• Nyelőcső

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Dr Plósz János! Előző kérdésemmel kapcsolatban ( link https://m.webbeteg.hu/orvos-valaszol/emesztorendszer/163224 ) Nem tudok dupla dózist szedni, pár alkalommal éppen ez váltotta ki a hányigert. De akkor hamar elmúlt, kb fél nap alatt. A kettő alkalom amikor hosszabb volt (4-5nap) az akkor volt amikor először a Rabemant emeltük meg 2*20mg-ra majd később akkor,amikor az Esomeprazolt reggel úgy vettem be, hogy 2*20 (a gyógyszerész szerint ugyanaz mint az 1*40) Ennek mi lehet az oka. A glutént már néztük vérből, mint sokminden mást is, negatív. Az achalasia nyugtalanít nagyon. Ugyanis a tegnapi napon reggeli után volt két felbüfögésem is, majd délben már amikor nyeltem eros, tompa fájdalom sugárzott a jobb lapockámba. Akkor még a nagyobb levegő vétel is fájt, ma már csak a nyeléskor. Ez most megijeszt,nem emlékszem hogy külső sérülés lenne. Félek, hogy a nyelőcsövemnek valami baja van. Esetleg felmaródás, gyulladas? Hónapok óta szedek savcsökkentoket.. A savcsökkentok mellett jelentkeztek folyamatosan a refluxos panaszok sorban, az égés, a mellkasi fájdalom, ezért jött szóba a volumen-reflux. Amihez a cascade gyomornak is lehet köze van. Erre kaptam az Itopride-ot. Mert más már nincs. Ez tényleg segíthet rajtam? Mikor várható javulás? Lehet valami egészen más dolog van a háttérben? De mi, mit vizsgáljunk még ?(manometria az egyetlen ami nem volt még.) Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a nyelőcső témában

        Az achalasia elakadás-érzéssel, gyomorszáj-táji fájdalommal jár, majd a folyamat előrehaladásakor nyelőcsőtágulat, étel-regurgitáció alakul ki. A panaszok hátterében állhat más típusú nyelőcső motilitászavar is (ezek okozhatnak nyelési fájdalmat, nyelészavart), diagnosztizálásukhoz valóban a manometria a megfelelő módszer. Addig is egy egyszerű nyeletéses röntgen is tud legalább irányt mutatni. Ha reflux, illetve lassult gyomorürülés a probléma, az Itopride segíthet, ha nyelőcső-motilitászavar, akkor, nem biztos (vannak olyan verziók, ahol a túlzott, de nem megfelelően koordinált összahúzódás a probléma, un. nyelőcső-görcs).


        Kérdés: 2020. május 24., 12:32; Megválaszolva: 2020. május 25., 20:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben: