• tájékoztatás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr nő vagy úr.Segitséget szeretnék kérni.Van egy élettársam aki mániás depressziós és bojderline zavara van. Sokszor nem tudom hogy mit kellene csinálnom és hogyan viselkedjek vele.Ha lent van szinte semmi kommunikációra nem hajlandó. Ha a mániákus szakaszban van akkor meg túlpörög. Egyik sem jó.Én is pszihiátriai beteg vagyok de mindig nekem kell nyelni! Segíteni szeretnék neki mert számomra a nagy Ő És nem akarom elveszíteni! Hogyan viselkedjek vele hogy az mindkettőnknek jó legyen? Tisztelettel Csepely Zsuzsanna

        WEBBeteg szakértő válasza a mániás depresszió témában

        Kedves Zsuzsanna!

        A mániás depresszió esetében folyamatos gyógyszeres kezelés szükséges. Hiszen mind a depressziós állapot, mind a mániás tünetek megnehezítik mind a beteg, mind környezet életét. Az állapotok potenciálisan veszélyesek is lehetnek, súlyos depresszió folyamán öngyilkossági gondoltatok, mániás fázis esetében meggondolatlan, veszélyes tetteket is véghez vihet az illető. A folyamatos pszichiátriai kontrollt és kezelést nagyon komolyan kell venni, anélkül nem fog javulni a beteg állapota, és súlyosbbodhat is. Mániás "túlpörgés" ellen ész érvekkel nem tud mit tenni, a súlyos lehangoltságban pedig nagyon nehezen hozzáfárhető az illető.

        A borderline személyiségzavvarra jellemző az érzelmi labilitás, önsértéssel fenyegetőzés, ingerlékenység, hirtelen dühreakciók. Ez az állapot hosszú távú pszichoterápiát igényel.

        Amit tenni tud, hogy párja pszichiátriai kezelését felügyeli, biztosítja a terápiás előírások, gyógyszerszedések betartását.


        Halmosi Edina
        optometrista-kontaktológus Itt kérdezhet

         Halmosi Edina
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-02-03 11:25:37; Megválaszolva: 2010. február 03., 11:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: