Meglévő HPV kezelése

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! 4 éve találtak először HPV-t a szervezetemben, de utána eltűnt hála talán az Isoprinosin nevű immunerősítő gyógyszernek. 2012 augusztusában HPV 16-os magaskockázatú vírust találtak a szervezetemben. Citológiám: P2-es. Szeretném tudni, amennyiben a szervezetemben benne van a betegség, érdemes-e ebben a korban beadatni nekem a védőoltást, vagy csak akkor ha tünetmentes vagyok, esetleg egyáltalán nem? Nekem azt mondták több helyen erre a betegségre semmilyen gyógyszer, gyógymód nincsen, csak az immunrendszer győzheti le. Ha mégis lenne bármi, szeretném a segítségét kérni mit tehetek a gyógyulásom érdekében? 4 éve élek tartós párkapcsolatban, nem szedek fogamzásgátlót, gyermeket egyelőre nem tervezek, de ettől a problémától szeretnék megszabadulni még időben családalapítás előtt. Válaszát előre is köszönöm.

Dr. Pétervári László válasza HPV témában

A legveszélyesebb HPV típus egyértelműen a HPV 16-os típusa. Ez az, ami a legnagyobb százalékban mutatható ki a méhnyakrákokból, de nem csak onnan, hanem a HPV pozitív anális laphámrákokból, péniszrákokból és szájüregi rákokból is.

Nem véletlen, hogy mind a kétféle HPV vakcinában benne van az a komponens, ami ez ellen véd.

Azt gondolom, hogy mindenképpen oltassa be magát, mert van értelme. A HPV 16-os típusú, akkor is érdemes lehet beadatni a vakcinát, különösen a négykomponensűt, hiszen az még további három típusú HPV ellen véd, de akár a két komponensűt is, hiszen az is megvéd plusz egy típus ellen.

Ami nagyon lényeges, és mindkét vakcinával kapcsolatban tudni érdemes, hogy ha az aktuális természetes fertőzést a szervezet akár spontán, akár immunerősítő gyógyszerekkel való kezelés révén legyőzte, sajnos a természetes fertőzés lefolyása után az immunitás nem marad fenn hosszan. A védőoltás által létrehozott immunválasz viszont erős és tartós.

Tehát hiába szabadul meg a természetes fertőzéstől, ezt követően akárhányszor elkaphatja újra a HPV akár 16-os típusának fertőzését is, viszont ha közben beoltották, akkor ebben a második körben történő új fertőzéssel szemben már megvédi a védőoltás.

Kérdés: 2013. január 26., 20:26; Megválaszolva: 2013. január 27., 22:50
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
P3. LSIL, HPV
HPV vírus
Hpv: 18, ureaplasma pozitív
HPV és párkapcsolat
Kedves Doktor Úr/Nő! Volt egy loop conisatio műtétem (CINII, HSIL, 16-os és több más fajta jelenlétének kimutatása után) , aminek a szövettani...
Hpv, Cintec plus
Kedves Doktor ir! Koszonom a valaszat, reagalnek is. Az ascus eredmenyem a tavaly december vegi szuresem eredmenye, mely egyebkent 8 hettel szules utan...