• nyelőcső fekély

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        2005.-ben gyomromról polipot távolítottak el. Savlekötőt szedtem évekig, semmiféle változást nem éreztem a kapott gyógyszerektől. Már 2005-től rajta van a beles lapjaimon, hogy nyelőcsövemen fekély van, a szokásos savlekötőn kívül mást nem kaptam. Nyelési nehézségeim is vannak, s tulajdonképpen a gyomor problémámra is úgy derült fény, hogy elkezdtem köhögni. Sokszor egy - egy ételtől, pl kemény morzsától, savanyútól, erőstől, is erős köhögés tört rám. 2010 óta nem kaptam semmit. Ráírták ugyan, hogy H2 blokkoló adása javasolt, de nem írtak ki semmit. Évente voltam az ellenőrző gyomortükrözésen. Múlt hónapban a felmart nyálkahártyán humán papilloma okozta elváltozás alakult ki, amit lézerrel műtöttek. Ekkor mondta a gégész, hogy nagyon roncsol a sav a szájüregemben is, s ígért megoldást a következő kontrollvizsgálat után. Igazából attól félek, hogy ennek az állandó gégémet maró folyamatnak rákos elváltozás lesz a vége. Most ugyan a savlekötőn kívül Gaviscont kezdtem el használni, ez a fájdalmat kicsit csökkenti, s a gyógyteák, különösen a citromfű van jó hatással. Mivel 7 éven keresztül a receptíráson és a bólogatáson kívül más, állapotomon bármit is változtató javaslatot nem kaptam úgy gondolom, elmegyek egy másik orvoshoz., mert nagyon félek, hogy rossz vége lesz a dolognak, s ezen nem változtat az, hogy a szövettani ismeretében felállt a doktor úr, kezet fogott, azt mondta, gratulálok, meggyógyult. Hiába mondtam, dehát fáj a gyomrom. Megjegyezném még, mert hallottam, a dolgok összefüggenek, térd-izületem tavaly akkorára dagadt, mint a cipó, 4 hónapot jártam kezelésre vele.

        Dr. Plósz János válasza a nyelőcső témában

        Bár megfogalmazott kérdést nem találtam leírásában, javaslatom az lenne, hogy ha nyelőcsövön kívüli reflux betegség merül fel (a száraz köhögés, gége-gyulladás ennek számít), akkor erős savcsökkentő dupla dózisban való szedése javasolt, tartósan. Emellett az életmódi változtatások segíthetnek (gyakori, kis étkezés, ágyban fejvég megemelése, szénsavas italok kerülése, hasűri nyomás csökkentése).


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. március 19., 17:46; Megválaszolva: 2012. március 21., 12:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: