• Alvási problémák kisbabáknál, kisgyerekeknél: Jó tanácsok szülőknek

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az alvás a test és az elme természetes pihenési fázisa. Ellazít és energiával tölt fel. Az agyunk álmunkban dolgozza fel a különböző napi benyomásokat és élményeket, többek között a traumákat is.

    A gennyes agyhártyagyulladás védőoltással megelőzhető!

    A gennyes agyhártyagyulladás leginkább a csecsemőket és a kamaszokat veszélyezteti. A súlyos, akár halálos kimenetelű betegség védőoltással megelőzhető, ne kockáztasson, előzze meg! Miért érdemes beoltatni magunkat gennyes agyhártyagyulladás ellen?

    Egy éjszakai kevés alvás után olyan fáradtak, feszültek és stresszesek lehetünk, amilyen nyugodtak, kipihentek és energiával teltek vagyunk egy végig átaludt éjszaka után. Ez érvényes a felnőttekre, a gyerekekre és a csecsemőkre is. Ezért fontos, hogy a szülők odafigyeljenek arra, hogy a kisbabák eleget és jól aludjanak.

    Normális esetben a gyerekek annyit alszanak, amennyire szükségük van, és akkor, amikor álmosak. A szülőknek többnyire az jelent gondot, ha a gyermek nappal alszik, éjszaka pedig élénk, és emiatt ők nem tudnak eleget aludni. Az, hogy mikor alszik el, és mennyit alszik egy gyermek, egyedileg változó és az életkortól is függ.

    Mennyit kell aludnia egy gyermeknek?

    Az újszülöttek napi húsz órát alszanak. Még nincsenek hozzászokva a napi ritmushoz, és többnyire minden második vagy harmadik órában felébrednek, hogy anyatejet igyanak.

    Hirdetések

    A téma cikkei

    6/1 Kisbabák alvási testhelyzete: Figyeljen oda rá!
    6/2 Mi a legjobb alvási testhelyzet kisbabáknak?
    6/3 Alvás csecsemőkorban
    6/4 Gyermekkori alvászavarok - Mi állhat mögötte?
    6/5 Hogyan segíthet a babának, hogy átaludja az éjszakát?
    6/6 Alvási problémák kisbabáknál, kisgyerekeknél: Jó tanácsok szülőknek

    Körülbelül hat hónapos kortól hosszabbodnak az éjszakai alvási periódusok. Ezután már éjszaka nem kell szoptatni őket, végigalusszák az éjszakát. Nappal rendszerint kétszer alszanak.

    Az egy és öt év közötti gyerekek éjszakánként általában tíz-tizenkét órát alszanak.

    Az iskolás gyerekek napi alvási igénye tíz óra, és elviekben ugyanez érvényes a felnőttekre is.

    Az alvási igény, az alvás és ébrenlét ritmusa egyéni jellemző. Ha például egy egyéves gyermek csak tíz órát alszik, de egyébként egészséges friss és boldog, akkor az átlagos alvási időtartamból fennmaradó két óra biztosan nem hiányzik neki.

    Mielőtt aggódni kezdene amiatt, hogy gyermeke alvási ritmusa eltér a normálistól, vesse össze azt közeli hozzátartozók gyermekeinek alvási időtartamával és szokásaival! Valószínű, hogy hasonlóságokat fog felfedezni.

    A kisbabám kétóránkét felébred, mit tehetek?

    Az újszülött fokozott táplálékigénye miatt teljesen természetes, hogy két-három óránként felébred, éjszakánként is. Normál esetben idővel nő az alvás intervalluma. Általában öt hónapos korára hozzászokik a nappal-éjszaka ritmushoz, és az éjszakai szoptatás sem szükséges. Azonban sok csecsemő éjszaka szopik a legszívesebben.

      Miért sírnak a kisbabák?


    Valószínűleg a legtöbb anyuka szembe találta már magát a kérdéssel: miért sír a babája, ha már minden tőle telhetőt megtett azért, hogy megnyugtassa? Egy biztos: bár az adott szituációban talán nem úgy tűnik, a sírós heteknek is vége lesz egyszer. Miért sírnak a kisbabák?>>

    Ha kisbabáját le akarja szoktatni az éjszakai etetésről – csak öt hónapos kora után szabad! – segítségére lehetnek a következők:

    1. Ne kapcsolja fel a villanyt, ha a baba felébred!
    2. Ha a kisbaba csak szomjas, éjszaka adjon neki cumisüvegben vizet és ne anyatejet

    Így a baba gyorsan megszokja, hogy az éjszaka alvásra való, a táplálkozás ideje pedig nappal van.

    A kisbabám sír éjszaka, hagyjam sírni?

