Kovács Piroska

Kovács Piroska

Pszichológus
Bemutatkozás:

1988-tól dolgozom pszichológusként.

A terézvárosi nevelési tanácsadó munkatársaként gyerekekkel, szüleikkel és a pedagógusokkal foglalkozom, akik tanulással, magatartással és neveléssel kapcsolatos kérdésekkel keresnek meg. Segíteni konzultációkkal, tanácsadással vagy rövid terápiával tudok a diagnózis alapján, közös megállapodás után.

Elsősorban a fiatal felnőttek, a 30-40 évesek fordulnak hozzám problémáikkal.

Specialitásaim: depresszió, pánik, stressz, krízishelyzetek kezelése; önértékelés, önismeret fejlesztése, helyreállítása; gyász és veszteségek feldolgozása; kapcsolati problémák rendezése; valamint gyermekneveléssel és tanulással kapcsolatos kérdések.

Formája: diagnózis, konzultáció, tanácsadás, terápia.

Szakmai önéletrajz

Óvónői alapdiploma után az ELTE BTK-n pszichológusként diplomáztam, majd klinikai szakvizsgát tettem, azt követően hipnózist tanultam az Integratív Pszichoterápiás Egyesület keretében. Tanultam pszichodrámát (asszisztensi fokozat), kognitív és viselkedésterápiát, belekóstoltam a mediációba, tranzakció analízisbe, konfliktuskezelésbe, NLP-be stb. A tanultakat mind az iskolában, mind a magánpraxisomban alkalmazom.

Legutóbbi válaszai

Szimpla pszichés probléma, vagy hormonális is lehet?

Kedves Fiatalember! Ha a pszichiáternek nem egyértelmű a pszichés státusz, akkor differenciál diagnózis végett pszichológushoz irányítja a kliensét, amennyiben saját maga nem kellően jártas a személyiség tesztek felvételében és elemzésében. Az Ön esetében ez nem történt meg, tehát én semmiképpen sem a KÉTELKEDÉS ingoványos útját választanám az Ön helyében, hanem megbíznék az orvosom szakértelmében! Ami pedig az új életet illeti, arra minden lehetősége adott, hiszen egy nagyon érzékeny és még igen képlékeny életkorban van. A saját út megtalálásában, a saját egyéniség megtalálásához, kiforrásához nyújt segítséget a pszichoterápia, aminek hatására nagyobb önismeretre tehet szert, javulhat az önkontrollja, könnyebben tudja majd kezelni a társas helyzeteket stb. Ebben segítségére lehet a pszichiátere, amennyiben jártas a pszichoterápiában. De választhat független szakembert is. A lényeg, hogy egy irányba haladjanak! Az út azonban göröngyös és hosszadalmas. A munkát pedig Önnek kell elvégeznie! Ehhez az utat a szakember csak mutatni tudja Önnek. Tehát csak akkor vágjon bele, ha érez kellő elszántságot, kitartást és megküzdeni akarást saját magával saját magáért! Ehhez kívánok kellő eltökéltséget és kitartást! Üdvözlettel: Kovács Piroska pszichológus

Nem kíván a párom.

Kedves Asszonyom, Amiket felsorolt azok önmagukban is okozhatnak merevedési problémát, negatív hatásuk pedig összegződhet. Vannak azonban technikák, amivel a helyzet javítható pl. a koncentráció. Legelőször azonban ajánlatos urológus segítségével annak végére járni, hogy nincs-e valami szervi eltérés, elváltozás a háttérben. Ha a lelet negatív, akkor lehet pszichés hátterűnek tekinteni a problémát. Ez esetben pedig forduljanak szexuálterapeutához, aki gyakorlati útmutatókkal tudja Önöket segíteni. Üdvözlettel: Kovács Piroska pszichológus

Hogy tudnék rajta változtatni?

Kedves Fiatalember! A stresszkezelés megtanulható. Amennyiben nincs módja és ideje szakember segítségével megtanulni a legfontosabb technikákat (légzés, relaxáció, gondolatirányítás, életmódbeli/étkezési szokások stb.) , úgy keressen rá a világhálón a stresszkezelési módszerek címszóra és válogasson kedvére! A You Tube-on pedig biztosan talál jól használható hanganyagot is. Ami pedig az érettségit illeti: tanulni, tanulni, tanulni... - ugyanis bármit csinál is majd a jövőben, ez egész biztosan végig fogja kísérni az életét! Tehát a legjobb, ha elfogadja, mint megváltoztathatatlan korkövetelményt, és csiszolgatja szorgalmasan az agysejtjeit! Üdvözlettel: Kovács Piroska pszichológus

maximalizmus?

Kedves Szilvi! Kislányát nyitott, érdeklődő, okos gyermeknek írja le, aki élénk fantáziával bír, jó a rajzkészsége, spontán módon megtanulta a betűket megkülönböztetni egymástól stb, de TÜRELMETLEN! Ez valószínűleg Önöknek, szülőknek, pedagógusoknak okoz problémát és nem a gyereknek! Ő valószínűleg ilyen karakter. Temperamentumos, néha hirtelen természetű, bár időnként döntésképtelennek tűnik. Nem értem igazán, hogy mi is a problémájuk vele. A lisztérzékenységnek és balkezességnek mindenesetre ehhez semmi köze. Ha nem tudnak megfelelő magyarázattal szolgálni neki, akkor talán az időigényesebb és teljesebb verziót kell választani, amihez vagy a könyvtárat használják - megtanítva egyben ennek használatát - vagy az internetet. Ha kirívó magatartási nehézséggel állnának szemben, akkor azt javasolnám, hogy forduljanak szakemberhez. Bár lehet, hogy talán Önnek lenne szüksége egy megnyugtató, tisztázó beszélgetésre. Üdvözlettel: Kovács Piroska pszichológus

tinilány hajlamai

Kedves Asszonyom! A fiataloknál van egy időszak, amikor talán intenzívebben fordulnak saját nemük egyes tagjai felé, mivel a problémáikat velük jobban meg tudják osztani. Ezt segítheti az azonos érdeklődés, nehézségek, maga az életkor is. Kinyílik a világ számukra, számos felfedezni esetleg kipróbálni valót kínálva. Éppen ezért egy nagyon szenzitív életperiódus. A homoszexualitás azonban nem ezen áll vagy bukik. Olvasson a témáról, de leginkább a kamaszokról. Legfőképp pedig beszélgessen a lányával őszintén, felnőttként kezelve őt... Üdvözlettel: Kovács Piroska pszichológus