Tudja vagy nem tudja?

Tisztelt Doktor úr! Barátnőm mániás depressziós. Sajátságos tünete, hogy szexuális tárgyú képzelődései vannak. Fantáziáit úgy meséli nekem, mintha azok a valóság részei lennének, nagy meggyőződéssel, nagy átéléssel. Tud-e arról, hogy az egészet csak képzeli, vagy nem? Tényleg elhiszi, amit mond, vagy csak szüksége van, hogy valakit "etessen" a beteg dolgaival? Vannak-e tiszta percei, amikor világosan látja a saját helyzetét, képzelődéseit? Ki lehet őt ebből gyógyítani? Létezik ebből valóságos, teljes gyógyulás, vagy újra és újra vissza fog esni? Lehetséges, hogy eljátssza, hogy jobban van, miközben nincs jól? Mit tehetek érte én? Hallgassam végig a fantáziálásait, vagy állítsam le? Van a magyar egészségügyi ellátásban lehetőség ingyenes vagy olcsó pszichoterápiára? (Azt mondja, azért nem megy, mert nincs pénze rá.) Mi az, amivel ténylegesen segíteni tudok neki? Válaszát hálásan köszönve: Ágnes

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Veress Dóra válasza mániás depresszió témában

Kedves Ágnes!

Ha a barátnője bipoláris hangulatzavartól szenved, akkor valószínűnek tartom, hogy a mániás fáziban hangoztatja ezeket a szexuális tartalmú fantáziáit. Ilyenkor olyan lelki állapotban van, amikor azonosul is ezekkel az érzésekkel, de amint elmúlik ez a felfokozott állapot valószínűleg ő is reálisabban látja a helyzetét. A kezelésre vonatkozóan azt tudom mondani, hogy a bipoláris hangulatzavar gyógyszeres kezeléssel jól egyensúlyban tartható, de arra ne lehet számítani, hogy a betegség meggyógyul. Ha azt észleli, hogy a barátnője tünetei erősödnek, akkor forduljanak orvoshoz, mert szükség lehet a kezelés módosítására, ill. támogassa őt abban, hogy tényleg szedje a gyógyszereket. Pszichoterápia kiegészítő kezelésként szóba jöhet, de nem fogja csökkenteni az ön által leírt problémákat.

Kérdés: 2013. szeptember 25., 23:55; Megválaszolva: 2013. október 06., 00:33
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Mi lehet a gond ?
Pánikbetegség
Alvászavar
Tisztelt doktornő ! Óvodai...
Elmebeteg az anyukám