Magas szemnyomás után

Tisztelt Doktornő! kb.9-10 éves korom óta rossz volt a szemem, de csak 20 évesen kezdtem kont.lencsét hordani (előtte szemüveget sem) , addigra romlott -2.00-re mindkettő, azóta nem változott. 3 hete volt lézeres szemműtétem (intralasik) , melynek során 125%os látást ígértek. A műtét alatt és utána sem történt semmi említésre méltó. Az előírásnak megfelelően cseppentettem a Tobradex szemcseppet (műtét napján óránként, majd 1 hétig napi 5ször, majd 5 napig 4szer, 5 napig 3szor) Műtét előtti szemnyomásom 18 mindkettőn, műtét után 1 héttel szintén (de ekkor már vékonyabb szaruhártyával átszámítás nélkül) , most, műtét után 3 héttel átszámítás nélkülk 22 mindkettőben. Látásom is romlott már csak 80 és 90 %. Most kaptam szemnyomás csökkentésére cseppet (cusimolol) . Kérdésem az lenne hogy ha vissza tud térni a szemnyomásom a normál tartományba, akkor a látásom is javulni fog, vagy már véglegesen károsult. (klinika doktornője szerint a tobradex mellékhatása a megnövekedett szemnyomás) Köszönettel

Dr. Papp Júlia válasza szemműtét témában

Tisztelt kérdező! A 22 Hgmm-es szemnyomás érték pont a határon van. (Elképzelhető, hogy a szaruhártya vastagsága még nem stabilizálódott és így nem lehetséges a pontos stabilizálódás. A tobradex csepp szteroid tartalmánál fogva valóban okozhat megemelkedett szemnyomást (másodlagos zöld hályogot) , DE a gyulladás csökkentő hatása miatt elengedhetetlen! Ha a műtétet megelőzően nem volt ismert zöldhályog, nagyon ritka, hogy a megemelkedett szemnyomás ilyen rövid idő alatt ilyen fokú látásromlás okozna. Ha a szaruhártya állapota megengedi érdemes lenne a látóidegfő állapotát és a látóteret is ellenőrizni.

Kérdés: 2011. március 24., 08:11; Megválaszolva: 2011. március 25., 11:21
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
lézeres szemműtét
Üdvözlöm dr nő/úr. Azzal fordulnék önhöz, hogy -14 és -14.5 ös a szemem.Kérdésem hogy műtéttel lehet e rajta javítani és ha lehet akkor lehet e...
Műtét előtt állok
Tisztelt Dr.Úr/Nő/! Hosszas vizsgálat után megállapítást nyert, hogy a bal szem ideghártyája egy kis helyen levált és valószínűsítik, hogy a...
Aknenormin
Kedves Doktornő/Úr! Olyan kérdésem lenne, hogy az aknenormin gyógyszer mennyi idő alatt ürül ki a szervezetből, illetve, hogy mennyit kell várni...
Lézeres szemműtét utái küzdősport...
Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! Azzal a kérdéssel fordulok önhöz, hogy 2008 novemberében PRK lézeres szemműtétem volt. Körülbelül mínusz tíz...
Lézeres szemműtétről ismét
Tisztelt Doktornő! Előző hét kedden voltam a lézeres szemműtétet megelőző alkalmassági vizsgálaton. Még valamelyik előző válaszában írta...