Alvási problémák kisbabáknál, kisgyerekeknél: Jó tanácsok szülőknek

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász frissítve:

Az alvás a test és az elme természetes pihenési fázisa. Ellazít és energiával tölt fel. Az agyunk álmunkban dolgozza fel a különböző napi benyomásokat és élményeket, többek között a traumákat is.

A téma cikkei

5/1 Kisbabák alvási testhelyzete: Figyeljen oda rá!
5/2 Mi a legjobb alvási testhelyzet kisbabáknak?
5/3 Alvás csecsemőkorban
5/4 Gyermekkori alvászavarok - Mi állhat mögötte?
5/5 Alvási problémák kisbabáknál, kisgyerekeknél: Jó tanácsok szülőknek

Amennyiben keveset alszunk éjszaka, fáradtak, feszültek és stresszesek lehetünk, míg egy átaludt éjszaka után kipihenten ébredhetünk, nyugodtak és energiával teltebbek lehetünk egész nap. Ez érvényes a felnőttekre, a gyerekekre és a csecsemőkre is. Ezért fontos, hogy a szülők odafigyeljenek arra, hogy a kisbabák eleget és jól aludjanak.

Optimális esetben a gyerekek annyit alszanak, amennyire szükségük van, és akkor, amikor álmosak. A szülőknek többnyire az jelent gondot, ha a gyermek nappal alszik, éjszaka pedig élénk, és emiatt ők nem tudnak eleget aludni. Az, hogy mikor alszik el, és mennyit alszik egy gyermek, egyedileg változó és az életkortól is függ.

Mennyit kell aludnia egy gyermeknek?

Az optimális alvásidő egyénenként változó. Minden gyermek – korának megfelelő – eltérő alvási igényekkel rendelkezik, emiatt teljesen felesleges más gyermekekhez hasonlítani saját gyermekünket. A tudományos kutatások egyértelművé teszik, hogy az alvás minden életkorban elengedhetetlen. A minőségi alvás támogatja az elme fejlődését és a normális életfunkciókat, valamint erősíti a testet is. Az amerikai Nemzeti Alvás Alapítvány (National Sleep Foundation) irányelve szerint korcsoportra lebontva a következőket ajánlja. A táblázatban közölt adatok iránymutatók, ha például egy baba “eleget” alszik, akkor utána vidám, ébredés után aktív, képes nyűgösködés nélkül fennmaradni a következő alvásig.

Korcsoport

Ajánlott alvási idő

Újszülött

0-3 hónapos

14-17 óra

Csecsemő

4-11 hónapos

12-15 óra

Kisded

1-2 éves

11-14 óra

Óvodás

3-5 éves

10-13 óra

Iskolás

6-13 éves

9-11 óra

Tinédzser

14-17 éves

8-10 óra

Fiatal felnőtt

18-25 éves

7-9 óra

Felnőtt

26-64 éves

7-9 óra

Idősebb felnőtt

64 év felett

7-8 óra

A kisbabám kétóránként felébred, mit tehetek?

Az újszülött fokozott táplálékigénye miatt teljesen természetes, hogy két-három óránként felébred, éjszakánként is. Normál esetben idővel nő az alvás intervalluma. Általában öt-hat hónapos korára hozzászokik a nappal-éjszaka ritmushoz. Azonban sok csecsemő éjszaka szopik a legszívesebben.

Ellentmondásos vélemények vannak – még a szakértők között is – azzal kapcsolatban, hogy egy kisbabát le kell-e szoktatni az éjszakai etetésről. Véleményünk szerint nem szükséges erről leszoktatni a kisbabákat, abban az esetben, ha ők ezt igénylik. A legfontosabb tanács, hogy a gyermek egyéni igényeihez alkalmazkodjunk.

A kisbabám sír éjszaka, hagyjam sírni?

Semmi esetre sem! Egy síró kisbabának mindenképp szüksége van a szüleire. Kizárólag az ő jelenlétükben érzi magát biztonságban! Gyakran egy kis simogatás is elég, hogy megnyugodjon. Egy síró gyermeknek szüksége van a tudatra, hogy nincs egyedül.

Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy a gyermeket meg kell etetni. A sírást számos ok kiválthatja. Minden esetben bizonyosodjon meg róla, hogy a kicsi nem azért sír, mert beteg.

Hogy érhetem el, hogy a kisbabám átaludja az éjszakát?

Ha a kisbaba négy-hat hónapos, ritkán fordul elő, hogy több mint három-négy egymást követő éjszakát átalszik felébredés és sírás nélkül. Hat hónaposnál idősebb csecsemők általában már több egymást követő napon is sírás nélkül átalusszák az éjszakákat.

