• Hirsutizmus?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Lányom 6 és fél éves. Két éve (2008. március) fokozott szőrnövekedés miatt már vizsgálták endokrin szakrendelésen és gyermeknőgyógyászati szakrendelésen. Státusz: A felkaron, alkarokon, combokon, alszárakon, háton fokozottabb szőrzetnövekedés. A fülek előtt és a nyakra terjedően ugyancsak. A felsőajak fölött kisebb mértékben. Akkor történt hormonvizsgálat, és UH. Eredménye:

        FSH: 2.43IU/l, Referencia tart. 0.1-10 M (1)

        LH: 0.741IU/l, Referencia tart. 0.2-12 M (2)

        DHEA-S: 0.08umol/L Referencia tart.0.080-2.300

        E2: 5.37 ng/L Referencia tart. 6-27 Abn. L

        T: < 0.069 nmol/L 0.07-0.35

        Megjegyzések:

        (1) A ref. tart. életkortól, nemtől, és a serdülés stádiumától függ

        (2) A ref. tart. életkortól, nemtől, és a serdülés stádiumától függ

        UH eredmény: Utherus kiegyenesedve 21*9*13 mm bo. ovárium 18*12 mm, benne egy 7 mm-es és egy 5 mm-es folliculus. jo. ovárium 11*14mm, benne néhány 2-3 mm-es folliculus.

        2009. január 13-án, mivel fokozódott a szőrnövekedés, ismét elvégezték ezeket a vizsgálatokat.

        hormonvizsg. eredménye:

        sTSH: 1.36 mU/L ref.tart. 0.300-4.200

        E2: 6.39 ng/L ref.tart. 6-27

        FSH: 1.11 IU/L ref.tart. 0.1-10 M (1)

        PRL: 8.71 ug/L ref.tart. <13

        DHEA-S:0.15 umol/L ref. tart. 0.080-2.300

        LH: < 0.100 IU/L ref.tart. 0.2-12 M (1)

        T: <0.069 nmol/L ref.tart. 0.07-0.35

        SHBG: 148.3 nmol/L ref.tart. 48-142 Abn. H

        Androsztend: <0.1 ug/L ref.tart. 0.1-2.2 (1)

        Megjegyzés: (1) Ref. tart életkortól, nemtől, és a serdülés stádiumától függ.

        UH eredmény: Uterusnak megfelelően 25*7 mm-es homogén terület látható. Bo. ovárium 13*9 mm, benne egy 6 mm-es folliculus, jo. ovárium 10*5 mm, homogén. Szabad folyadék és kóros nem ábrázolódik.

        Szeretném megtudni, hogy ezek az eredmények pontosan mit jelentenek, valamint azt, hogy a szőrnövekedés megállítható-e. Ezek az eredmények mire utalhatnak. Milyen vizsgálatokra volna még szükség?

         

        WEBBeteg szakértő válasza a gyermeknőgyógyászat, fokozott szőrnövekedés témában

        Kedves Kérdező!

        A hormonvizsgálatok eredménye véleményem szerint az életkornak megfelelő, a férfihormon szintek (T, mint tesztoszteron és az androsztendion) sem magasabbak. Az UH is kornak megfelelő. Ezek alapján endokrin probléma nagy valószínűséggel kizárható.
        Hogy miért van erősebb szőrzet, azt nehéz megmondani, lehet, genetikailag hozott jelleg. Jelenleg véleményem szerint ez nem igényel teendőt, ebben az életkorban nem is szükséges hormonnal kezelni emiatt egy gyermeket.
        A nemi érés ideje körül lesz érdemes megismételni a hormonpanelt, az első vérzés jelentkezésekor.
        Ha a szőrzetnövekedés zavaróan erősödne, akkor tessenek hamarabb visszamenni a szakrendelésre, ebben az esetben a mellékveséket is meg kell nézetni ultrahanggal.


        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász, onkológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina

        Kérdés: 2010-03-11 20:57:52; Megválaszolva: 2010. március 11., 20:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: