• Tarceva hatása, esélyek a gyógyulásra

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő Édesapámnál /51/ tavaly Júliusban egy átlagos tüdőszűrés alkalmával találtak egy kisebb csomót. Napokon belül kivizsgálták, de nem tudták megmondani rossz vagy jó indulatú e a daganat. Ettől függetlenül megkezdét a kezelését, kemoterápiát kapott 2 alkalommal.Kétszer is vettek a daganatból mintát, de nem volt sikeres. Majd a kemo után jött a CT, aminek eredménye az volt h még nem műthető. Majd megint kapott 2 erősebb kemót, aminek voltak mellékhatásai is. Majd ujra CT. Még mindig nem műthető, mert a daganat megnagyobbodott. Ma volt édesapám a korházban, h megbeszéljék az orvossal a továbbiakat. Felírták neki a Tarceva nevű gyógyszert 1 hónapra, egyenlőre. Kérdésem a következő: Mennyire hatásos ez a gyógyszer? Édesapámnak van esélye a gyógyulásra?

        Dr. Nagykálnai Tamás válasza a tüdőrák témában

        Nem hinném, hogy szövettani lelet (vagy legalábbis egyértelműen rosszindulatú daganatra utaló leletek) nélkül több sorozat kemoterápiát kapott Édesapja, és az sem lehetséges, hogy Tarcevát adjanak egy olyan betegségre, melynek szövettana nem ismert. A tüdőrák két nagy csoportját ismerjük: kissejtes tüdőrák (small cell lung cancer = SCLC) és nem kissejtes tüdőrák (Non small cell lung cancer = NSCLC). Ezek közül valamelyiknek ott kell lennie a diagnózisban, csak esetleg nem tetszik észrevenni, mert ez csak tüdőgyógyász és onkológiai körökben ismert rövidítés. A TARCEVA igen jó gyógyszer, de sajnos szintén elég sok mellékhatással. Elkeseredett ("előrehaladott", már műtétre alkalmatlan) tüdőrákos esetekben használják, tehát látatlanban azt kell mondanom, hogy nagyon nagy baj van. A Papa kezelőorvosával kellene őszintén beszélni!


        Kérdés: 2012. március 28., 21:25; Megválaszolva: 2012. április 17., 19:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: