Változókor?

Tisztelt Doktornő! 54 éves leszek a nyáron. 2016 közepétől vérzészavarom jelentkezett, ami nagyon erős, bő vérzésben nyilvánult meg. 2017-től terápiás céllal Rigevidon tablettát állított be az orvosom, melyet most hagyok abba. Minden rendeződött, a közti vérzésem egyre kevesebb lett, az utóbbi 1 évben pedig éppen, hogy látszó, inkább barnázás fordul elő. 3 héttel ezelőtt derült ki, hogy a méhem falában verticálisan van egy 2 cm-es myoma. 2017. októberében az AMH értékem (Rigevidont még nem szedtem) 0,10 ng/ml volt. Félek, hogy a Rigevidon elhagyásával újra várható erős vérzés. Ön szerint ez előfordulhat? Vagy esetleg a mesterségesen fenntartott ciklusom után nem is lesz semmilyen vérzésem? Reménykedem benne, hogy 2017-től már teljesen kimerült a petefészkem, és beköszönt a változókor, és a myomam is egyszercsak "eltűnik". Kicsit kétségbe vagyok esve. Előre is köszönöm a válaszát. Üdvözlettel: Anikó

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Farkas Ágnes válasza klimax témában

Kedves Anikó!

Önnek a szedett gyógyszerei alapján cukorbetegsége, magas vérnyomása van. Emellett 54 éves, kérem, ne szedje tovább a fogamzásgátlót. Önnek ez a gyógyszer csak nagyon magas rizikót jelent, a változókort megállítani nem tudja, a panaszokat kezelni sem. Méhüregi tükrözése, vagy kürete vajon volt a bő vérzések miatt? Minek nézegetik az AMH-t, amikor lehet FSH-t is? Igazán nem értem a kezelését, de lehet, hogy valamilyen információt nem tudok.

De. 1. Hagyja abba a fogamzásgátlót. 2. Nézessen alaphormonszintet. 3. Ha bő vérzése lenne, akkor vagy (vérzés után) méhüregi tükrözés, vagy küret javasolt, hogy tisztázzák, nincs-e a méhében eltérés a méhnyálkahártyán.

A 2 cm-es mióma akkor okozhat gondot, ha bedomborodik a méh üregébe, akkor lehet bő vérzés okozója. Egyébként a 2 cm nem nagy, ha nem nőtt, akkor pont elfér a méhén bármeddig.

Abban az esetben, ha ismét bő vérzése lenne, és még aktívak a petefészkek valamennyire, DE nincs a méhében semmilyen eltérés(negatív a szövettani vizsgálat), akkor vagy szájon át szedett sárgatesthormon, vagy méhüregi hormonos spirál javasolt. Fogamzásgátló nem.

Üdv. : Dr. Farkas Ágnes

Kérdés: 2021. február 16., 11:03; Megválaszolva: 2021. február 24., 23:47
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Fogamzásgátló abbahagyása és...
Fogamzásgátló szedése
Mammográfia
Nemi herpesz