Merjek-e belemenni egy újabb szemműtétbe?

1992-ben volt egy kancsalság ellenes műtétem volt a bal szememen, amely befelé fordult (sajnos magáról a műtétről dokumentumot nem kaptunk) ... Kb. 2 éve kezdtem el észrevenni h bal szemem kissé el kezdett kifelé fordulni, voltam vele szemorvosnál és "csak" megvizsgált de nem mondott rá semmit... Mostanság már egész feltűnő, hogy másképp áll szemem és nagyon zavar... Pár napja felkerestem egy másik szemészt, aki megvizsgált. Azt javasolta h műtéttel korrigálhatnak rajta, de most a jobb szemem kellene műteni. Mivel a korábbi leletek szerint volt fúzió, ezért a műtét után kettős látás lehetősége áll fenn! Teljes tájékoztatást nem kaptam arról h merjek-e belemenni a műtétbe vagy sem! Mennyi a kockázati tényezője a kettős látás kialakulásának? És ha esetlegesen bekövetkezik lehet-e tenni valamit ellene? Válaszukat előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papp Júlia válasza szemműtét témában

Tisztelt kérdező! Sajnos a felnőtteken végzett kancsalság ellenes műtétek gyakori velejárója lehet az átmeneti kettőskép. A szemizmok áthelyezésével az addig "megtanult" kétszemes együtt látás módosul, hisz a kép most már a látóhártya más-más pontjára fog vetülni. A kettőskép fennállásának intenzitása, időtartama nagyon változó lehet, egyéntől függő. Az agy ilyen fiatal korban (pl. 22 év) , ha nem alakult ki tompa látás hihetetlenül "ügyesen" tud alkalmazkodni az új helyzethez. (Bár még személyesen nem próbáltam, de azt mondják a páciensek, hogy azért nehéz az új helyzetben a kettőskép megszokása.) Az álláspontok eltérőek lehetnek abban a tekintetben, hogy a korábban operált szemen történik a hegfelszabadítás (második műtét) vagy pedig a másik, vezérszem korrigálása történik. Részemről inkább az első megoldást szeretem választani, de mindkettőnek meg van az előnye és hátránya is.

Kérdés: 2011. március 05., 17:22; Megválaszolva: 2011. március 08., 12:53
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
lézeres szemműtét
Üdvözlöm dr nő/úr. Azzal fordulnék önhöz, hogy -14 és -14.5 ös a szemem.Kérdésem hogy műtéttel lehet e rajta javítani és ha lehet akkor lehet e...
Műtét előtt állok
Tisztelt Dr.Úr/Nő/! Hosszas vizsgálat után megállapítást nyert, hogy a bal szem ideghártyája egy kis helyen levált és valószínűsítik, hogy a...
Aknenormin
Kedves Doktornő/Úr! Olyan kérdésem lenne, hogy az aknenormin gyógyszer mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből, illetve, hogy mennyit kell várni...
Lézeres szemműtétről ismét
Tisztelt Doktornő! Előző hét kedden voltam a lézeres szemműtétet megelőző alkalmassági vizsgálaton. Még valamelyik előző válaszában írta...