• Hirsutizmus?

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Lányom 6 és fél éves. Két éve (2008. március) fokozott szőrnövekedés miatt már vizsgálták endokrin szakrendelésen és gyermeknőgyógyászati szakrendelésen. Státusz: A felkaron, alkarokon, combokon, alszárakon, háton fokozottabb szőrzetnövekedés. A fülek előtt és a nyakra terjedően ugyancsak. A felsőajak fölött kisebb mértékben. Akkor történt hormonvizsgálat, és UH. Eredménye:

        FSH: 2.43IU/l, Referencia tart. 0.1-10 M (1)

        LH: 0.741IU/l, Referencia tart. 0.2-12 M (2)

        DHEA-S: 0.08umol/L Referencia tart.0.080-2.300

        E2: 5.37 ng/L Referencia tart. 6-27 Abn. L

        T: < 0.069 nmol/L 0.07-0.35

        Megjegyzések:

        (1) A ref. tart. életkortól, nemtől, és a serdülés stádiumától függ

        (2) A ref. tart. életkortól, nemtől, és a serdülés stádiumától függ

        UH eredmény: Utherus kiegyenesedve 21*9*13 mm bo. ovárium 18*12 mm, benne egy 7 mm-es és egy 5 mm-es folliculus. jo. ovárium 11*14mm, benne néhány 2-3 mm-es folliculus.

        2009. január 13-án, mivel fokozódott a szőrnövekedés, ismét elvégezték ezeket a vizsgálatokat.

        hormonvizsg. eredménye:

        sTSH: 1.36 mU/L ref.tart. 0.300-4.200

        E2: 6.39 ng/L ref.tart. 6-27

        FSH: 1.11 IU/L ref.tart. 0.1-10 M (1)

        PRL: 8.71 ug/L ref.tart. <13

        DHEA-S:0.15 umol/L ref. tart. 0.080-2.300

        LH: < 0.100 IU/L ref.tart. 0.2-12 M (1)

        T: <0.069 nmol/L ref.tart. 0.07-0.35

        SHBG: 148.3 nmol/L ref.tart. 48-142 Abn. H

        Androsztend: <0.1 ug/L ref.tart. 0.1-2.2 (1)

        Megjegyzés: (1) Ref. tart életkortól, nemtől, és a serdülés stádiumától függ.

        UH eredmény: Uterusnak megfelelően 25*7 mm-es homogén terület látható. Bo. ovárium 13*9 mm, benne egy 6 mm-es folliculus, jo. ovárium 10*5 mm, homogén. Szabad folyadék és kóros nem ábrázolódik.

        Szeretném megtudni, hogy ezek az eredmények pontosan mit jelentenek, valamint azt, hogy a szőrnövekedés megállítható-e. Ezek az eredmények mire utalhatnak. Milyen vizsgálatokra volna még szükség?

         

        WEBBeteg szakértő válasza a gyermeknőgyógyászat, fokozott szőrnövekedés témában

        Kedves Kérdező!

        A hormonvizsgálatok eredménye véleményem szerint az életkornak megfelelő, a férfihormon szintek (T, mint tesztoszteron és az androsztendion) sem magasabbak. Az UH is kornak megfelelő. Ezek alapján endokrin probléma nagy valószínűséggel kizárható.
        Hogy miért van erősebb szőrzet, azt nehéz megmondani, lehet, genetikailag hozott jelleg. Jelenleg véleményem szerint ez nem igényel teendőt, ebben az életkorban nem is szükséges hormonnal kezelni emiatt egy gyermeket.
        A nemi érés ideje körül lesz érdemes megismételni a hormonpanelt, az első vérzés jelentkezésekor.
        Ha a szőrzetnövekedés zavaróan erősödne, akkor tessenek hamarabb visszamenni a szakrendelésre, ebben az esetben a mellékveséket is meg kell nézetni ultrahanggal.

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász, onkológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-03-11 20:57:52; Megválaszolva: 2010. március 11., 20:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Jó napot! A barátnőmmel utoljára augusztus 18.- án volt szexuális kapcsolatunk. Azóta nem. Fogamzásgátlót nem szed. Augusztus 12.-én volt a menstruációja első napja ami két napig tartott. A naptar szerint 26.-án van ovuláció. Általában...
        Kedves Dr Úr! 27 éve menstruálok,soha sem volt pontos ciklusom! Még gyermek születése után sem. Most megjött 29 napra,meg is volt 5 napig,aztán ezután folyamatos feszülést éreztem a méhemnél,fájt a derekam is,és megjött 12 napra a...
        Tisztelt Dr Úr ! Meg szeretném kérdezni,hogy a vizelet vizsgálara alkalmas Stix kizárólag vizelet vizsgálatára alkalmas,vagy hüvelyváladék vizsgálatára is ? Sötétebb sárga hüvely váladékozást észleltem (panaszom nincs) és gondoltam a...
        Kedves Doktor Úr! Éves rákszűrésen magánrendelés keretein belül méhszájsebet és máhnyak gyulladást állapítottak meg nálam, amire tejsavas irrigálást javasoltak és egy tejsav tartalmú pár napos kúrát. A cytológia lelet helyett csak egy...
        Szép napot kívánok! A nevem Kitti. 2019.09.01.-jén, megkellett volna jönnie a menzeszemnek! De nem így történt. Őszintén szólva párommal szeretnénk babát nagyon! És mindent meg is teszünk annak érdekében hogy sikerüljön. 2019.09.11.-én...
        Jó estét kívánok! És a következő kérdés az lenne, méh eltávolítás után vagyok, napok óta puffadok!!Pihenek vele, még sincs változás! Nagyon fáj a hasam alja, és a derekam!! Mitől lehet, vagy mikor múlik el??? Mert ez...
        Udvozlom Dr.Úr! Szeretnem kerni a segitseget abban,hogy sajnos huvelyvaladekozasom van mar egy ideje Jovoheten kedden megyek vizsgalatra de rettenetesen felek attol,hogy komoly problemam lehet ... 2-3 honapja tarto feher huvelyvaladekozas illetve egy...
        Tisztelt Doktor úr/Doktornő! Pár hónapja pcost diagnosztizáltak nálam. A tünetek szőrösödés és menstruáció kimaradás voltak. Hormon vizsgálaton az éhgyomri inzulin és glükóz rendben volt, terheléses inzulin vizsgálatot nem végeztek. A...
        T. Doktor Úr! Régóta szedek Yadine fogamzásgátlót főként a nagyon erős vérzésem és görcseim kordában tartására, nagyjából eddig probléma mentesen. Egyetlen tünetem a hó közepi általában 10-16 nap közötti változó hosszúságú,...
        Tisztelt Doktor Úr! Orgazmus (csikló) közben hasító, görcsös összehúzódást érzek a hüvelyemben. Fájdalom leírhatatlan. Így nincs "kedvem" nem életet élni, pedig pont baba projekten vagyunk. Voltam hüvelyi Uh-n, semmi eltérést nem...