Aneurizma verőértágulat

Tisztelt Molnár Dóra doktornő! Édesanyámmal (akiről szó van) nagyon félünk, mivel a tüdőröntgen 64 mm-es verőértágulat gyanúját állapította meg, ami a kardiológus szerint pontos szokott lenni. Még hátra van a szív ultrahang, és e hó 24.-én a CT. Első kérdésem: hány százalékban tévedhet a röntgen akár 1 cm-t is, ami épp elegendő lehet arra, hogy elkerüljük a műtétet. (Pontosabban, talán a halált magát, mivel anyukámnak fehérköpenyes betegsége van, s nem vállalja ezt a veszélyes beavatkozást. Képtelen lenne még arra is, hogy az operációt követően mozdulatlanul feküdjön.) Már évek óta jeleztük a háziorvos felé is, hogy roppant gyenge (lassan képes csak menni, nyitva van a szája, és üvegszerű hangon lélegzik,) ám mellkasröntgenre 2 és fél év után most küldték el először. Mi lehet ennek az oka, hiszen nem szeretnék vádaskodni. Állítólag a fáradékonyság nem tünete az értágulatnak, de miért olvastam több helyen is, hogy az oxigénszállítás sem megfelelő, s ez -számomra logikusan is azzal jár, amit leírtam. Várom kedves válaszát! Minden jókat kívánok!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza gyengeség témában

Kedves Kérdező! A tüdőröntgen összesített képet lát a mellkasi szervekről- ezek egymásra rakódott árnyékok. 64 mm-es árnyék a verőér vetületében biztosan van. (Arra nem tudok magyarázatot adni, hogy miért most történt ez a vizsgálat.) Pontos ér méretet viszont a CT fog mondani. 79 éves korban a fáradtságot koszorúér, vagy szívbillentyű probléma is okozhatja - sok egyéb mellett-, gyakran áll ez a panasz hátterében, de amint írja a részletes kardiológiai kivizsgálás folyamatban van. Idős korban bármilyen kórházi kezelést nehezen visel sok beteg ember, ezért a várható terápiát - előnyöket, hátrányokat, várható nehézségeket- a kezelőorvossal és az anyukájával együtt kell megbeszélni. A légzési zavar hátterében lehet esetleg légzésfunkciós probléma is, ezt tüdőgyógyászaton lehet kivizsgáltatni. Jobbulást kívánok az édesanyjának! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2015. június 07., 14:39; Megválaszolva: 2015. június 07., 17:36
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Emelkedett Ck és LDH
Nagyon magas diasztolés érték
Covid 19 oltás
Kardiologia