PCO-PCOS kapcsolata a fogamzásgátlóval, illetve kezelési lehetőségek

Tisztelt Dr. Úr/Nő! 15 éves koromtól kezdődően Lindynettet szedtem, többek között a rendszertelen ciklusaim miatt. 5 év gyógyszerszedés után elhatároztam júniusban, hogy abbahagyom a gyógyszert és megnézem működik-e magától a szervezetem. Sajnálattal tapasztaltam, hogy nem. Utolsó menstruációm a gyógyszer abbahagyása után volt június 12-én, azóta semmi.. Augusztusban a nőgyógyászati vizsgálat alkalmával az orvosom PCOS-t diagnosztizált (UH: policisztás mindkét ovárium + menses hiánya) . Voltam hormonvizsgálaton, eredményeim: tesztoszteron szintem 1.8 nmol/l, Luteinizáló hormon 12.19 IU/l, FSH 6.45 IU/l, Prolaktin 320 mIU/l, Ösztradiol 237.9 pmol/l, Progeszteron 1.32 nmol/l. TSH 5.44 mIU/l, T4 szabad frakció 13.83 pmol/l, T3 szabad frakció 4.74 pmol/l. A nőgyógyászom beutalt endokrinolóiára hypothyreosis-al, és azt mondta, hogy ha a pajzsmirigy problémát orvosoljuk, van esély rá, hogy helyreáll a mensesem, de nem ígér semmit, mert sok a ciszta... Endokrinológiára még nem jutottam el. Az egyik kérdésem az lenne, hogy hogyan lehet az, hogy a fogamzásgátló a peteérést gátolja és 2 hónappal a fogamzásgátló abbahagyása után nekem mégis 10-12 "érő", de kiszabadulni nem tudó petesejtemből lett ciszta, ha minden hónapban csak 1 petesejt érik meg? Létezik az, hogy az elmúlt egy évben fogamzásgátló szedése mellett, minden hónapban megérett egy petesejtem és ovuláció hiányában cisztává alakult? És ha a fogamzásgátló szedése mellett lett ennyire sok cisztám, akkor kezelésképp miért fogamzásgátlót akar adni a nőgyógyász? Azt szeretném tudni, hogy mit tehetnék annak érdekében, hogy fogamzásgátló szedése nélkül legyen menstruációm, + peteérésem, + ovulációm és beinduljon/rendeződjön a hormonális működésem? Cisztákkal mit lehet kezdeni? Várom mielőbbi válaszát!:)

Dr. Pétervári László válasza PCOS témában

A fogamzásgátló tabletta a peteérést gátolja, ezért a tüszőrepedés elmarad, így sárgatest hormon nem keletkezik.

A hormontermelés a tabletta mellett a szervezetben csökken, gyakorlatilag a fogamzásgátlóval bevitt mennyiség építi fel a méhnyálkahártyát, a 21 tabletta utáni szünetben a hormon hiánya miatt van menstruáció.

A tabletta szedése miatt nincs érett tüsző, petesejt nem keletkezik.

A ciszta az nem a sok kis tüsző, arról 4 cm feletti nagyság esetén beszélünk.

A fogamzásgátló alkalmazásával a vérzés tünetileg vissza állítható.

Fogamzásgátló nélkül gyógyszeres kezeléssel a ciklus felépíthető, ovuláció kiváltható. A pajzsmirigy hormonok rendezése is szükséges.

Kérdés: 2014. szeptember 30., 23:13; Megválaszolva: 2014. október 05., 20:17
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Elmaradó menstruáció és a rák
Régóta már kb. 5 éve marad er a menstruációm, úgy hogy általában csak fél évente jön meg. Már régebb óta kivizsgáláson vagyok, de nem tudom...
További teendők polycystás ovariumok...
Tisztelt Doktor Úr! 16 éves lányomnak endometriozis gyanúja miatt mr vizsgálatot végeztek. A lelet alapján mindkét ováriumban számtalan...
PCOS, rendszertelen ciklus
Gyógyszerek
Tisztelt Doktor Úr! Nőgyógyász orvos megállapította nálam a PCO nevű betegséget. Először voltam ennél az orvosnál, de érdeklődni szeretnék...
Menstruáció kimaradása 1 évig
Tisztelt Doktor úr! 1 éve nincs menstruációm, már több orvosnmál is megfordultam. Voltam hormonszint vizsgálaton, ami semmi szokatlant nem mutatott...