Útmutató - hogyan kommunikáljunk a szexuális problémákról?

szerző: Juhász Balázs, orvostanhallgató - Semmelweis Egyetem
lektorálta: Dr. Babusa Bernadett frissítve:

A mindennapi élet központi témájává vált a szexualitás, illetve annak problémái. Ezen problémák megvitatása kellemetlen perceket okozhat mindkét fél számára, függetlenül attól, hogy barátainkkal, családtagjainkkal vagy éppen szakemberekkel beszéljük ezt meg.

Egyszerűbb az ezzel kapcsolatos felvetéseinket magunkban tartani, így számos kényelmetlen szituációtól megkímélhetnénk magunkat és beszélgetőpartnerünket. Ez a magatartás azonban nem kifizetődő, hiszen az információgyűjtéssel számos problémát megelőzhetünk (pl.: a fogamzásgátló nem megfelelő használata nem kívánt terhességhez vezethet, vagy a kondom nem megfelelő használatával különböző, többek közt gombás fertőzéseket kaphatunk el). Egy pár pontban összeszedtem, mik azok a hasznos praktikák, amelyekkel megkönnyíthetjük, gördülékenyebbé tehetjük az orvosainkkal való kommunikációt erről a témáról.

1. Kivel?

Fontos az elején tisztáznunk, hogy szexuális problémáink megvitatása nemcsak az erre szakosodott orvossal (szexológus) lehetséges, hanem az ilyenfajta kérdéseinkkel, panaszainkkal bátran kereshetjük a szakorvosainkat egy kontroll vizsgálat keretében, vagy akár a háziorvosainkat rendelési időn belül.

2. Felkészültség

Segíthet minket a dolgunkban, ha tüneteinket, kérdéseinket előre összeszedjük, mielőtt belépünk a rendelőbe, mivel megilletődöttségünkben hajlamosak vagyunk az információk kihagyására, nehezen értelmezhető átadására. Ha könnyebbséget jelent számunkra nyugodtan készíthetünk jegyzetet, amit átadhatunk az orvosnak, felolvashatjuk neki, vagy esetleg mintegy puskát használhatjuk felvázolásunk során. Ezzel az egyszerű csellel elkerülhetjük társalgásunk során a „kínos csendet”, mivel így célirányossá tehetjük mondandónkat.

Miket tartalmazhat a jegyzet?

  • Észlelt működésbeli változások.
  • Mióta állnak fenn a tünetek?
  • Mik azok a tényezők, amik kiváltják/fokozzák a tüneteket?
  • Kérdések (fogamzásgátlóval, közösüléssel kapcsolatban stb.).
  • Esetleges életmódbeli változások, amiknek köze lehet a tünetek megjelenéséhez.

Talán az életmódbeli változások állnak leginkább mondandónk középpontjában. Számos változás lehet a háttérben, ami szexuális problémákat válhat ki, például munkahelyi stressz, fáradtság, nem megfelelő étkezés. Szexuális zavarok mögött állhatnak még kóros betegségek (pl. cukorbetegség, prosztatamegnagyobbodás), valamint rossz szokások is (pl. dohányzás). Talán ritkábban fordul elő, de lehet vérnyomáscsökkentő, vagy egyéb gyógyszerek szedése miatt is. Fontos, hogy ebben az esetben nem szabad abbahagyni a gyógyszer szedését, mivel az komolyabb problémákhoz vezethet, hanem lehetőségünk van gyógyszerváltásra, más típusú szerek alkalmazására.

3. Szóhasználat

Gyakran problémát jelent mind jegyzetünk megírásánál, mind mondandónk felvázolásánál, ha olyan szavakat használunk, amelyek jelentése nem egyértelmű számunkra (rigiditás, korai magömlés, meddőség stb.). Ezek a kifejezések ugyanis mást jelenthetnek a szakemberek számára, mint amit valójában át szeretnénk adni. Az ilyen esetek elkerülése könnyen megoldható: kerüljük a konkrét fogalmak használatát (pl.: impotens vagyok), és próbáljuk meg azt kihangsúlyozni, amit észlelünk (pl.: egy ideje merevedési problémáim vannak).

A szóhasználattal kapcsolatban dilemmát szokott okozni a nemi szervek, illetve azok funkcióinak megnevezése. Sokszor előfordul, hogy zavarunkban gyermeknyelvből kiragadott kifejezéseket használunk (pl. „nuni”, „fütyi”), vagy olyan kifejezéseket mondhatunk, amelyek komikus jellemet kölcsönözhetnek („hancúrléc”). A másik véglet, amikor vulgáris szavak sokaságát sorakoztatjuk fel. Könnyűszerrel belátható, hogy ezen kifejezések használatával hitelességét vesztheti mondandónk. Az előbb említett szavak helyett használjunk köznapi, mindenki számára érthető kifejezéseket (pl. „vagina”, „hímvessző”, „közösülés”).

4. Megfelelő alkalom/pillanat megteremtése

Rendszeres fejtörést okoz a páciensek számára, hogy mikor van a legmegfelelőbb pillanat arra, hogy előhozzuk ezeket a kérdéseket. Szerencsés helyzetben vagyunk, ha az orvosunk rákérdez az általunk félve boncolgatott témára. Ilyenkor nyugodtan elmondhatjuk aggodalmainkat. Sajnos ez nem sokszor valósul meg a gyakorlatban. Lehetőséget biztosít számunkra a vizsgálat végén az orvos által feltett összegző kérdés is („Van esetleg egyéb problémája?”, „Tudok még valamiben segíteni?”). Fel kell készülni arra az eshetőségre is, hogy a kezelőorvosunk nem kérdez rá, nem tesz fel összegző kérdést. Ebben az esetben nekünk kell előállni a témával (”Doktor Úr/Nő lenne még valami. A napokban problémát észleltem … kapcsolatban”)

+1

Ezeken a standard fortélyokon kívül vannak még lehetőségeink arra, hogy komfortosabbá tegyük a társalgást. Sok esetben a vizsgálóban jelen van az asszisztens is, viszont ha számunkra kényelmesebb lenne négyszemközt diskurálni a témakörről, ebben az esetben udvariasan megkérhetjük a jelen lévő asszisztenst, hogy legyen szíves a beszélgetés idejére hagyja el a vizsgálót, vagy az orvostól engedélyt kérhetünk arra, hogy négyszemközt folytathassuk tovább a beszélgetést. Továbbá nagyban hozzájárulhat a ”sikerhez”, ha a testbeszédünkkel is nyugalmat sugárzunk (laza, leengedett vállak, ha lehetőség van rá, ülő helyzetben kommunikáljunk, nem pedig vigyázz állásban).

Ezen pontok figyelemben tartásával, egyfajta útmutatásként használva, elkerülhetjük azokat a problémákat, amelyeket nemtől és kortól függetlenül a leggyakrabban elkövetnek a páciensek.

Ez a cikk is érdekelheti Önt Szex és egészség

(Szerző: Juhász Balázs, orvostanhallgató, Lektorálta: Dr. Babusa Bernadett)

Felhasznált irodalom
  • Dr. Pilling János – Orvosi kommunikáció
  • Dr. Stauder Adrienne – Tudni kell kommunikálni az orvossal című cikke
  • Orvosi kommunikáció tantárgy gyakorlat anyagai

Hozzászólások (0)

Cikkajánló

Hüvelygomba Hüvelygomba

Milyen tünetekről ismerhető fel? Mi okozhatja? Hogyan kezelhető?

Vashiányos vérszegénység Vashiányos vérszegénység

Milyen élelmiszereket részesítsünk előnyben az étrendünkben?

Lányoknál gyakran nehezen ismerik fel az autizmust

Lányoknál sokszor nem veszik észre vagy hibásan diagnosztizálják az autizmust, mert annak előfordulása sokkal gyakoribb a fiúknál.

A biciklizés nincs kihatással a férfiak szexuális életére

A Health Day News 2018. január 17-i számában egy új felmérést publikáltak, amely azt állítja, hogy azoknak a férfiaknak, akik szenvedélyes...

Menj orvoshoz! - A LEAP módszer alkalmazása

A lelki egészséggel kapcsolatos kérdések kezelése gyakran nem egyszerű feladat. Ennek hátterében több tényező állhat: egyrészt vannak olyan...

Szexuális zavarokhoz vezető betegségek

A szexualitás összetett folyamat. Az egészséges ember nemi élete normális életfunkció. Amennyiben egészségesen élünk, táplálkozunk, rendszeresen...

Szexuális gondok - Előre jelzik a szív- és érrendszeri betegséget?

Könnyen lehet, hogy az erektilis diszfunkció lehet a kardiovaszkuláris betegség egyik első jelzése. Az új kutatásról és a megoldási...

Tabutémák az orvosnál - Hogyan beszéljünk a szexuális problémáinkról?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megfogalmazása szerint a szexuális egészség az általános egészség (testi, lelki és szociokulturális jó...

Az életkorral valóban csökken a párok nemi vágya?

Kinek ne jutna eszébe intim gondolatai közt, hogy az életkorral, a változókor felé haladva csökkenhet a libidója, azaz a nemi vágya? Előfordul, hogy...

Maszturbáció gyermekkorban

A legtöbb szülő előbb-utóbb szembesül azzal, hogy a gyermeke a saját nemi szervével játszik és maszturbál. Talán meg is ijed, és valami kóros...

Kérje ingyenes cikkértesítőnket!
Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.