ösztrogén

Tisztelt Dr.Nő/Úr! 40 évesen kivették a méhemet, petefészkeket.. Az ösztrogén szintem 60, 0 pmol/l volt tavaly, amikor megnézték. A kérdésem az lenne, szedjek-e valamilyen kevéske hormonpótlót és mi lehetne az, de nem tudom, hogy a visszerességemet ez nem befolyásolja-e, mivel egyik ágon 7-szeres a trombózis kialakulása, ezt is megnézték vérvételen.Visszérrel műtöttek.Állandószapora szívveréssel küzdök..leleteim, labor szinte semmi csillag.EKG, szívultrahang, holter semmi eltérést nem mutat.Befolyásolhatja e a szapora szívverést ez az alacsony ösztrogén szint.Köszönöm előre is válaszát Üdv. Á: -né

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Pétervári László válasza östrogén témában

Az ösztrogén a petefészek tüszőiben termelődő női nemi hormon.

Ösztrogént elsősorban a petefészek állít elő, de előállít a sárgatest és kisebb mennyiségben a mellékvesekéreg is. Más szövetei is a szervezetnek mint pl. zsírszövetek, izmok és csontszövetek is termelnek kisebb mennyiségben ösztrogént. Ezért van a kövér nőknek magasabb ösztrogéntükre mint a soványabbaknak.

Az ösztrogénnek döntő szerepe van a női nemi jelleg kialakításában és fenntartásában.

A havi ciklus során jelenlétének köszönhető, hogy a méhnyálkahártya előkészül a petesejt befogadására.

Klimax idején az ösztrogénszint jelentősen lecsökken. A változó korú nők csaknem felének kell szembenéznie e kellemetlenséggel.

A változókor hormonális és élettani hatásai sokakat nagyon megviselnek, míg másoknak nem okoznak problémát. Az akár több évig is tartó időszak alatt megjelennek, elmúlnak vagy stabilizálódnak az ösztrogénhiányos tünetek.

A változó kori ösztrogénhiányos állapot nagymértékben ronthatja a közérzetet, a teljesítő- képességet, és összességégben az életminőséget.

Visszér miatt ösztrogén adása kockázatos.

Változókori kivizsgálásra van szükség, menopausa

szakambulanciát keressen fel.

Kérdés: 2012. június 29., 12:21; Megválaszolva: 2012. július 01., 13:27
Kérdések és válaszok: Nőgyógyászati betegségek
Magas kortizol
Menstruációs panasz
Diflucan, Klion, Yasminelle...
Egyéb készítmények hatása a...
Tabletta miatt lehet?