• A parlagfű már készül az allergiaszezonra – hogyan védekezzünk ellene?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A leggyakoribb allergén, a parlagfű virágzásának csúcsideje augusztus vége és szeptember eleje, az általa okozott allergiás tünetek megelőzését azonban már most érdemes megkezdeni.

    A parlagfű rendkívül igénytelen és agresszíven terjedő növény, részint ebből is fakad, hogy az irtása évről-évre jelentős gondot okoz – magyarázza dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa.

    Hirdetések

    Védekezés a növény irtásával

    A növények csírázása áprilisban már tömegesen zajlik, május végén hazánk egyes térségeiben már 5-10 cm-es parlagfüvekkel is találkozhatunk. A parlagfűből a nyári virágzás idején a levegőbe jutó virágporszemek hatalmas utat képesek a szél szárnyán megtenni, akár 100 km távolságra is eljutnak. A növényt tehát még a virágzása előtt kell elpusztítani, hogy ne szórhasson virágport, és ne érlelhessen termést. Ennek érdekében a leghatásosabb módszer a gyomlálás. Ügyeljünk rá, hogy a munkálatokat kesztyűben végezzük, a parlagfű irtását pedig semmiképp ne bízzuk gyerekekre, mert esetükben az erős pollenkoncentráció kiválthatja a lappangó allergiát.

    Felkészülés az allergiaszezonra

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt az allergiáról

    Az allergiás betegség korra való tekintet nélkül, bármely életszakaszban kialakulhat. Akinél az előző szezonban tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás, szemviszketés tünetei jelentkeztek, javasolt az allergia vizsgálat elvégzése. A parlagfű allergia kellemetlen tünetei ugyanis megelőzhetőek, de legalábbis enyhíthetőek, ha már a pollenszezon előtt felkészülünk kezelésükre. Az allergia kezeléséhez javasolt szakorvos tanácsát kérni. A recept nélkül kapható készítményeket is már kivizsgált, beállított terápia esetén kell alkalmazni, nem célszerű diagnózis nélkül kísérletezni. Panaszok esetén a vizsgálat elvégeztetése azért is fontos, mivel a nem megfelelően kezelt allergiás betegnél újabb allergiák jelentkezhetnek, vagy súlyosabb szövődmény, asztma alakulhat ki.

    A már hosszabb ideje allergiás beteg számára is javasolt a szakorvost még a parlagfű virágzása előtt felkeresni. Esetükben 2-3 évente ajánlott az allergia vizsgálat ismétlése, amennyiben idő közben újabb panaszokat észlelt magán. A gyógyszeres terápia módosítására is szükség lehet. Az allergia kezelése ugyanis szezononként változhat, különösen, ha a korábban használt készítményekkel nem érhető el megfelelő életminőség. Várandósság esetén különösen fontos, hogy kerüljük a gyógyszerek szedését, ekkor szintén módosítanunk kell a korábbi kezelést.

    Immunterápia: júniusban még kezdhető

    Amennyiben az allergia vizsgálat során bebizonyosodik, hogy a tüneteket a parlagfű okozza, a szezon előtt megkezdett antihisztaminos kezeléssel enyhíthetők a tünetek. Azok számára, akik tartós megoldást keresnek az allergiás panaszok kezelésére, júniusban még megkezdhető az immunterápiás kezelés. Az allergiaellenes gyógyszerekkel szemben az immunterápia nem csak a tünetek csökkentésére alkalmas, de segítségével megszüntethető a szervezet, allergénnel szembeni túlzott érzékenysége is. A terápia során a beteg azt az anyagot kapja hígítva, tabletta vagy cseppek formájában, amire érzékeny, ami a tüneteket kiváltja. A 3-5 éven át tartó terápiát követően így a szervezet folyamatosan hozzászokik ahhoz az anyaghoz, mely korábban a tüneteket kiváltotta, s végül megtanulja panaszok nélkül elviselni azt. A kezelés a beteg otthonában elvégezhető, s mindössze napi pár másodpercet vesz igénybe.

    (Orvostkeresek.hu)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Szénanátha: gyógyszer, spray, szemcsepp?

    Az allergiás eredetű nátha a magyar lakosság mintegy egytizedét érinti. A betegség a tünetek alapján könnyen diagnosztizálható, és hatékonyan kezelhető. Ha Ön tartós tünetekkel küzd, ne folytasson folyamatos öngyógyszerelést, inkább kérje ki szakorvos tanácsát!

    A hisztaminintolerancia

    A hisztamin nevű anyag a szervezetben a legnagyobb mennyiségben az úgynevezett hízósejtekben és a bazofil sejtekben termelődő és raktározódó vegyület. Ha a tároló sejtekből felszabadul az immunrendszer védelmi részeként, a gyulladás kialakításában van fontos szerepe.

    Együtt élni az allergiával: hogyan készítsük fel gyermekünket

    Az allergián a szervezetünk túlérzékenységi reakcióját értjük az egészségesek számára ártalmatlan, környezetünkben jelenlévő anyagokkal (allergénekkel) szemben.

    Amiket rosszul tudunk az allergiáról

    Habár az allergiások száma folyamatosan emelkedik, a betegséggel kapcsolatban még mindig sok tévhit kering a köztudatban. A leggyakoribb tévedéseket tisztázzuk dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológussal, a Budai Allergiaközpont főorvosával.

    A penészgomba-allergia kezelése és megelőzése

    Miért jelent komoly veszélyt a penészgomba-allergia? Miért elengedhetetlen a penészmentesítés és a megfelelő orvosi kezelés? Mit tehet a penészesedés megelőzése érdekében? Cikkünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a penészgomba-allergia kezelésével és megelőzésével kapcsolatban.

    Egyre gyakoribb az ételallergia - Mi az oka?

    Az elmúlt években számos analízis született arra vonatkozóan, hogy az ételallergia előfordulási gyakorisága egyre növekszik. A világon átlagosan a gyermekek 5-8 százaléka, a felnőttek 2-19 százaléka allergiás valamilyen élelmiszerre.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA