nem jön meg

jó napot én egy kérdéssel fordulnék önhöz. 19 éves vagyok nem voltam még fiúval és nem jön meg a havim. Már tavaj voltam orvosnál ö ultrahangra küldött nem találtak semmit azt mondták hogy majd beáll.De elmentem még egy természet gyógyászhoz is és ö azt mondta hogy a pajzsmirigyem nem működik rendesen és azért nem jön meg.nem tudom hogy most akkor várjak vagy menjek el megint mert már 1janurba meg kelet volna jönnie de még nem jött.mit csináljak? vagy mitől lehet ez?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Deli Tamás válasza elmaradt menstruáció témában

Kedves Kérdező!

A vérzés kimaradása (amenorrhoea) bizonyos esetekben lehet normális, élettani jelenség, úgymint: a pubertás előtt, a terhesség és szoptatás időszakában, továbbá a változókor után, azaz a postmenopausalis időszakban. Emellett számos betegség okozhat primer amenorrhoeát (amikor a vérzések a 16. - mások szerint 18. - életévig egyáltalán nem jelentkeznek) vagy secunder amenorrhoeát (amikor volt már menses, de a pubertás utáni időszakban 3 hónapnál hosszabb ideig nem jelentkezik vérzés) . Ennél rövidebb egyszeri vérzéskésés egyébként panaszmentes esetben semmilyen orvosi kivizsgálást nem igényel. Nyilván más a helyzet, ha a vérzés rendszerint csak 2-3 havonta jelentkezik.

A primer vagy secunder amenorrhoea oka a hypothalamus-hypophysis-petefészek-méh-hüvely női nemi működést meghatározó hormonális és nemi szervi tengely valamely szintjén fellépő betegség, esetleg az ezen tengely szerveinek működését kórosan befolyásoló más endokrin (hormontermelő) szerv kóros működése lehet. Pusztán példaképpen említve néhány lehetséges amenorrhoeához vezető betegséget:

- hypothalamus szintjén: chronicus functionalis hypothalamicus anovulatio pl. stressz, fizikai megterhelés, súlyos betegség, álmatlanság stb. miatt; nutritiós amenorrhoea; álterhesség; Kallmann-syndroma; tumor; stb.

- hypophysis szintjén: Laron-syndroma, Sheehan-syndroma, Simmonds-kór, hypophysis adenomák, pl. prolactinoma stb.

- petefészek szintjén: gonád dysgenesisek (pl. Turner-, Swyer-syndroma stb.) , resistens ovarium syndroma, korai ovarium kimerülés, polycystás ovarium syndroma, hyperthecosis ovarii, hormontermelő petefészek daganatok/cysták

- méh és hüvely szintjén: fejlődési rendellenességek (pl. Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser-syndroma, cervix aplasia, hymen atresia stb.) , Asherman-syndroma, conglutinatio cervicis uteri, méhnyakat elzáró cervicalis myoma vagy endometrialis polyp, genitalis tbc stb.

- endokrin (hormonális) betegségek: hyperprolactinaemia, hypo- és hyperthyreosis, Cushing- és Addison-kór, pancreas dysfunctio, hyperandrogenismus stb.

- egyéb okok: postpill amenorrhoea, kemoterápia és sugárterápia utáni amenorrhoea, egyes gyógyszerek okozta amenorrhoea.

Az ok kivizsgálása részletes orvosi (nőgyógyászati, endokrinológiai, belgyógyászati stb.) vizsgálatot igényel, melynek része lehet általános és nőgyógyászati fizikális vizsgálat és részletes kórelőzmény-felvétel, labor- (pl. hormon-, vércukor-, inzulin- stb.) vizsgálat, képalkotó vizsgálat (ultrahang, MRI, CT) , invazív műtéti jellegű vizsgálatok (hysteroscopia, laparoscopia) , szövettani vizsgálat (pl. petefészek biopszia) , genetikai vizsgálatok stb.

A kezelés a felderített októl függ, az egyes háttérben álló betegségek esetében más és más, ez szintén a fent felsorolt szakemberek irányításával történik.

Mindezeket figyelembe véve természetesen nem javasolhatok mást: keresse fel orvosát, hogy a megfelelő kivizsgálás elindulhasson.

Még egy megjegyzés: remélem, a természetgyógyász alaposan megvizsgálta a pajzsmirigy működését (hormonszintek stb.) és megfelelő vizsgálatokkal kizárta az egyéb lehetséges vérzéskimaradáshoz vezető okokat. Ugyanis elég súlyos következményekkel járhat, ha a fent felsorolt betegségek közül esetleg valamelyik másik miatt maradt ki a vérzés és a megfelelő terápia elmarad. Persze nyilván a természetgyógyász megfelelő kezelést is ajánlott Önnek a pajzsmirigyére, igaz? ...

Üdvözlettel,

Dr. Deli Tamás
Dr. Deli Tamás szülész-nőgyógyász szakorvos
Kérdés: 2011. február 17., 11:30; Megválaszolva: 2011. február 25., 21:03
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Elakadó vizelet
Menstruácios zavarok
Gombás fertözés
Magas kortizol
Menstruációs panasz