Hyperprolactinaemia

A 28 éves közésúlyos értelmi fogyatékos lányomnál magas volt a szérum prolaktin érték /1499 MIU/L/ a szupernatansban mért Prolactin meghat. 950, 4 mU/l. A vizsgálatot a rendszertelen menstruáció miatt kértük. Az orvos (nőgyőgyász) írt fel Bromocriptin 2, 5 mg-os gyógyszert, és MR vizsgálatot kért, ami május 10-én lenne. A kérdésem az lenne, hogy a lányom az agresszív viselkedése miatt, ami kb 5 éve történt, a pszichológus írt fel Tregretort illetve Haloperidolt, amit napi szinten szed (2x1). Ezen gyógyszerek mellett szedheti-e a Bromocriptin nevű gyógyszert. Nem válik-e újra agresszívvá. Természetesen a kivizsgálásokat "végigjárjuk", hogy kiederüljön a betegsége oka. Köszönettel: Horváth Erzsébet

Dr. Kalóczkai Andrea válasza mentális retardáció témában

Kedves Kérdező! A gyógyszereket lehet egymás mellett szedni. Fontos a kivizsgálásokat megcsinálni, mert a magas prolactin szintet okozhatja ugyan a tartósan szedett haloperidol is mellékhatásként, de agyalapimirigy (hypopysis) daganat jele is lehet. Ezt az MRI biztosan meg tudja állapitani. A bromocriptin szedése, bármely ok is áll a háttérben, ajánlott.

Megválaszolva: 2012. április 24.

Kérdések és válaszok: Pszichés betegségek

Mentális retardáció gyógyítása...
Tisztelt Orvos asszony/úr! Az a problémám, hogy nekem mentális retardációt diagnosztizáltak a Nyírő Gyula kórházban és az a kérdésem, hogy ez kezelhető-e...
Retardált a gyerek?
Kedves Szerkesztők! A most 19 éves gyerekemről írta le az egyik kórház pszichiátriájának orvosa, hogy enyhén retardált. Kérdezném, kialakulhat-e ez 19 éves...
Mennyire károsak az antidepresszánsok?
Hallucináció vagy más magyarázat?
Xanax elhagyása
Állandóan zenét hallok a fejemben