• Örökölhető a bipoláris zavar? Az orvos válaszol

    Szerző: WEBBeteg

    21 éves nő vagyok, a párom kilenc évvel idősebb, körülbelül öt éve állapítottak meg nálam az orvosok bipoláris zavart, mániás epizódot. Gyógyszerszedés mellett tünetmentes. Nagyon szeretnénk kisbabát. Befolyásolják-e a gyógyszerek a teherbe esést? Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

      Bipoláris zavar öröklése

    25 éves nő vagyok, néhány éve állapítottak meg nálam bipoláris zavart. Gyógyszerekkel tünetmentes vagyok. A párommal nagyon szeretnénk kisbabát. Befolyásolják-e a gyógyszerek a teherbeesést? Ha igen, milyen káros hatásai lehetnek a kicsire? Mennyi esély van arra, hogy örökli a betegséget?
    Hirdetés

    A pszichiáter válaszol

     Bipoláris zavar: az érzelmi hullámvasút

    A köznyelvben ez a betegség a "mániás depresszió", és rengeteg tévhit, félreértés kapcsolódik hozzá. Egyesek bűnözőkkel azonosítják a betegséget, mások az őrület szinonimájának tartják, ám ezek általánosítások, téves hiedelmek. Tünetek, kezelés - minden a bipoláris zavarról a WEBBetegen.

    A terhesgondozás részeként a genetikai rendelés foglalkozik betegségek, gyógyszerek terhességre gyakorolt kockázatával. Sajnos a kérdéses szerek külön-külön is komoly hatású gyógyszerek, a terhesség szempontjából nem kockázatmentese (májkárosító hatás, a dopamin-háztartás befolyásolása érintheti a tejelválasztást is, de akár a vércukorháztartásra is lehet hatása). Gyakori mellékhatás továbbá például a testsúlygyarapodás - hogy ez terhesség során hogyan alakul, előre megjósolhatatlan. Hangsúlyozom, ezek csak kockázatok, amit írok, messze ne úgy olvassa, hogy ennek pontról-pontra be is kell következnie!

    Mivel etikai okokból terhes nőkön gyógyszerkísérleteket nem lehet végezni, így nincsenek pontos adatok, nem mondható meg, hogy mekkora a valós kockázat egy-egy konkrét esetben. Sajnos alapelv, hogy gyógyszermentes terhességre kell törekedni, és még úgy sem garantált az egészséges magzat.

    A hajlam öröklődhet

    Az Ön betegsége direktben nem öröklődik, de a hajlam valamilyen szinten igen. A genetikai háttér szerepét bonyolítja, hogy a géneken túl a gyereket a szülői házban érő látott-hallott hatások is sokat számítanak. Tehát beteg szülő(k) mellett nőhet fel labilissá gyerek csak amiatt is, mert nem volt meg a családban a nyugalom és a szerető gondoskodás. Az egypetéjű, de külön nevelkedett ikrek sorsának a követése adhatna biztosabb választ a gének szerepére, de ilyet etikai okból megintcsak nem lehet mesterségesen előidézni, maradnak az elszórt, véletlenül kiderülő családtörténetek gyűjtése és elemzése.

    A genetikai háttér szerepéhez egyre több segítséget ad az emberi génállomány megismerése és értelmezése, de félek, ezen eredmények gyakorlati felhasználása inkább már egy következő generációra marad.

    Jó időben vállalják a babát!

    Mit javaslok? Ön még fiatal, ne kapkodjanak, fontos a megfelelő időzítés. A pszichiáterével is egyeztetve olyan időpontot válasszanak a teherbeesésre, amikor stabil pszichés állapotban van már hónapok óta, és a szedett gyógyszereket igyekezzenek a minimumra csökkenteni. Terhesség során is sűrűn járjon kontrollokra, mert a csökkentett gyógyszerdózis az Ön betegsége szempontjából jelenthet kockázatot.

    Mindazonáltal egyáltalán nem akarom lebeszélni Önt a baba vállalásáról, csak azt szeretném jelezni, hogy az Ön esetében kicsivel több óvatosság és több odafigyelés kellhet, azt pedig el kell fogadni, hogy az élet sosem tud kockázatoktól mentes lenni! Soraiból érződik, hogy Ön tényleg várja már a babát, biztos vagyok benne, hogy betegsége ellenére is jó édesanyja lesz a kicsinek!

