Miért ilyen ingadozó a hangulata?

23 éves tanuló vagyok, édesanyámmal (47) élek egy háztartásban. Az ő mostanában mutatott viselkedésével kapcsolatban szeretnék válaszra találni. Általában is egy ingerlékeny, idegeskedő személyiség típus, könnyen elkezd kiabálni, ugyanakkor nagyon kedves, melegszívű, jó kedélyű is. Mostanában folyamatosan ingadozik a hangulata, egyik óráról a másikra, vagy akár egyik percről a másikra. Hol nagyon mérges, dühöng, hol pedig kicsattan a boldogságtól. Legtöbbször úgy érzem, hogy a puszta létem is idegesíti őt, pedig igazán mindent megteszek hogy a kedvében járjak, levegyek a válláról pár terhet. Arra sem gondolnék, hogy az együttélésünk okoz neki problémát mert többször hangot adott már neki, hogy ha lehet minél később költözzek el otthonról. Jelenleg egyedülálló, édesapámtól már több mint 10 éve elvált, viszont egy komoly, 5 éves kapcsolata egy évvel ezelőtt ért véget, sajnos nem a legszebb módon. Volt utána egy depressziósabb időszaka, de úgy gondolom abból már kilábalt. Az hogy alapvetően "anya mindig ideges" egy megszokott állapot, 20 éves kora óta ilyen típusú ember Ő, lobbanékony, viszont a jelenlegi állapot kicsit zavaros számomra. Egyszer dühöng, egyszer jókedvű... (Kicsit már próbáltam utána olvasni neten, ami a leginkább hasonlított erre a Permenstruációs szindróma volt. Neki évek óta spirálja van és nem menstruál.) Ami még hasznos információ lehet, hogy több mint 20 éve dohányzik. A választ előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Kovács Piroska válasza klimax, hangulati labilitás témában

Kedves Fiatalember!

Miután édesanyja nem menstruál, így premenstruációs szindrómáról semmi esetre sem beszélhetünk. Én inkább a klimaxra gondolnék, ami egy elhúzódó depresszióval, magányérzettel és az öregedéstől való szorongással társulva okozhatja mindezt az erős kedélyállapotbeli hullámzást. Mindezek kivédésére javasolják a hormonpótlást. Patikában recept nélkül is kapható növényi alapú készítmény, amennyiben idegenkedne az orvos által javasoltaktól.

Üdvözlettel: Kovács Piroska pszichológus

www.pszichoszerviz.hu

Kérdés: 2014. december 27., 17:02; Megválaszolva: 2015. január 19., 17:44
Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek
Pánikbetegség
Alvászavar
Tisztelt doktornő ! Óvodai...
Elmebeteg az anyukám
Miért érzem ezt