... nem megy!

Tisztelt doktornő/úr! Sajnos egy komplexebb problémával fordulok önhöz: Én 49 éves vagyok a barátnőm 46. Őt a tavaly ősszel műtötték petefészek rákkal, eltávolitották a teljes méhét is. Azóta azt mondja abszolút nem kivánja a szexet, sőt! ...nem is tudtam rávenni csak nagyon ritkán (talán vagy 4szer összesen október óta) , akkor is csak ha sikositot is hasznaltunk ugy volt hajlandó, mert hogy ő száraz és fél, hogy fájni fog! ...ráadasul nekem sem megy már ugy mint régebben (pedig kivánni kivánnám minden nap! ...sőt! ) ...még egy, másfél éve besegitett orálisan és olyankor nem volt probléma, de mostmár azt abszolút visszautasitja! Én igyekeztem megérteni őt, és ugy érzem ezután is szivesen megtennék mindent, de ugy érzem benne van a hiba. Mennyire természetes az ő viselkedése? Mennyire jogosak az én elvárásaim? Jogosan várom-e el tőle a heti 2-3 alkalommal a szeretkezést? Jogos-e az a vágyam, hogy orálisan segitsen nekem is? Én bármit szivesen megtennék neki, de ezeket visszautasitja! Szivesen hozzámbujik, megölel, de csak ennyi... es tőlem is csak annyit szeretne! Mit tanacsol? Hogy probáljuk meg megoldani ezeket a problemákat külső segitség nelkül? Vagy muszáj szakember segitségét kérjük? ....válaszát előre is köszönöm szépen. Kiss István

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Deli Tamás válasza szexualitás témában

Tisztelt Uram!

A szexuális vágy felkeltésének lehetőségeit illetően a következőket ajánlom figyelmébe:

A szexuális vágy csökkenésének oka az Ön feleségénél egyrészt a menopauza bekövetkezte utáni alacsonyabb hormonszintek kialakulása lehet, ennek mind pszichés, mind testi (pl. hüvelyszárazság és emiatt fájdalmasabb közösülés) következményeivel, másrészt lelki okok lehetnek a háttérben. Esetleg tartós gyógyszerszedés is okozhat ilyen panaszt, bár ilyesmit kérdésében nem említett. A szóba jövő kezelési módok:

- Számos vágyfokozóként ismert étel, zöldség, gyümölcs, fűszer, természetes készítmény ismert (ilyesmiket akár gyógynövényboltokban is tudnak ajánlani, pl. Afrodiana kapszula stb.) , de ezeknek orvosi szempontból általában nem bizonyított a hatása, viszont legtöbbször orvosi közreműködést sem igényelnek.

- Ha esetleg tartósan szed valamilyen gyógyszert, az is okozhat libidócsökkenést (antidepresszánsok, kemoterapeutikumok stb.) , ezek további szükségességét orvosával kell egyeztetni.

- A hüvely szárazságát Ovestin krém csökkentheti, vény nélkül kapható.

- Szükséges lehet hormonpótló kezelésre, ez egy menopauza szakrendelésen keresztül indítható el.

- Párterápia, szexuálterápia szintén javíthat a helyzeten.

- A bupropion nevű gyógyszer jótékony hatású lehet a libidóra, szükségességét, alkalmazhatóságát pszichiáter szakorvos bírálhatja el.

Amennyiben feleségének az együttlét fájdalmas (ahogy ezt Ön említi) , a következő megfontolandó lehetőségeket említeném:

A hüvely és gát izmainak görcsös megfeszülése (vaginismus) illetve a fájdalmas, nehezített közösülés (dyspareunia) az, amivel szemben állunk. Ezeknek testi és lelki okai lehetnek.

A testi okok valamelyikének fennállása a kezelést is meghatározza, ezek felderítéséhez mindenképpen nőgyógyászati vizsgálat szükséges. Ilyen lehetséges okok: hüvelyi vagy szeméremtesti gyulladás (gomba ellenes szer vagy antibiotikus kezelés szükséges) ; hüvelyi vagy szeméremtesti allergia (pl. óvszerre) ; a hüvely szárazsága nem elegendő ösztrogén (nem megfelelő fogamzásgátló használata, változókor, szülés utáni állapot) vagy nem megfelelő nedvesedés (nem kielégítő előjáték - síkosító segíthet) miatt; hüvely veleszületett vagy szerzett szűkülete (pl. szülést utáni gátvarrás vagy egyéb műtét, sérülés miatt) ; endometriosis, petefészekciszta, kismedencei gyulladást vagy műtétet követő összenövések.

A lelki ok gyakran korai negatív szexuális élményre, fájdalomra, a szüzesség elvesztésétől való félelemre, a teherbe eséstől való félelemre stb. vezethető vissza, mely első lépésben a partnerrel való őszinte beszélgetéssel, második lépésben pedig szakember segítségével (pszichoterapeuta vagy szexuálterapeuta) oldható meg.

Javaslok tehát egy nőgyógyászati vizsgálatot, ha az negatív eredménnyel zárul, az esetleges lelki okokat kell őszintén átgondolniuk, átbeszélniük.

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. március 06., 10:30; Megválaszolva: 2011. március 13., 20:55
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Nőgyógyászati probléma?
Körülbelül 4 éve léptem a változó korba. Azóta nem kívánom a házas életet. Férjemmel a kapcsolatunk egyre ritkább. Állandóan kifogásokat...
Teherbeesés így lehetséges?
Tisztelt Doktornő/Úr! Házibulin félrevonultunk párommal egy sötét sarokba, kicsit kézzel kényeztettem, elélvezés nem történt. Utána eltelt kb...
Lehetek Terhes?
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Egy kissé "hülye' kérdésem volna, de inkább megkérdezem, mindthogy idegeskedjek. A mai nap folyamán a barátommal...
Menzes alatti szex?
Kedves Szakértő, Szeretnék érdeklődni, hogy mi a véleménya a menzes alatti szexről? Ajánlja e vagy sem, és ha igen akkor mégis milyen...