Tanácsaink:

  • A szülők beszéljék meg előre, hogy ki milyen feladatot vállal, mikor ki kel fel a babához, mivel ezzel sok konfliktus elkerülhető!
  • Ha a kisbaba felébred, gyengéden simogassa meg, takargassa be, és – ha van neki – adja oda neki a cumiját. Ha ismét felébred, újra próbálkozzon az előzőekben leírtakkal. Nagyon fontos, hogy ne erőltessünk semmit! Ha a kisbaba éhes, úgyis jelezni fogja, ezt ne vonjuk meg tőle.
  • Ha a kicsi még ekkor sem nyugszik meg, vegye ölbe, de közben ne kapcsolja fel a villanyt, hozzá halkan beszélhet, énekelhet neki, de a párjával ne beszélgessenek, így a kicsi könnyebben elalszik.
  • Ha a kisgyermek fél a sötétben, éjszakára hagyjon egy apró jelzőfényt felkapcsolva a szobájában.
  • Nagyobb gyerekek alhatnak kedvenc plüssállatukkal vagy babájukkal. Segíthet az édesanya pólója is, amin rajta van az illata. Ez is segíti, hogy a gyermek egyedül is nyugodtan aludjon.
  • A gyermeket nyugtassa meg elalvás előtt, énekeljen neki vagy olvasson mesét!
  • Mindenképpen alakítsunk ki egy esti rutint, amihez tartsuk magunkat!
  • A kisbabával egy időben feküdjenek le a szülők is, hogy elegendő idejük legyen a pihenésre!
  • Előre beszéljék meg azt is, mikor kezdjék reggelente a napot!

A kisbabám csak az ágyunkban akar aludni, illetve elaludni

Teljesen természetes, hogy a kisbaba a szülők ágyában érzi a legjobban magát, hiszen itt érzi magát biztonságban, érzi a szülők közelségét.

Azonban, ha egyszer a kisbaba megszokja, hogy a szülők ágyában alszik, nagyon nehéz lesz később leszoktatni róla. Kimondottan fontos, hogy a helyzet minden velejáróját megbeszéljék. Meddig érzik így jól magukat? És mi lesz a szülők szexuális életével? Elég egyáltalán hármuknak a hely? Mi lesz, ha több gyermekük lesz? Kompromisszumot jelenthet, ha a gyermek kiságyát a szülők ágya mellé teszik, ez mindenképpen tanácsos, legalább az első évben. Így a kicsi a szülőket legalább elérhető közelségben érzi.

Csak azt tegyék, amiben ön és partnere egyetértenek, hozzanak közös döntéseket, ami mindhármuknak jó megoldást jelent, de mindig tartsák szem előtt a baba érdekeit!

Minden gyerek képes rá, hogy átaludja az éjszakát?

Néhány gyermek féléves korától átaludja az egész éjszakát, és velük együtt a szülők is. Ne essen kétségbe, ha az Ön gyermeke későbbi életkorban sem teszi ezt! A kisbabák nagy többsége hamar megtanulja, hogy az éjszaka az alvás ideje. Kérdéseivel forduljon gyermekorvoshoz vagy védőnőhöz!

Ha a kisbaba nem alszik, lehet, hogy beteg?

Ha aggódik, mert a kisbabája nem alszik, vagy rosszul alszik, vagy az az érzése, hogy valami nincs rendben, keresse fel házi gyermekorvosát. Számos betegség okozhat nem megfelelő minőségű alvást, pl. húgyhólyaggyulladás, fülfájás, kólika, megfázás, köhögés.

Általános tanácsok

  • Mielőtt a kisbaba vagy a kisgyermek elaludna, énekeljen, olvasson vagy mondjon neki mesét. Érdemes átbeszélni a napot, hogy ki mit csinált, hogy érezte magát aznap, kikkel játszott, stb.
  • A napi rutin kulcsfontosságú! A lefekvés idejét próbáljuk meg mindig betartani.
  • Az ágy soha NE legyen a büntetés helye!
  • Javasolt, hogy akkor menjen lefeküdni a kisgyermek, mielőtt túlságosan fáradt vagy nyűgös lenne.
  • Amikor a gyerekeket altatjuk, csak halvány fény világítson vagy teljesen oltsa el a lámpát.
  • Ha a másik szobában tévét néznek vagy zenét hallgatnak, mielőtt a gyerekek aludni mennek, vegyék lejjebb a hangerőt!
  • Ha a kisgyermek valami miatt szomorú, soha ne hagyja, hogy sírva aludjon el! Egy síró gyermeket mindig meg kell vigasztalni!
  • Ha a kisgyermek a szülők ágyában alhat, később nehéz lesz leszoktatni róla. Hatékony módszer, ha a gyermeket elaltatják, majd átviszik saját ágyába.

Tovább

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; NetDoktor.de
Lektorálta: Dr. Vas Felícia Emese, csecsemő- és gyermekgyógyász

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos és Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.