunk eleget a szabad levegőn, a napfényen. Hogyan pótolhajtuk a D-vitamint? Új lehetőség a nagy dózisú D-vitamin-pótlás

- Életünket házakban éljük, kevés időt töltünk szabad levegőn, ez okozza, hogy a világ civilizált részén még nyáron is óriási a D-vitamin hiány, ami a magyar lakosság mintegy felét is érinti. A D-vitamin egy részét ételekből nyerjük, de az a mennyiség közel sem olyan jelentős, mint amit a szervezet maga állít elő napfény hatására – magyarázta dr. Lakatos Péter, a SE Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára. Az endokrinológus szerint ha ez a hiány megszűnne, és a téli időszakban is pótolná mindenki a D-vitamint, a daganatok száma harmadával, a combnyaktöréseké negyedével, a kardiovaszkuláris megbetegedéseké tizedével csökkenne. És ez nem minden: egyes számítások szerint akár 90 százalékkal kevesebben betegednének meg influenzában is, végső eredményként pedig 2-3 évvel nőne az átlagéletkor.

Anyagilag is megéri

Hazánk lakosságának „feltöltése” D-vitaminnal dr. Lakatos Péter szerint tízmilliárd forintba kerülne, a várható egészségnyereség viszont ennek sokszorosa: 200-250 milliárd forint lenne.

A D-vitamin szerepe

A D-vitamin elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, és a csontok ásványosítása. A D-vitamin szerepe

- A D-vitamint általában a csontrendszer befolyásolójaként ismerik, de ennek a molekulának más feladata is van. Feladata a sejtek szaporodásának gátlása is, így hiányának szerepe lehet daganatok kialakulásában, idegrendszeri megbetegedésekben, csontritkulásban, keringési problémákban, befolyásolja a pajzsmirigy működését, és a cukorbetegség előfordulását is fokozhatja – folytatta a szakértő.

Napozás hiányában

Egy egészséges felnőtt D-vitamin szükségletét már az is fedezi, ha elegendő időt tölt a napfényen. Pusztán az élelmiszerekből felvenni azt szinte lehetetlen, bár a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, a margarinok jó források lehetnek.

Kóros D-vitaminhiány: az angolkór

A szervezet számára nélkülözhetetlen D-vitamin felelős a csontok szilárdságáért. Ha ez nincs, vagy nagyon alacsony, akkor különböző csont deformitások alakulhatnak ki már csecsemőkorban. Kóros Az angolkór

Gabonafélékben, hüvelyesekben és őrleményeikben, kenyerekben, péksüteményekben, zöldségekben és gyümölcsökben viszont egyáltalán nem jellemző, hogy találkozik szervezetünk D-vitaminnal. 100 gramm száraztésztában már 0-0,4 mikrogramm található, szintén 100 gramm vaj és margarinféleségekben 0,5-7,5; húsok, húsipari termékekben 1-4; halakban 0,5-10; tejben 0,05-0,3; tojásban 5-25.

Terhesség és szoptatás idején a kismamák szervezetének naponta 10 mikrogramm D-vitaminra van szüksége. Így választhatnak: vagy esznek naponta 2,5 kilogramm száraztésztát, vagy körülbelül 2 kilogramm margarint, vagy napi 15-30 perc sétával a napsugarakból „összeszedik” a szükséges mennyiséget.

(WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Cikkajánló

A D-vitamin típusai, forrásai és hatásai

Dr. Csuth Ágnes, Irinyi-Barta Tünde
D-vitamin
A D-vitamin (D-hormon) elnevezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg összeállítás - Irinyi-Barta Tünde, Dr. Ujj Zsófia Ágnes
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, Irinyi-Barta Tünde
WEBBeteg - Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.