menstruáció-menopausa

Tisztelt Uram! 48 éves vagyok egy éve hagytam abba a fogamzásgátló tabletta (Tri-regol) szedését. Azóta 24-26 naposak a menstruációim. A vérzés előtt három nappal pecsételő, kevés vérzés jelentkezik, majd 3-4 napig tart a menstruáció. Március 12-én jelentkezett a szokásos pecsételő vérzés, majd 15-én a menstruáció 3 napig. Aztán 15. napra még március hónapban 29-én ismét jelentkezett pecsételő vérzés, amit csak a wc papír használatakor észleltem. Ez a pecsételő vérzés tartott 10 napig majd a 11. napon április 8-án megfelelően - március 15-éhez képest - 25 napra jelentkezett a menstruáció. Ma voltam nőgyógyászati rákszűrésen, ahol ezt elmondtam. Az UH eredménye: rendes nagy inhomogen uterus, end. 12,1 mm kissé fellazult szerkezetű ovariális vetületben kóros echo nem látható, szabad hasűri folyadék nincs. Az orvos gyógykaparást javasolt. Eléggé meg rémített ez a megoldás, hisz csak egyszer fordult elő, szükséges ez most mindjárt? A menstruációs naptár szerint épp a mai napon, a vizsgálat napján van az ovuláció is. Ez nem befolyásolhatta a megvastagodott még nyálkahártyát? A pecsételő vérzés köztes időben, ebben a korban a menopausa tüneteivel nem járhat együtt? Szükség van erre máris, nincs más megoldás? Érdemes-e hormonszint laborvizsgálatot csináltatni? Nem lenne érdemes várni vele, és figyelni lesz-e a következőkben is köztes pecsételő vérzés? Tanácstalan vagyok, nem igazán szeretném a gyógykaparást, és a vele együtt járó altatást. Kérem szíves segítségét, tanácsát, szakvéleményét a fent leírtakkal kapcsolatban, mivel nem rendelkezem elegendő információval esetemmel kapcsolatban. Köszönettel.

Dr. Petróczi István válasza klimax témában

Tisztelt Hölgyem!

Sajnos, az évek múltával egyre több a gond. Önnél nyilvánvalóan a klimaxos vérzészavar (=peteérés zavara, felborul a női hormon termelés) áll fenn, de sajnos (=0,5 %) lehetséges más ok is.

Ezt kórházi befekvés és altatás nélküli mintavétellel is ki lehet zárni ma már.

Ezt kellene csinálni. ÉS: utána elkezdeni a hormonpótló kezelést. (Akár a cukrosoknak az inzulint adást.)

Javaslom alaposan olvassa el honlapomon (www.drpetroczi.hu) a menopauzáról írottakat.

Olvassa el cikkeimet is!

Én nagyon sok ilyen hölggyel találkoztam, ez mindenkinél bevált.

Ne sokáig gondolkozzon....

Üdvözlettel.

Petróczi dr.

Kérdés: 2022. április 19., 17:32; Megválaszolva: . .,
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Nemi szerv
Változókor?
Tisztelt Doktornő! 54 éves leszek a nyáron. 2016 közepétől vérzészavarom jelentkezett, ami nagyon erős, bő vérzésben nyilvánult meg. 2017-től...
Terhesség vagy klimax?
Tisztelt Dr.úr/nő! 42 éves multam egy éve rendszertelen a menstruáciom 14-26 naponként változik.Jelenleg 3 hete voltam rákszürésen melynek az...
Alhasi fájdalom
3 éve nőgyógyászati műtétem volt, a jobb petefészkemet kivették.47 éves vagyok. A vérzésem 19- 20napra jön meg, erős, görcsös fájdalmaim...
42 éves nő
Tisztelt Web orvos! Menstuáciom úgy kb fél éve igen csak összekuszálodott.Hatalmas hasfalisévem van, ami szemmel láthatolag csuszik egyre...