A bőrrákosok más rákra is hajlamosabbak

Független Hírügynökség
megjelent:

Akinek bőrrákja van, annál sokkal könnyebben alakul ki más rákbetegség is - fedezték fel ír kutatók. A melanómásoknál például kétszer nagyobb a más rákbetegségek kockázata, mint a lakosság egészében.

A melanoma a bőrrák legagresszívebb formája. De más, kevésbé agresszív bőrrákban szenvedőknél is 57 százalékkal nagyobb a kockázata egyéb rák kialakulásának, mint általában a lakosság egészében. Ez a megállapítás megerősíti azt az eddigi tapasztalatot, hogy akinek már van valamilyen rákja, az könnyebben betegszik meg egy másik rákféleségben is.

A Dublini Egyetem kutatói csaknem 2 ezer melanomás, és több mint 20 ezer más bőrrákost vizsgáltak meg. Az egyéb bőrrákosoknál megduplázódik a melanoma kialakulásának kockázata, és ugyancsak nő a dohányzással összefüggő rákbetegségek kialakulásának veszélye.

Az összefüggés egyik lehetséges magyarázata az, hogy akinek már van egy bőrrákja, azt rendszeresebben figyelik orvosok, ezért hamarabb felfedezik az újabb bőrrákot. További összefüggés, hogy a dohányzás hajlamosít bőrrák mellett más rákbetegségekre is.

Az ír kutatásról a BBC brit közszolgálati hírportál számolt be szerdán.

Lásd még: Melanoma malignum - Milyenek a kilátások?

(FH)

Cikkajánló

Melanoma
A melanoma a festéktartalmú sejtek rosszindulatú burjánzása. A bőrből kiinduló rosszindulatú daganat a daganatos elváltozások 2 százalékát teszi ki, a leggyakoribb daganatok listáján a nyolcadik helyen áll. A melanoma rendkívül rosszindulatú daganattípus.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.