    Jó egészséget kívánva: 
    Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter

    (WEBBeteg)

    Módosítva: 2012.02.04 02:51, Megjelenés: 2012.02.04 02:51
   • Cikkajánló

    COVID-19 tanácsadás

    COVID-19 tanácsadás

    Medspot

    Elindult a Medspot alapítvány ingyenes tanácsadása orvosokkal, pszichológusokkal.

    Melanoma kezelése

    Melanoma kezelése

    Dr. Pukoli Dániel

    Milyen személyre szabott terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre?

    A bipoláris zavar kezelési lehetőségei

    Ma már korszerű gyógyszeres és pszichoterápiás lehetőségek állnak rendelkezésre, melyek akár teljes értékű életvezetést is lehetővé tehetnek, nélkülözhetetlen azonban a beteg együttműködésének megnyerése, valamint fontos szerep jut a hozzátartozóknak is.

    Gondolatok az online pszichoterápiáról

    A távterápia az elmúlt években egyre elterjedtebb terápiás gyakorlattá vált. Szakmai fórumokon, műhelyekben igyekeznek a kollégák pontosan feltérképezni ennek előnyeit, hátrányait, hatását a terápiás folyamatra, kapcsolatra. A koronavírus miatti korlátozások újabb indikációját jelentik az internetalapú terápiás kapcsolatoknak, ezek száma a járvány során - vélhetően - jelentősen emelkedik.

    Hogyan tartsuk össze a családot a járványhelyzetben?

    A koronavírus miatti korlátozások - az óvodák, iskolák bezárása, a home office munkavégzés, a szabad mozgás beszűkülése, a személyes kapcsolatok mellőzése - váratlanul, alapjaiban változtatta meg az életünket. Mindez nemcsak fizikailag, hanem pszichésen is fokozott terhet ró ránk, ezért a Magyar Pszichológiai Társaság szervezésében elérhetővé vált azoknak a pszichológusoknak a listája, akik díjmentes online tanácsadást tartanak a járvány miatt segítségre szorulóknak. Dr. Szabó-Balogh Virág klinikai gyermek-szakpszichológussal és családterapeutával beszélgettünk a családok helyzetéről.

    Bipoláris zavar: az érzelmi hullámvasút

    A bipoláris zavart a köznyelv mániás depressziónak nevezi, és rengeteg tévhit, félreértés kapcsolódik hozzá. Egyesek bűnözőkkel azonosítják a betegséget, mások az őrület szinonimájának tartják, ám ezek általános tévhitek.

    Bipoláris személy a családban

    Megfelelő tájékozódással, ismeretekkel és kezeléssel a bipoláris zavarban szenvedő betegek gyakorlatilag teljes életet élhetnek, melyben az illető családjának is fontos, segítő szerepe lehet. Ehhez elengedhetetlen az egyes epizódok felismerése, valamint néhány gyakorlati praktika is hasznunkra lehet.

    Életmód tanácsok bipoláris zavarral küzdőknek

    A legtöbb, amit a bipoláris zavarral élő tehet állapota javításáért, az a megfelelő életmód, ami azonban az egyik legfontosabb tényező is egyben. Néhány egyszerű életmódváltoztatással jelentős változás érhető el bipoláris zavarral élők életében, ami nagy mértékben segítheti a mindennapokat.

    Sztárok betegségei 2011-ben

    A sztárok betegségei nem csak arra emlékeztetnek bennünket, hogy ők is csak emberek, de gyakran segítenek felhívni a figyelmet bizonyos egészségügyi problémákra is. Katalin hercegnő súlyproblémáitól Venus Wililams Sjögren –szindrómájáig összeszedtük 2011 legnagyobb figyelmet kapó celeb betegségeit.

    Terhesség és mániás depresszió

    Mindössze 10 évvel ezelőtt is az orvosok még azt javasolták a mániás depresszióban - más néven bipoláris zavar - szenvedő nőknek, hogy ne vállaljnak gyereket. Míg ez a gondolkodásmód mára már elavult, a bipoláris nők gyakran nehéz döntéssel szembesülnek terhességük alatt a gyógyszeres kezelést illetően.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.