Tüdőrák agyi áttéttel

Tisztelt Doktor nő! Édesapámnak 2015 júliusában kissejtes tüdőrákot diagnosztizáltak. Kapott kemotertápiát melyet jól tolerált. 3 ciklus lefolytatása után a mellkas ct azt az eredményt mutatta, hogy a daganat eltűnt, csak hegesedés maradt. Ekkor nagyon megörültünk. Következett 3 hónap szünet. Ezután ismét ct következett, ami azt mutatta, hogy nem csak visszajött a daganat, de agresszívebb lett, reggresszió történt. Ekkor újboli kemoterápiát javasoltak, amit szintén felvett és jól bírta. A ciklusok lefolytatása után ismét ct, ami már azt mutatta, hogy nyirokcsomókba is áttéteket adott a daganat. Ekkor sugárkezelést írtak ki neki, amiből párat felvett, de abba hagyta, mert az viszont nagyon megviselte. Aztán jött ismét kemoterápia, és 3 hónap szünet. Nemrégiben készült mellkas ct a nyirokcsomó megnagyobbodását mutatta, ami miatt újbóli sugárkezelést javasoltak neki, amit mostmár azt mondta, hogy felvesz lesz ami lesz. A kezelés mai napig zajlik. Egy ideje viszont arra panaszkodik, hogy szédülése van, kettős látása, koordinációs zavarai...stb. E miatt a radiológus főorvos koponya ct-t javasolt, ami múlthét pénteken meg is történt, a leletet ma kapta meg. Bal oldalon temporalisan, medialisam 22*15*15 mm-es, perifériás túlsúlyú kontrasztanyag halmozás mutató, centrálisan hypodens góc ábrázolódik, környezetében mérsékelt perifocalis ödéma figyelhető meg. Periventricurálisan mindkét oldalon diszkrét elmosódott szélű hypodenzitások vannak. A bal kamraszarvat a fentebb leírt elváltozás részlegesen komprimálja. Vélemény: Bal oldalon temporalisan met-re susp. térfoglaló góc jelent meg. Enyhe atrophia cerebri és vascularis encephalopathis. Athleroclerosis. A tüdejében és a nyirokcsomóban lévő daganatok is1-4 cm közöttiek. A kérdésem az lenne, hogy mire számíthatunk, mi lesz a továbbiakban. Mit lehet tenni, hogy jobb legyen, vagy még meddíg maradhat köztünk ezekkel az áttétekkel. Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel: Egy beteg édesapa aggódó lánya

Dr. Tóth Judit válasza tüdőrák témában

A kissejtes tüdőrák a kemoterápiára, biológiai terápiákra jól reagáló daganatok közé tartozik, viszont tudni kell azt is, nagyon hamar érzéketlenné válik a szerekkel szemben és egyre agresszivabban kezd viselkedni. Ugy gondolom, az agyi áttét sugárkezelése megint képes egy rövid időre kontrollálni a betegséget, de hatása előbb utóbb elmúlik. Sajnos kezelések nélkül nem várható terápiás szünet.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2017. június 12., 17:07 ;Megválaszolva: 2017. június 13., 10:45
Kérdések és válaszok: Tüdőrák
Daganat
Műteni vagy nem műteni?
Tüdődaganat, sugárterápia utáni...
2014.08.13-án jobb alsó bilobectomiát végeztek.Szövettan: CARCINOMA PLANOCELLULARE NON KERATOSUM INVASIVUM PULMONIS, Gr. III, pT2b, pN1 (HILUSI...
adenocarcinom tüdőrak
Előrehaladott tüdődagana
Tisztelt Ildikó! Meglehetősen távoli, de szívemnek igen közeli rokonomnál, nagyapámnál nagyfokú, gyors ütemű, (a tünetek az utóbbi 3-4...