Cukorbetegek és fogamzásgátló tabletta

szerző: Dr. Laczkó Andrea diabetológus; Cs. K. fordító - WEBBeteg
frissítve:

A fogamzásgátló tabletták segítenek a nem kívánt terhesség megelőzésén túl az elhúzódó, fájdalmas menstruáción is. Jogos kérdés ugyanakkor, hogy a hormonháztartást befolyásoló hatásuk miatt cukorbetegek is használhatják-e?

A fogamzásgátlás bonyolult kérdés a cukorbetegeknél. Általánosságban nem tiltottak a hormontartalmú fogamzásgátló készítmények 1-es és 2-es típusú diabétesz esetén sem, azonban használatuk körültekintést igényel. Mindenképpen konzultáljon diabetológusával, mielőtt fogamzásgátló alkalmazása mellett dönt, kis dózisú fogamzásgátlók alkalmazása esetén is szoros kontroll szükséges.

A fogamzásgátlók hatása a vércukorszintre

Fogamzásgátló tablettákból elsősorban az igen kis hormontartalmúak a javasoltak.

A kombinált fogamzásgátló tabletták általában kisebb mértékű változást okoznak a vércukorszintben, amely azonban általában jól kontrollálható. A fogamzásgátló tabletta szedésének kezdeti időszakában előfordulhat, hogy nehezebb beállítani a vércukorszintet, ám ez a probléma az adagolásban történő kismértékű változtatással orvosolható. A hormontartalmú implantátumok is hasonlóan biztonságosak a cukorbetegek számára.

Súlyos cukorbetegség esetén a fogamzásgátló ösztrogéntartalma növelheti a vércukorszintet, ezzel párhuzamosan pedig csökkenti a test inzulinválaszát. A fogamzásgátló progeszterontartalma ugyanakkor inzulin túltermelést okozhat. Mindezen hatások ellensúlyozására szoros kontroll és a kezelés újbóli beállítása szükséges.

Fogamzásgátlók és a cukorbetegség szövődményei

A hormonális fogamzásgátló tabletták szedése leginkább azoknál a cukorbetegeknél okoz problémát, akik a diabétesz valamilyen szövődményétől is szenvednek. Éppen ezért kerülendők 35 év felett, dohányzás, magas vérnyomás, magas vérzsírszint és diabéteszes érszövődmény esetén.

A fogamzásgátló tabletta esetleges mellékhatásai ugyanis fokozzák a diabétesz szövődményeinek kockázatát. A mellékhatások nem gyakoribbak cukorbetegek esetében sem, ugyanakkor a következmények esetükben nagyobb kockázattal járnak. Ilyen például a magas vérnyomás, mely növeli a cukorbetegek kockázatát a szem- és veseproblémákra.

A fogamzásgátló tabletta használatával kapcsolatban leginkább az jelent gondot, hogy vérrögképződésre hajlamosít. Ez akkor lehet probléma, ha a betegnek már vannak károsodott artériái, magas vérnyomástól vagy túlsúlytól szenved. A családon belüli szívproblémák vagy stroke előfordulása is a fogamzásgátló tabletta használata ellen szól a megnövekedett rizikó miatt. Azoknak a cukorbetegeknek, akik dohányoznak, szintén ajánlott másfajta fogamzásgátlási módszert használni.

Összefoglalóan: szakemberek csak a 35 évnél fiatalabb, nem dohányzó, egészséges nők számára javasolják a hormonális fogamzásgátlási módszerek alkalmazását, akik nem szenvednek a diabétesszel összefüggő komplikációktól.

Inzulinos cukorbetegek és a menstruációs ciklus

A menstruációs ciklus, mégpedig a női nemi hormonok szintjének változása hatással van az inzulinigényre, ezen keresztül a vércukorszintre. A menstruációt megelőző napokban, egy hétben (premenstruum) a legnagyobb az inzulinigény. Ilyenkor akár - egyénektől függően - 6-10 E-el is nőhet az inzulinigény.
Amennyiben valaki változatlan inzulinmennyiséget ad be, akkor értelemszerűen ebben az időszakban kevésnek bizonyul, úgyhogy emelkedik a vércukorszint. A menstruáció alatt már visszacsökken az inzulinigény.
Ettől lehetnek egyedi eltérések, a lényeg, hogy mindenki tapasztalja ki a saját rendszerét.

WEBBeteg logóSzerző: Dr. Laczkó Andrea, belgyógyász, diabetológus; Cs. K. fordító - WEBBeteg
Felhasznált forrás: What to Know About Birth Control and Diabetes (Verywellhealth)

Cikkajánló

Mi a cukorbetegség? A diabétesz típusai

Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cukorbetegség
Jelenleg még nem teljesen tisztázott, hogy miért alakul ki 2-es típusú cukorbetegség (diabétesz) bizonyos embereknél, ám a fő rizikótényezők egyértelműek. Mi a különbség az 1-es és a 2-es típusú diabétesz között?
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

Budai Endokrinközpont - Dr. Koppány Viktória, endokrinológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.