Nyelőcső

Kedves Dr Plósz János! Előző kérdésemmel kapcsolatban (link https: //m.webbeteg.hu/orvos-valaszol/emesztorendszer/163224) Nem tudok dupla dózist szedni, pár alkalommal éppen ez váltotta ki a hányigert. De akkor hamar elmúlt, kb fél nap alatt. A kettő alkalom amikor hosszabb volt (4-5nap) az akkor volt amikor először a Rabemant emeltük meg 2*20mg-ra majd később akkor,amikor az Esomeprazolt reggel úgy vettem be, hogy 2*20 (a gyógyszerész szerint ugyanaz mint az 1*40) Ennek mi lehet az oka. A glutént már néztük vérből, mint sokminden mást is, negatív. Az achalasia nyugtalanít nagyon. Ugyanis a tegnapi napon reggeli után volt két felbüfögésem is, majd délben már amikor nyeltem eros, tompa fájdalom sugárzott a jobb lapockámba. Akkor még a nagyobb levegő vétel is fájt, ma már csak a nyeléskor. Ez most megijeszt,nem emlékszem hogy külső sérülés lenne. Félek, hogy a nyelőcsövemnek valami baja van. Esetleg felmaródás, gyulladas? Hónapok óta szedek savcsökkentoket.. A savcsökkentok mellett jelentkeztek folyamatosan a refluxos panaszok sorban, az égés, a mellkasi fájdalom, ezért jött szóba a volumen-reflux. Amihez a cascade gyomornak is lehet köze van. Erre kaptam az Itopride-ot. Mert más már nincs. Ez tényleg segíthet rajtam? Mikor várható javulás? Lehet valami egészen más dolog van a háttérben? De mi, mit vizsgáljunk még? (manometria az egyetlen ami nem volt még.) Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza nyelőcső témában

Az achalasia elakadás-érzéssel, gyomorszáj-táji fájdalommal jár, majd a folyamat előrehaladásakor nyelőcsőtágulat, étel-regurgitáció alakul ki. A panaszok hátterében állhat más típusú nyelőcső motilitászavar is (ezek okozhatnak nyelési fájdalmat, nyelészavart) , diagnosztizálásukhoz valóban a manometria a megfelelő módszer. Addig is egy egyszerű nyeletéses röntgen is tud legalább irányt mutatni. Ha reflux, illetve lassult gyomorürülés a probléma, az Itopride segíthet, ha nyelőcső-motilitászavar, akkor, nem biztos (vannak olyan verziók, ahol a túlzott, de nem megfelelően koordinált összahúzódás a probléma, un. nyelőcső-görcs) .

Kérdés: 2020. május 24., 12:32; Megválaszolva: 2020. május 25., 20:18
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Epekő bontás
Baba gyógyszer mellett
AstraZeneca oltás ellejavallat
Gyomorszáj feletti nyomás érzés
Proktologián milyen vizsgálat a...
Tisztelt doktorúr/nő! Hajnalonként arra ébredek, hogy a végbelemnél feszítő érzés van, és az utolsó 2-3 hónapban ez farcsont fájdalommal is...