Tüdőáttét

86. évében lévő férfi rokonomat 2, 5 éve vastagbéldaganattal operálták, amelyet kemoterápia követett. Rá kb. 1 évre a CT foltokat mutatott a máján és a tüdején, ám az erre kapott kemoterápiát nem bírta a szervezete, azt az első alkalom után felfüggesztették, azóta kezeletlen. Az utóbbi hetekben nagyon sápadtnak látom, már a fotelból felállva is úgy kapkod levegőért, mintha futott volna és egy helyben álláskor azonnal szörnyű derékfájdalomra panaszkodik. Okozhatja ezeket a tüdőáttét terjedése? Az étvágya szerencsére remek, nemhogy fogyna, hízik is az utóbbi időben, bár csak a hasára, sehova máshova. Emellett pacemakerrel él évek óta, amely hibátlanul működik. Kérdésem az lenne, hogy amennyiben a fenti tüneteket (sápadtság, derékfájás, nehéz légzés) a tüdőáttét súlyosbodása okozza, milyen egyéb tünetekkel kell még számolnunk, milyen a betegség lefolyása? Tudom, hogy nem lehet a hátralévő időt megbecsülni, de milyen stádiumra utalhatnak ezek a tünetek? Mire kell felkészülnünk, lehetséges az otthoni ápolás vagy kórházi ellátásra van szükség? Válaszukat nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza tüdőrák témában

Igazán soha nem értettem, hogy honnan gondolják a kedves kérdezők, hogy látatlanban lehet egy ember életéről, haláláról dönteni - egyáltalán véleményt mondani.

Szóval nem tudok itt sem, de:

Amennyiben máj és tüdőáttétei voltak már egy éve is az eredetileg vastagbélrákos 85-86 éves betegnek, akkor kész csoda, hogy még mindig él. A tüdőáttétek esetleges (valószínű) rosszabbodását egy egyszerű Röntgen-felvétellel meg lehetne állapítani, és akkor nem kellene találgatni. Az erős deréktáji fájalom csigolya-áttét (is) lehet, de ezt szintén Röntgen felvétellel lehetne igazolni.

Következő kérdése az volt, hogy milyen stádiumra utalnak ezek a tünetek. Nemcsak utalnak a tünetek, hanem az áttétek bizonyítva is vannak: az egy éve kimutatott máj- és tüdőáttétek a legrosszabb, azaz a négyes stádiumot jelentik (St.IV.) . Visszaút innen nincs.

Az otthoni ápolást részesíteném mindenképpen előnyben, kórházat ebben az esetben csak akkor vegyünk igénybe, ha tényleg nagyon muszáj.

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2012. május 16., 20:40; Megválaszolva: 2012. május 29., 21:15
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Lehet e daganat? Tüdő rák?
Igen édesanyámról volt szó dohányos kb 40 éve, allergiás parlagfűre 1996-ota,, igen az ő leletében voltak ezek a dolgok egyepkent el. Küldtél CT re...
Lehet e daganat? Tüdő rák?
Üdvözlöm tegnap az édesanyám tüdő szürőn volt ez állt neki benne: a lényeget irom: a mellkas felvételén pa+bal bal oldalon paracardialisan...
Gyógyulási esélyek
Tisztelt Doktornő/Úr! 2019 januárjában tüdőgyulladásom volt - gyermekkoromban többször is -, azóta évente konorollra járok, s a szokásos...
Tüdőn áttét
Tisztelt Doktornő! Előzmény rosszindulatú emlődaganat, nyirokcsomó érintettséggel. Kezelés: 8 kemoterápia+ 30 sugárkezelés (bal emlő...