• klímax vagy betegség?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Weborvos! Tanácstalan vagyok,mert nem tudom,hogy valós problémám van,vagy csak a klímax természetes velejárója. Ebben az évben már elég kiszámíthatatlanul jelentkezett a havivérzésem.Két egymást követő hónapban volt 33,37 napra, aztán 60 napra jött meg, a 60 nap után meg 27 napra.Ezután megint hosszabb 48 nap, majd 46 nap, és most ezután a 46 napos után szintén 27 napra. Viszont eddig hol erősebb, hogy gyengébb,de menstruációnak lehetett mondani. Viszont most, hogy megjött 27 napra ez másabb. Okt.8-án mammográfián voltam, ez a ciklus 21-ik napjára esett. Másnaptól erősen feszültek a melleim, csodálkoztam is,mert eddig ilyen nem volt. Egész héten erős feszülés volt, majd hétvégén láttam pisiléskor a wc-ben,mintha pici véres nyák lett volna. Másnaptól viszont elkezdődött ez a szokatlan menszesz, vagyis szinte csak pisiléskor jön sötét nyák egy kevés, piros rendes vérzés nincs,egy pár napig volt nagyon minimális sötétbarnás,rózsaszines pici váladék,de csak arra volt jó, hogy foltot hagyjon. Mellfeszülés elmult, viszont a hasamalja nagyon enyhén,mint máskor rendes vérzés előtt érzékeny volt,de görcsnek sem nevezném. Viszont ez még mindig tart,10-ik nap. Juliusban voltam nőgyógy-nál,mert nagyon görcsölt a hasam, abban a hónapban nem is jött meg. Az orvos kismedencei lobos folyamat diagnózist állított fel, Fromilid és Klion tablettát irt fel.Vizsgálni szinte nem tudott,mert nagyon fájdalmas volt,ahogy felnyult. UH-ot is készített a méhről:80x45x40 mm-es volt. P2-es lett a citológiám. 51 éves vagyok,házaséletet már lassan 20 éve nem élek. Eddig nyugodt is voltam,hogy ez már biztosan a klimax előjele,de a net-en olvasgatva, megijedtem. Mégpedig,hogy ilyen idős korban ez a barnás,elhuzódó,pecsételős vérzés komoly gondot is jelenthet,pl. rákot. A kismedencei gyulladásról is olvastam,az sem veszélytelen. Nekem azt mondta az orvos hogy a végbélből kerülhetett fel baktérium,ez szokta okozni. Kérem nyugtassanak meg,hogy nincs mitől félnem! Köszönettel: Szné Kati

        Dr. Szalóczy Péter válasza a klimax témában

        Kedves Katalin! Az ingatag ciklusok jellemzőek korára, melyet szakmailag peklimaxnak, bevezető változókornak nevezünk. A háttér korábban kiegyensúlyozott hormonkapcsolatai összevisszává válnak, a rendetlenkedő vérzés ennek tükre. Alapszabály: jelentősége akkor van, ha hosszú a vérzés, 8-10 nap, ha erős vagy darabos több napig, ha rendszeresen túl gyakran jön, 20-21 naponként, vagy ha hetekg maszatol. Ezen esetekben voizsgálatot és tisztázást igényel. Az ön korában kimedencei lob léte nem valószínű, a végbélből, vagy bárhonnan hüvelyi felfertőződés előfordul gyakran, de ez nem jelent hasfájást. Már csak azért sincs félnivalója, mert a vérzés hátterében esetleges kezdődő roszzindulatúság a méh nyálkahártyája vastagodásával az ultrahangos vizsgálaton kiderült volna. Ugyanígy megnyugtató a citológiája. A botladozó, finiselő hormontevékenyslóég rendetlenkedése ne jelentsen fokozott vasvesztést a vérzésekkel, ezért az emlitatt alapszabály az érvényes. A mellfeszülés összefügg a hormonbotlással, el fog múlni.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. október 24., 14:17; Megválaszolva: 2012. október 27., 11:16

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés