A demencia megjelenése és foka képalkotó vizsgálattal felderíthatőí, íkörülhatárolható?

Házastársam immár 25 éve pszichiátriai beteg, rendszeres kontrollal, számos gyógyszerrel. statusa: mániás depresszió Személyisége, viselkedése megváltozott agresszív, figyelmetlen és vásárlásfüggő, nyugdija egészét a neten vásárlással tölti, teljesen értelmetlen dolgokra. Eddig nem hívtam fel erre a pszichiátere és neurológusa figyelmét, mert szégyelltem. Kérjek képalkotó vizsgálatot? Mutat ez valamit? Tisztelettel: Soós Roland

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza mániás depresszió témában

Tisztelt Kérdező!

Úgy gondolom hogy mindenképpen érdemes lenne konzultálnia és jeleznie a változásokat a kezelő szakorvosoknak mielőbb. A felsorolt tünetek lehetnek a mániás dekompenzáció jelei is, vagyis hogy párja mániás depressziója jelenleg nem a lehangolt, depresszív szakaszban, hanem a felhangolt mániás szakaszban van. Ennek jele lehet a megváltozott viselkedés szétszórtság, esztelen költekezés is, akár az agresszió is. Ezt ha a kezelő pszichiáternek jelzi, gyógyszermódosítással, gyógyszerbeállítással orvosolható. Felmerül bennem hogy rendszeresen szedi e a gyógyszereit vagy az előírtaknak megfelelően? Az is előfordulhat hogy ami korábban terápiás hatású mennyiség volt jelenleg már nem az. Természetesen az egyéb agyi folyamatok, mint például agyi térfoglaló folyamatok, (vagy akár a demencia) sem zárhatóak ki biztonsággal képalkotó vizsgálat nélkül, főleg ha hosszú ideje nem volt hasonló mániás dekompenzációja és a felsorolt gyógyszerekkel a betegsége egyensúlyban volt tartható. Mindenképpen szükséges lenne ezért mind a neurológus, mind a pszichiáter kezelőorvossal konzultálni, és ha módja van rá, a szakorvos is ad rá beutalót a képalkotó vizsgálat is kifejezetten hasznos és informatív lenne.

Remélem hamarosan rendeződnek a problémáik, jobbulást kívánok üdvözlettel Dr Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2021. szeptember 11., 17:47; Megválaszolva: 2021. szeptember 12., 21:10
Kérdések és válaszok: Demencia
Kórház utáni zavartság
Tisztelt Doktornő! Anyukám 86 éves, enyhe demenciában szenved, gyógyszert még nem szedett rá, csak a szokásos (cavinton, memoril, betahistin 24 mg)...
Édesanyámról
Édesanyám mindennap főz és már egy ideje szinte mindeneggyes alkalommal amikor neki szeretnék állni enni,bűntudatot kelt bennem,sértegett,és...
Megmondjam Neki?
Tisztelt Dr. Fehér Gergely, tisztelt Doktor Úr! A véleményét, tanácsát szeretném kérni. Anyai Nagynénémnél 2020. augusztusában...
Időskori demencia, vagy...
Tisztelt Doktornő! Édesanyám koponya CT eredménye érdekelne. "C. II. csigolyától a koponyatetőig natív sorozat. A középvonali képletek helyzete...
MR lelet értelmezése
Tisztelt dr. Árki Ildikó! 1. Amennyire lehetséges, a csatolt MR-lelet magyarázatát szeretném. 2. A lelettel feltártak okozhatják-e a középsúlyos...