• Tojásallergia - Tünetek és kezelés

        Szerző:
        WEBBeteg

        Egyre gyakoribb a tojásallergia kialakulása, Magyarországon nagyjából a lakosság 1 százaléka allergiás a tyúktojás valamely összetevőjére. A diagnózis legtöbbször gyermekkorban születik meg, hiszen az első tünetek akkor válnak nyilvánvalóvá, mikor a hozzátáplálás megkezdődik.

        A téma cikkei

        13/1 A 10 leggyakoribb, allergiát kiváltó tényező
        13/2 Milyen tüneteket okoz az eperallergia?
        13/3 Tojásallergia - Tünetek és kezelés
        13/4 Mikor beszélhetünk gabonaallergiáról?
        13/5 Mit kell tudni a tejallergiáról?
        13/6 Milyen tünetei lehetnek a földimogyoró allergiának?
        13/7 Még a napra is lehetünk allergiásak? Napallergia
        13/8 Rovarcsípés allergia
        13/9 A gyógyszerallergia
        13/10 A latex allergia
        13/11 Vegyszerek elleni allergia
        13/12 Pollenallergia: tünetek, okok és kezelés
        13/13 Kérdések és válaszok a parlagfű allergiáról

        Ritkán erős allergia esetén az anyatejes táplálás során is megfigyelhető az anyai tojásfogyasztással összefüggő bőrallergia, ekcéma, hasi panaszok megjelenése. Tojásallergia ritkábban a későbbi életkorban is előfordulhat, illetve kialakulhat.

        Nem szabad összetéveszteni az átmeneti intoleranciával, amely nagy mennyiségű tojás fogyasztása következtében létrejövő, múló tünetekkel lép fel, majd megszűnik. Ilyenkor a tojás egyszeri nagy mennyiségű fogyasztása okozza a tüneteket a szervezet túlzott fehérjeterhelése következtében.

        Tojásallergia és a keresztallergia

        A tojásallergiások esetében is oda kell figyelni a keresztallergiára. A keresztallergia azt jelenti, hogy bizonyos anyagok ugyanazokat a tüneteket váltják ki, mint az adott fő allergén.

        A tojás esetében ritkán keresztallergiát okozhat a csirkehús, illetve bőrérintkezés esetén a szárnyasok tolla is. A tyúktojásra allergiás személyek esetenként fürj- és pulykatojást fogyaszthatnak, azok alacsonyabb mértékű allergizáló tulajdonsága miatt.

        A tojásallergia tünetei

        Ön tudta?

        A tojás sárgája és fehérje is kiválthat allergiás reakciót. A tojásfehérjében lévő, az emberi szervezet számára idegen fehérjék közül allergénként legjelentősebb az ovalbumin, ovoglobulin, ovovitelin, konalbumin, ovomucin, lizozim. A tojás sárgájának fele részét víz teszi ki, másik felét fehérje és zsírnemű anyagok alkotják, amelyből a zsírok kétszer akkora mennyiségben vannak jelen, mint a fehérjék. A tojásfehérjének felét ovalbumin teszi ki.

        A tojásallergia tünetei megegyeznek az egyéb ételallergiák tüneteivel: bőrviszketés, kipirosodás, csalánkiütés, száj körüli zsibbadás, az arc, a torok duzzadása, légzés nehézsége, hányás, hasmenés, hasi fájdalom. A tojásallergia diagnózisa tapasztalati, vagyis a tojás fogyasztását követő tünetek kialakulásán alapszik.

        Amennyiben a tünetek összefüggésben állnak a tojást tartalmazó ételek elfogyasztásával: a tojás étrendből való kiiktatása (elimináció) megszünteti a tüneteket, majd az újbóli tojásfogyasztás (provokáció) után a tünetek kiújulnak, a diagnózis felállítható.

        Szükség esetén vérvizsgálatra is sor kerül, amely során a vérből immunológiai faktorok meghatározása történik.

        A terápia minden esetben szigorú tojásmentes diéta. Nagyon ritkán előfordul, hogy a magas hőnek kitett tojás (főtt, sült tojás) nem okoz allergiát, ám ennek bizonyítása veszélyes lehet. Minél korábbi életkorban vezetik be a tojásmentes diétát, annál nagyobb az esélye a gyermeknek a teljes gyógyulásra.

        Hirdetések

        Ötletek a tojás pótlására

        A tojás eliminálása könnyű, hiszen nagyszerű helyettesítő anyagok állnak rendelkezésre. Hagyományosan a tojás étkezési keményítővel pótolható, illetve kapható már ún. tojáspótló por is, ami nem tojásból készül.

        Az ételek állaga főtt majd áttört burgonya hozzáadásával javítható. Az ételek lazítására alkalmazható rizs, búzadara, tojásmentes zsemlemorzsa, élesztő, szódabikarbóna. A tojással készülő habarás tilos, helyettesíthető lisztből készült rántással.

        Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

        A közhiedelemmel ellentétben a tejtermékek fogyasztása nem kontraindikált, azokra keresztreakció nem fordul elő, mivel a tejben lévő fehérjéknek eltérő a szerkezete. Ez nem zárja ki azonban azt az állapotot, amikor egy gyermek a tojás mellett a tejre is allergiás.

        Bátran fogyaszthatóak az alábbi ételek: tej és tejtermékek, gabonák, tojásmentes pékáruk, zöldségek, olajos magvak, növényi eredetű olajok, húsok (esetenként a csirkehús kivételével).

        A tojásallergia megelőzése érdekében a csecsemő kilenc hónapos koráig ne kapjon tojássárgáját, tojásfehérjét pedig csak egyéves kora után fogyasszon!

        A gyermek környezetében jelezni kell, hogy tojásallergiás, így a bölcsődében, óvodában, iskolában is lehetőség nyílik a megfelelő diéta kialakítására, vagy a gyermek fogyaszthatja a házilag elkészített ételeket is.

        (WEBBeteg - Dr. Kónya Judit)

        Legutóbb frissült:
        Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
        • WEBBeteg.hu
      • Legfrissebb cikkek
      • Önök ajánlották
      • Hányinger és hányás

        Emésztőrendszeri, szív- és érrendszeri, urológiai és még számos betegség állhat a hátterében.

        Allergia - Eredményesebb kezelés

        Mit érdemes tudni a legújabb vizsgálati módszerről, a komponens alapú diagnosztikai eljárásról (CRD)?

        Üres sella szindróma

        Sok esetben nem okoz tüneteket, így általában nem is fedezik fel. Tünetek a betegség másodlagos formájában jelentkeznek inkább.

        Diéta és az édesítőszer

        Az édes ízről ma már nem kell lemondani, hiszen számos lehetőség kínálkozik a cukor kiváltására.

      •  





        Hozzászólások (1)
        Írta: Merci
        Igen érdekes téma ez, és azért is kerestem rá erre a cikkre, mert valószínűnek tartom, hogy tojásallergiám lett az életem egy szakaszától kezdve. 17 évesen tapasztaltam először egy húsvét után az egész állam begyulladását. Aztán évekig nem történt semmi, és az utóbbi pár évben, de inkább pár hétben egyre erősödik ez a dolog. (most 25 éves vagyok)Már egy palacsinta, vagy egy darab főtt tojás, illetve tojásleves után egy-egy pici pattanás jelenik meg ugyancsak az államon, de igen fájó érzéssel párosulva. Hihetetlen számomra, hogy én, aki, nagyon szereti a tojást, most le kell szoknia róla. Ahogy említve van a cikk elején, ritka esetben későbbi életkorban is kialakulhat. Hát tessék...