    Semmi esetre sem! Egy síró kisbabának mindenképp szüksége van a szüleire. Kizárólag az ő jelenlétükben érzi magát biztonságban! Gyakran egy kis simogatás is elég, hogy megnyugodjon. Egy síró gyermeknek szüksége van a tudatra, hogy nincs egyedül.

    Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy a gyermeket meg kell etetni. A sírást számos ok kiválthatja. Minden esetben bizonyosodjon meg róla, hogy a kicsi nem azért sír, mert beteg.

    Hogy érhetem el, hogy a kisbabám átaludja az éjszakát?

    Ha a kisbaba négy-hat hónapos, ritkán fordul elő, hogy több mint három-négy egymást követő éjszakát átalszik felébredés és sírás nélkül. Hat hónaposnál idősebb csecsemők már egy-két hétig is sírás nélkül átalusszák az éjszakákat.

    Készüljön fel előre, hogy ne adja fel már az első nap!

    • A csecsemőtáplálásról


     A csecsemő számára az egyetlen teljes értékű táplálék az anyatej. A növekedéshez és fejlődéshez elengedhetetlen tápanyagok mellett rengeteg immunoglobulint (az immunrendszer működésében szerepet játszó fehérjét) valamint élő sejteket is tartalmaz.
     A csecsemőtáplálásról>>
     A szülők beszéljék meg előre, hogy ki milyen feladatot vállal, mikor ki kel fel a babához
    • A kisbabával egy időben feküdjenek le a szülők is, hogy elegendő idejük legyen a pihenésre!
    • Előre beszéljék meg azt is, mikor kezdjék reggelente a napot!
    • Ha a kisbaba felébred, gyengéden simogassa meg, takargassa be, és adja oda neki a cumiját. Ez egy órára talán megnyugtatja. Ha ismét felébred, újra próbálkozzon az előzőekben leírtakkal.
    • Ha a kicsi még ekkor sem nyugszik meg, takargassa be, de közben ne kapcsolja fel a villanyt, és ne is beszéljen, így a kicsi könnyebben elalszik.
    • Ha már ez sem segít, adjon a kisbabának egy kis vizet. Ennek két funkciója is van: Jelzi a kicsi számára, hogy az éjszaka nem evésre való, másrészt biztos lehet benne, hogy a kicsi nem szomjas.
    • Ha a kisgyermek fél a sötétben, éjszakára hagyjon egy 15 Wattos jelzőfényt felkapcsolva a szobájában.
    • Nagyobb gyerekek alhatnak kedvenc plüssállatukkal vagy babájukkal. Segíthet az édesanya pólója is, amin rajta van az illata, vagy akár a parfümjének az illata. Ez is segíti, hogy a gyermek egyedül is nyugodtan aludjon.
    • Ha a kisgyermek nappal alszik, jobb, ha hamarabb felébreszti, mert a nappali alvás az éjszakai alvás időtartamának a rovására megy. Az ébresztésekkel járó természetes nyűgösség elkerülése érdekében, próbálja meg hozzászoktatni, hogy nappal kevesebbet aludjon.
    • A gyermeket nyugtassa meg elalvás előtt, énekeljen neki vagy olvasson mesét.

    A kisbabám csak az ágyunkban akar aludni illetve elaludni

    Életmentő anyatej


    Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) augusztus első hetét a szoptatás világhetévé nyilvánította. Az 1990. augusztus 1-jén elfogadott nyilatkozat felszólítja a kormányokat: biztosítsák az édesanyáknak, hogy csecsemőiket hathónapos korukig kizárólag szoptathassák, majd 1991. február 15-én megalakult a Szoptatást Támogató Szervezetek Világszövetsége (WABA). A WHO 1993-ban nyilvánította augusztus 1-jét az anyatej világnapjává. Miért jó a csecsemőnek, ha fél éves koráig szopik?>>

    Teljesen természetes, hogy a kisbaba a szülők ágyában érzi a legjobban magát, ahol jó meleg van, biztonság és a szülők közelségét is érzi a kicsi.

    Egyedül az Ön és partnere döntése, hogy akarják-e, hogy a kisbabájuk az ágyukban aludjon.

    Azonban, ha egyszer a kisbaba megszokja, hogy a szülők ágyában alszik, nagyon nehéz lesz később leszoktatni róla. Kimondottan fontos, hogy a helyzet minden velejáróját megbeszéljék. Meddig érzik így jól magukat? És mi lesz a szülők szexuális életével?

    Elég egyáltalán hármuknak a hely? Mi lesz, ha több gyermekük lesz? Kompromisszumot jelenthet, ha a gyermek kiságyát a szülők ágya mellé teszik. Így a kicsi a szülőket legalább elérhető közelségben érzi.

    Csak azt tegyék, amiben ön és partnere egyetértenek, hozzanak közös döntéseket, ami mindhármuknak jó megoldást jelent.

    Minden gyerek képes rá, hogy átaludja az éjszakát?

