5 módszer a prosztatarák kockázatának csökkentésére

szerző: Bodó Mariann, fordító - WEBBeteg
megjelent:

Egyre több férfi esetében diagnosztizálnak prosztatarákot. Az Egyesült Államokban 2009-ben 192 280 férfinél találtak prosztatadaganatot, melyek közül 27 360 halálos eset. A statisztikák szerint az Egyesült Államokban a prosztatarák okozza a legtöbb elhalálozást a férfiak esetében.

Annak ellenére, hogy a daganatos megbetegedések közül a prosztatarák a leggyakoribb a férfiaknál, vannak módszerek, melyek segítségével csökkenthető a betegség kialakulásának kockázata.

1. Vizsgáltassa ki magát!

Minden 40 év körüli és idősebb férfinak szükséges lenne évente kivizsgáltatnia magát. A prosztatarák vizsgálatnak két típusa van: a prosztata-specifikus antigén (PSA) teszt és a digitális végbélvizsgálat.

Az első módszer a vér PSA-szintjét méri. A PSA egy olyan anyag, melyet főként a prosztata termel. Ha a vérben túl magas a PSA-szint, az prosztatadaganathoz vezethet. A magas PSA-szint továbbá gyulladást, vagy prosztata megnagyobbodást is okozhat.

A második vizsgálat során az orvos a vastagbélben kitapintja, hogy van-e daganat vagy más elváltozás a prosztatában.

Ha a vizsgálatok pozitív eredményt mutatnak, akkor az orvos prosztata szövettani vizsgálatot készít, mely a legpontosabb módja a daganat kimutatásának.

Prosztatarák

A prosztatadaganat rizikófaktorainak többségét (mint az életkor, öröklődő hajlam) sajnos nem tudjuk befolyásolni. A kiegyensúlyozott táplálkozással, megfelelő életmóddal a betegségre hajlamos férfiak is sokat tehetnek egészségük megőrzése érdekében.
Prosztatarák - Kik a veszélyeztetettek?>>

2. Szedjen D-vitamint!

A napon történő tartózkodás és a D-vitamin-pótlás növeli a D-vitamin szintet, ami csökkentheti a prosztatarák kialakulásának kockázatát. A D-vitamin gátolja a rákos sejtek terjedését a prosztatában.

A kalcium csökkentheti a biológiailag aktív D-vitamin mennyiségét a testben, így azoknak is szükségük van a D-vitamin pótlására, akik gyakran isznak tejet. A csukamájolaj, a tonhal és a lazac kiváló D-vitamin-források.

3. Ne dohányozzon!

A dohányzás nemcsak a tüdőt és a szívet károsítja, hanem a prosztatadaganat kialakulásáért is felelős lehet.

Egy tanulmány szerint azon, a prosztatadaganatban szenvedő 55 év alatti férfiak esetében, akik dohányoznak, vagy korábban dohányoztak, 66 %-kal nagyobb valószínűséggel figyelhető meg a daganat más szervekre történő átterjedése.

4. Csökkentse a testzsírt!

A túlsúly, és a telített zsírt tartalmazó ételek – mint például a feldolgozott termékek és vörös húsok - fogyasztása prosztatarák kialakulásához vezethetnek. A zsíros ételek ugyanis növelik a tesztoszteron-termelést, ami egyben a prosztatadaganat kialakulásának kockázatát is növeli.

Kutatók megállapították, hogy a prosztatarák 2.5 százalékkal nagyobb valószínűséggel alakul ki azoknál a férfiaknál, akik egy héten több mint 5 alkalommal fogyasztanak vörös húst, szemben azokkal, akik csak hetente egyszer esznek vörös húst.

5. Táplálkozzon egészségesen!

Egyes tanulmányok szerint a gránátalma, a szója és a magas likopin tartalmú ételek, mint például a paradicsommártás csökkentik a prosztatarák kialakulásának kockázatát.

Az egészséges táplálkozás az egyik legjobb módszer a prosztatadaganat megelőzésére.

(WEBBeteg - Bodó Mariann, fordító)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Cserháti Zoltán, szemész
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.