A hangok, hanghatások szerepe a csecsemők altatásában

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos frissítve:

Egy újszülött mellett a szülők számára az alvás szinte csak álomnak tűnik. Még abban az esetben is, ha már túl vannak azon a fázison, amikor pár óránként fel kell kelni az éhes babához, mert előfordulhat, hogy a kicsinek ezután gondjai vannak az alvással vagy visszaalvással.

Annak érdekében, hogy a baba jobban aludjon éjszaka, az orvosok, védőnők gyakran javasolják alvás előtt az olyan relaxáló tevékenységeket, mint a meleg fürdő. Ám ha úgy tűnik, semmi sem segít, sok szülő választ nyugtató hatású hangokat (zene, ének stb.) a kicsik álomba ringatásához.

Mi az a fehér zaj, és hogyan hat a kisbabák alvására?

A fehér zaj olyan hangokra utal, melyek más, a környezetben előforduló hangokat elfednek, elnyomnak. Ha például egy nagyvárosban él, a fehér zaj segít a forgalommal összefüggő zajok blokkolásában.

Ma már léteznek kifejezetten a csecsemők számára tervezett eszközök (például mobilapplikációk) is, melyek instrumentális altatódalokat játszanak, vagy az anyai szívverést utánzó hangokkal próbálják megnyugtatni a babákat. Ezek olykor különleges környezeti hangokat (például zápor, ciripelő tücskök), altató hangokat, sőt, egyes esetekben a babát megnyugtató zajokat (pl. mosógép, porszívó, autózás) használnak arra, hogy ösztönözzék a babák elalvását.

Egy 1990-ben megjelent úttörő tanulmány bebizonyította, hogy a fehér zajok alkalmazásával elősegíthető a könnyebb elalvás. A vizsgálatban újszülötteket figyeltek meg, akiknél elalvás előtt lejátszották a hangokat. 80%-uk a fehér zaj hallgatása után öt perccel aludt.

A hanghatások használatának előnyei babáknál altatás során

A fehér zaj legnyilvánvalóbb előnye a csecsemők számára, hogy segíti az elalvást, a hangok mellett a kicsik gyorsabban álomba szenderülnek. Ha azt tapasztalja, hogy a kisbabája hajlamos elaludni a szokásos nappali vagy esti alvási időn kívül, zajos időszakokban is, az azt jelenti, hogy pozitívan reagál a fehér zajra. Megszokta, hogy kisebb-nagyobb, erőteljesebb-gyengébb hanghatások veszik körül, így egy csendes környezet esetleg pont az ellenkező hatással lehet az alvására.

A fehér zaj különösen hasznos lehet azokban a családokban, ahol több, különböző korú kisgyermek is van. Ha például a nagyobb testvérek már nem alszanak délután, a fehér zaj segít a babának a testvérek által okozott zaj blokkolásában, így a jobb alvásban.

Az alvást elősegítő eszközök helyes és hatékony használatához fontos, hogy betartsunk egy-két alapszabályt. A csecsemők számára ajánlott zajhatár maximum 50dB, ezért a szundítást elősegítő eszközöket minden esetben ajánlott a babától legalább 2 méterre elhelyezni. A hangerőt nem ajánlott a maximumra tekerni, így az eszközöket maximális biztonság mellett tudjuk alkalmazni.

Figyeljünk a megfelelő alvásmennyiségre a nyűgösebb időszakokban is

Édesanyaként jó, ha pontosan tudja, mennyi alvásra van szüksége gyermekének. Kiváltképp abban az időszakban, amikor a baba fejlődéséből adódóan zaklatottabb és nehezebben alszik (pl. kólikás hasfájás, fogzás idején). Noha egyénileg vannak eltérések, általában az alábbi számok az irányadóak életkoronként:

  • Újszülöttkorban: 15-16 óra a jellemző alvásmennyiség, de akár a napi 18 órát is elérheti az alvásigény, mindössze pár óránkénti ébrenléttel az etetésekhez.

  • 1-4 hónapos korban: 14-15 óra naponta az alvásigény. A babák ekkor már akár 4-5 órát is végig tudnak aludni, így az ébredések gyakorisága csökken.

  • 4-12 hónaposan: 14-15 óra naponta az alvásigény, de a legtöbb kicsi 11 hónapos kora körül már 12 órányi alvással megelégszik. Éjszakánként akár már 8-9 órát is végigalszik, nappal pedig rövid szundikálásokra lehet számítani.

Vegye figyelembe, hogy az éjszaka ébredő baba (különösen, ha fél évesnél fiatalabb) valószínűleg valamilyen kellemetlenségtől (pl. szomjúság, fogfájás, tele pelenka stb.) szenved, melyet enyhíteni kell. Ezért nem indokolt elvárni, hogy a kicsi rendszeresen átaludja az éjszakát, anélkül, hogy felkeljen inni, vagy pelenkacserére szoruljon. Amennyiben gyermekének nagyobb korban is problémai vannak az alvással vagy elalvással, beszéljen gyermekorvosával.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító, healthline.com
Lektorálta: Dr. Árki Ildikó, háziorvos, csecsemő- és gyermekgyógyász

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.