Reumathoid arthritis vs. Teherbeesés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Immáron 4 éve diagnosztizáltak nálam reumathoid arthritist, és folyamatos kontrollra járok. Eddig metotrexat-ból heti 1X6mg-t szedtem, amelyet már el is hagytam teljesen. Jelenleg alacsony dózisú kortikoszteroidot (labor vizsgálatok mellett, jún közepéig) salozopyrint (féltve, elvétve) szedek. Szeretnék teherbe esni a közeljövőben, de szeretnék tanácsot, megerősítést kapni azt illetően, hogy mely gyógyszereket szedhetek a tervezés ill.később a várandósság alatt? Sok helyen olvasgattam a salozopyrinről. Interneten azt írták, hogy valaki még a terhesség alatt is szedi, mivel kiderült több éves statisztika, kutatás után is, hogy nem teratogén, nem jelent veszélyt a magzatra. Máshol meg teratogén. Reuma orvosom azt ajánlotta, hogy próbálkozáskor már ne szedjem, azaz szedhetem, de fogantatás előtt pár héttel hagyjam abba. Nőgyógyászom meg egyáltalán nem javasolja, hogy szedjem és jó ideig várjak még a gyermektervezéssel. Arcoxiát elvétve szedek be, akkor amikor már mozdulni sem bírok, de ez elvileg pár napon belül kiürül a szervezetből, úgy mint a voltaren tabletta, jól tudom? Sajnos nem tudom, hogy lehet megoldani, hogy egyáltalán ne szedjen semmit az ember, de abban csak teljesen tönkre mennének az ízületeim, persze fontosabb számomra, hogy egészséges gyermeket hozzak majd világra. Mit szedhetek? Mit javasolna? Salozopyrin mellett mennyi legyen a folsav bevitel? Várandósság alatt lehet szednem egyáltalán valamit? Van valamiféle alternatíva? Mik a tapasztalatok reumás kismamákkal? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza terhesség témában

A metotrexat terhességben semiképpen nem szedhető, sejtszintézist befolyásolja. Több évtizedes tapasztalat alapján a Salazopyrin bizonyítottan ártalmatlan a terhesség, szülés, szoptatás ideje alatt.

A nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) a legismertebb teratogén (magzat károsító) szerek manapság, amelyek magzati szív-érrendszeri eltérést okoznak. Használatukat a terhesség utolsó harmadában mindenképpen kerülni kell. Az aszpirin és más szalicilátok vérzékenységet fokozzák mind az anya, mind a magzat oldalán, sőt csökkent születési súlyt és emelkedett magzati halálozást eredményeznek.

A reuma szakorvost tájékoztatni kell a gyermekvállalásról és megfelelő gyógyszereket javasol.

Kérdés: 2012. május 14., 13:00; Megválaszolva: 2012. május 15., 21:33
Kérdések és válaszok: Terhesség, gyermekágy
Lehetek terhes?
Fogamzásgátó melletti terheség...
Terhességi toxémia
Terhesség jelei
Hyperechogén papillaris izom