    Néhány gyermek fél éves korától átaludja az egész éjszakát, és velük együtt a szülők is. A kisbabák nagy többsége hamar megtanulja, hogy az éjszaka az alvás ideje. Kérdéseivel forduljon gyermekorvoshoz vagy védőnőhöz!

    Ha a kisbaba nem alszik, lehet, hogy beteg?

    Ha aggódik, mert a kisbabája nem alszik, vagy rosszul alszik, vagy az az érzése, hogy valami nincs rendben, vizsgáltassa meg a gyermeket orvossal! Húgyhólyaggyulladás, fülfájás, kólika, megfázás, köhögés vagy más betegség is okozhatja, hogy a kisbabák rosszul alszanak, vagy nem tudnak aludni. Természetesen meg kell bizonyosodnia arról, hogy kisbabájának semmi betegsége nincs, és nem fáj semmije, mielőtt szokásain megpróbál változtatni.

    Általános tanácsok

    • Mielőtt a kisbaba, vagy a kisgyermek elaludna, énekeljen, olvasson vagy mondjon neki mesét, babamasszázst is alkalmazhat.
    • Az elalvás idejét mindig tartsa be.
    • Az ágy soha NE legyen a büntetés helye!
    • Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

     A kisgyermekek menjenek aludni, mielőtt túlságosan fáradtak lennének, a gyerekeknek frissen kell lefeküdni, és frissen kell ébredni.
    • A bölcsőben könnyebben elalszik a kisbaba.
    • Amikor a gyerekek lefekszenek, csak halvány fény világítson vagy teljesen oltsa el a lámpát.
    • Ha a másik szobában tévét néznek vagy zenét hallgatnak, mielőtt a gyerekek aludni mennek, vegyék lejjebb a hangerőt!
    • Ha a kisgyermek esténként szomorú, ne vegye fel, hanem maradjon mellette, míg megnyugszik! Ne hagyja, hogy sírva aludjon el! Egy síró gyermeket mindig meg kell vigasztalni!
    • Ha a kisgyermek a szülők ágyában alhat, később nehéz lesz leszoktatni róla. Hatékony módszer, ha a gyermeket elaltatják, majd átviszik saját ágyába.

    (WEBBeteg – B. M., Forrás: NetDoktor.de)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Gyakran érzi fáradtnak magát? - Mi lehet az oka?

    A fáradtság fogalma orvosilag nehezen definiálható, a fáradtság szubjektív, mindenki másképp éli meg. A fáradtság legtermészetesebb oka az alváshiány, ám hátterében betegségek is állhatnak.

    Az éjszakai műszak a feje tetejére állítja a bioritmusunkat

    Tapasztalták már, hogy egy át nem aludt éjszaka után másnap képtelenek koncentrálni, fejfájással, szédüléssel küszködnek? A rossz komfortérzethez az is elég, ha rosszul és kevesebbet alszanak ahhoz képest, amit megszokott a szervezetük. Elképzelni is nehéz, hogy miként élik meg a nappali ténykedésüket azok, akik rendre éjszakai vagy váltott műszakban dolgoznak.

    A babák súlygyarapodása - Mikor aggódjunk és mikor ne?

    A kizárólag szoptatott csecsemők anyukáinak nagyon gyakori félelme, hogy a kicsinek esetleg nem elegendő a rendelkezésre álló anyatej mennyisége. A baba súlygyarapodásának nyomon követésével könnyen ellenőrizhetjük, hogy eleget eszik-e a gyermekünk, a túlzott aggodalom azonban az anyatej elapadását is okozhatja.

    Miért sírnak a kisbabák?

    Valószínűleg a legtöbb anyuka szembe találta már magát a kérdéssel: miért sír a babája, ha már minden tőle telhetőt megtett azért, hogy megnyugtassa? Egy biztos: bár az adott szituációban talán nem úgy tűnik, a sírós heteknek is vége lesz egyszer.

    Betegséget is jelezhet, ha beszél álmában

    Gyermekkorban, főként 3 és 10 év között fordul elő gyakran, de a felnőttek 5 százaléka is beszél rendszeresen, vagy alkalmanként álmában. A jelenség lehet szórakoztató, vagy zavaró, de bizonyos esetekben orvosi kezelés is igénylő.

    Mennyi alvásra van szüksége a babáknak az életkoruk alapján?

    Az alvási szükségletek és szokások a baba életkorával változnak. Akár újszülöttről vagy nagyobb gyermekről van szó, a szülőben felmerülhet a kérdés, hogy mennyi alvásra van szüksége az adott életkorú picinek? Különösen akkor, ha a szülő is alváshiányban szenved, merül fel a kérdés, vajon eleget alszik-e a baba. Cikkünkből megtudhatja, mennyi alvásra van szüksége 1 hetes és 1 éves kora között gyermekének.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA