• Magas vérnyomás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Jó napot kívánok! 20 éves fiú vagyok, s az elmúlt 4 hónapban 2 kardiológusnál is jártam (az utóbbi pár napja volt), s mindkét orvos enyhén magas vérnyomást diagnosztizált nálam, mind a ketten elmondásuk szerint egy enyhébb gyógyszert írtak fel: az egyik orvos napi egy Coverex-AS 5mg-t, a másik orvos Tanydon 80mg-ot javasolt, de abból csak napi fél tabletta reggel. Tudom, hogy a hatóanyaga a 2 gyógyszernél különböző, de véleménye szerint melyikkel érdemes kezelnem a vérnyomásom, ami nyugalomban 135-140 körül van, s napközbeni tevékenységek folyamán felmegy 150-160-ra is akár. Én inkább a gyengébbel kezdeném, s ha az nem hatásos, akkor áttérnék a másikra. A következő kérdésem, hogy az edzések után miért magas (akár 90-95 is) a pulzusom még 2-3 óráig? A nyugalmi pulzusom 55-65 közötti. A magas vérnyomásomon kívül nem találtak egyéb problémát, csináltak EKG-t, ultrahangot, terheléses EKG-t és ABPM-et. Csináltak hasi ultrahangot, szemfenék vizsgálatot, vért és vizeletet vettek, de mindent rendben találtak, a vérnyomásom elsődleges. A 3. kérdésem, hogy hogyan deríthetném ki, hogy mitől fájhat a mellkasom? Ez általában pihenéskor jelentkezik néha, terheléskor nem igazán, s szúró érzést érzek, az esetek 90%-ban a bal mellem alatt, egy pontban. A negyedik, s egyben utolsó kérdésem, hogy mitől lehet néha közepes erősségű, néha már-már zavaró szívdobogás érzésem? +1 kérdés: A hitelesített vérnyomásmérőm ma a reggeli felkelés után kimutatta a szabálytalan szívverést. Eddig sose mutatta még ki, most először tette, s a nap folyamán nem mutatta többször ki eddig. Miért tehette, s van-e félnivalóm miatta? A sok kérdésemért elnézést kérek, s a válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Molnár Dóra válasza a ritmuszavar témában

        Kedves Kérdező! Sorban a válaszok: 1. Mivel az egyik orvos nem tudja mit mondott a másik, a kétféle gyógyszerelést nem szerencsés keverni. Ha nem válik be a terápia a felíró orvossal érdemes újra megbeszélni a teendőket. Bármelyikkel kezdheti. 2. Edzettlenség vagy a magas vérnyomás is okozhatja a terhelés után lassabban rendeződő pulzust. 3. Mellkasi panaszt nemcsak szívbetegség, hanem akár gerincprobléma vagy gyomorsav probléma is okozhat többek között. 3. Egy pontban szúró fájdalom inkább mozgásszervi problémára utal. 4. Szívdobogás okát nem tudom, 24 órás vérnyomás monitorozás (Holter) segíthet tisztázni a napi pulzusszám változást, illetve kimutathat esetleges ritmuszavart, ha van. +1. A vérnyomásmérő által jelzett eltérés okát nem tudom, lehetett ártalmatlan extraszisztolé is- ez a leggyakoribb. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2019. április 13., 14:12; Megválaszolva: 2019. április 18., 00:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: