nem jön meg

jó napot én egy kérdéssel fordulnék önhöz. 19 éves vagyok nem voltam még fiúval és nem jön meg a havim. Már tavaj voltam orvosnál ö ultrahangra küldött nem találtak semmit azt mondták hogy majd beáll.De elmentem még egy természet gyógyászhoz is és ö azt mondta hogy a pajzsmirigyem nem működik rendesen és azért nem jön meg.nem tudom hogy most akkor várjak vagy menjek el megint mert már 1janurba meg kelet volna jönnie de még nem jött.mit csináljak? vagy mitől lehet ez?

Dr. Deli Tamás válasza elmaradt menstruáció témában

Kedves Kérdező!

A vérzés kimaradása (amenorrhoea) bizonyos esetekben lehet normális, élettani jelenség, úgymint: a pubertás előtt, a terhesség és szoptatás időszakában, továbbá a változókor után, azaz a postmenopausalis időszakban. Emellett számos betegség okozhat primer amenorrhoeát (amikor a vérzések a 16. - mások szerint 18. - életévig egyáltalán nem jelentkeznek) vagy secunder amenorrhoeát (amikor volt már menses, de a pubertás utáni időszakban 3 hónapnál hosszabb ideig nem jelentkezik vérzés) . Ennél rövidebb egyszeri vérzéskésés egyébként panaszmentes esetben semmilyen orvosi kivizsgálást nem igényel. Nyilván más a helyzet, ha a vérzés rendszerint csak 2-3 havonta jelentkezik.

A primer vagy secunder amenorrhoea oka a hypothalamus-hypophysis-petefészek-méh-hüvely női nemi működést meghatározó hormonális és nemi szervi tengely valamely szintjén fellépő betegség, esetleg az ezen tengely szerveinek működését kórosan befolyásoló más endokrin (hormontermelő) szerv kóros működése lehet. Pusztán példaképpen említve néhány lehetséges amenorrhoeához vezető betegséget:

- hypothalamus szintjén: chronicus functionalis hypothalamicus anovulatio pl. stressz, fizikai megterhelés, súlyos betegség, álmatlanság stb. miatt; nutritiós amenorrhoea; álterhesség; Kallmann-syndroma; tumor; stb.

- hypophysis szintjén: Laron-syndroma, Sheehan-syndroma, Simmonds-kór, hypophysis adenomák, pl. prolactinoma stb.

- petefészek szintjén: gonád dysgenesisek (pl. Turner-, Swyer-syndroma stb.) , resistens ovarium syndroma, korai ovarium kimerülés, polycystás ovarium syndroma, hyperthecosis ovarii, hormontermelő petefészek daganatok/cysták

- méh és hüvely szintjén: fejlődési rendellenességek (pl. Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-syndroma, cervix aplasia, hymen atresia stb.) , Asherman-syndroma, conglutinatio cervicis uteri, méhnyakat elzáró cervicalis myoma vagy endometrialis polyp, genitalis tbc stb.

- endokrin (hormonális) betegségek: hyperprolactinaemia, hypo- és hyperthyreosis, Cushing- és Addison-kór, pancreas dysfunctio, hyperandrogenismus stb.

- egyéb okok: postpill amenorrhoea, kemoterápia és sugárterápia utáni amenorrhoea, egyes gyógyszerek okozta amenorrhoea.

Az ok kivizsgálása részletes orvosi (nőgyógyászati, endokrinológiai, belgyógyászati stb.) vizsgálatot igényel, melynek része lehet általános és nőgyógyászati fizikális vizsgálat és részletes kórelőzmény-felvétel, labor- (pl. hormon-, vércukor-, inzulin- stb.) vizsgálat, képalkotó vizsgálat (ultrahang, MRI, CT) , invazív műtéti jellegű vizsgálatok (hysteroscopia, laparoscopia) , szövettani vizsgálat (pl. petefészek biopszia) , genetikai vizsgálatok stb.

A kezelés a felderített októl függ, az egyes háttérben álló betegségek esetében más és más, ez szintén a fent felsorolt szakemberek irányításával történik.

Mindezeket figyelembe véve természetesen nem javasolhatok mást: keresse fel orvosát, hogy a megfelelő kivizsgálás elindulhasson.

Még egy megjegyzés: remélem, a természetgyógyász alaposan megvizsgálta a pajzsmirigy működését (hormonszintek stb.) és megfelelő vizsgálatokkal kizárta az egyéb lehetséges vérzéskimaradáshoz vezető okokat. Ugyanis elég súlyos következményekkel járhat, ha a fent felsorolt betegségek közül esetleg valamelyik másik miatt maradt ki a vérzés és a megfelelő terápia elmarad. Persze nyilván a természetgyógyász megfelelő kezelést is ajánlott Önnek a pajzsmirigyére, igaz? ...

Üdvözlettel,

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. február 17., 11:30 ;Megválaszolva: 2011. február 25., 21:03
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Teherbeesés Norcolut után
Tisztelt Dr. Úr! Igazán hálás lennék, ha segítségemre tudna lenni pár kérdésben. 2008 óta tartó menstruációs problémáim vannak. A történet...
elmaradt menstruáció
Üdvözlöm! Január 8.-án jött meg utoljára a menstruációm, ami 5 napig tartott.Előtte rákszűrésen voltam, és az eredményt követően a...
Missed ab után
Kedves Doktor/Doktornő! November közepén átestem egy missed ab műtéten. Azóta egy ciklusom normális körülmények között zajlott. Most a második...
menstruációsproblémák
Tisztelt Doktor Nő! Szilágyi Anita vagyok 5235 Tiszabura Lenin utca 33 szám alól. Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy volna egy pár...
nem vagyok terhes
A menszeszemnek 16án kelet volna megjöni 8 napot késet 23án megjött kevés volt 25én már nem volt és barnás barátomal nem védekezünk belém...