• Miért nem operálható ebben az esetben a nem kis-sejtes tüdőrák?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr.Úr/Dr.Nő! Édesapámnál /NSCLC, T2aN0N0/ Tüdőrákot diagnosztizáltak.Bronchoscopia: Trachea, bifurcatio, bal oldal ép.Jobb oldalon a felsőlebeny hőrgőt tumorosus, vérzékeny szövetszaporulat teljesen elzárja, abrasios cytológiára és hystologiára anyagvétel történt. A megindult vérzést jeges Nacl-al csillapitottuk. Diagnozis vélemény:Tu.bronchii lob.sub. l.d.BNO:C3410 Cytologia:Lokalizácio:Hörgő kefe a jobb felsőlebeny hörgő szövetszaporulatából bronchoscopia során abrasioval vett és beküldött 6 db kenet. Mikroszkóposan a nyákos kenetek sejtdúsak. A sejtek többsége szabályos hengerhám sejt és macrophag.E mellett helyenként laphám sejtek is azonosíthatók. A mintában egyesével és kis csoportokban olyan hámjellegű sejtek láthatók, melyek viszonylag nagy, hyperchrom maggal bírnak. A sejtemagok alaki és nagyságbeli változatossága jellemző.Prominens nucleolusok is előfordulhatnak.Egy-egy túsfoltszerű sejtmag is azonosítható.E mellett necroticus törmelék is előfordul. Malignus folyamatra utaló cytologiai kép. A sejtek nem kissejtes carcinomából származhatnak. . Azért tettem fel így a kérdést Önöknek, mert egy orvos már elmondta a véleményét, igaz belgyógyász.Idézem a válaszát. "A zárójelentés alapján nekem az a véleményem, hogy ez egy operábilis daganat. Nem tudom, miért nem nyilatkoztak arról, hogy a műtét szóba jön-e. A T2aN0M0=IB stádium azt jelenti, hogy nincs sem nyirokcsomó, sem távoli áttét, a tumor mérete 3 és 5 cm közt van. Ha a helye miatt nem lenne operálható, akkor T3-4 beosztást kapna. Jelenleg tüdőrák esetében az egyetlen olyan gyógymód amitől gyógyulás várható, az a korai stádiumban elvégzett műtét. A kemoterápia csak későbbi, előrehaladott, vagy más szövettani típusnál az elsőként választandó kezelés. Nos ezek után szeretném kérdezni, hogy ha mégse operálható az Édesapám akkor, milyen esélyei vannak arra hogy az áttétek ne jelenjek meg, illetve hogy zsugorodjon? Vagy egyáltalán milyen eredményekre lehet számítani? Az Onko javaslat feltöltve Előre köszönöm. Zsolt

        Dr. Boros Miklós válasza a tüdőrák témában

        Tisztelt Kérdező! A leírás alapján a felső lebeny hörgő kezdeti szakasza érintett, azaz nem biztos, hogy egy tüdőlebeny eltávolításával daganatmentessé tehető. A CT képek ismerete nélkül nehéz nyilatkozni a kezelési tervről. A légzésfunkció és a kardiológiai status ismerete is szükséges. Az onkológiai elbírálás során ezt is figyelembe veszik. Önmagában csak a TNM értelmezése félrevezető lehet. Ez komplex dolog. Konzultáljon a kezelést végző onkológussal. A kemoterápia a műtét számára kedvezőbb helyzetet is hozhat.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. március 13., 22:08; Megválaszolva: 2012. március 17., 19:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben: