Szülés körüli agyvérzés

Kedves Doktronő/Úr! Kislányunknál szülés után komplikáció merült fel, elszürkült, légzéskimaradása volt. Az intenzív osztályra került, ahol először fertőzésre gyanakodtak, majd azt tisztázták, minden lelet negatív lett. Később derült ki (miután volt egy görcsör rohama), hogy agyvérzése van a jobb oldalkamra temporális szarvában, mely az agyállományt is érinti (ugyanitt subarachnoidális vérzés is megfigyelhető). Idegsebészeti konziliumon műtéti beavatkozást nem javasoltak, csak konzervativ kezelést (Sevenaletta tbl.) Azóta a vérzés felszívódóban van, és kamratágulat, oldaleltolódás nem látható. Az lenne a kérdésem, hogy ha az agynak ebben a részében történik a vérzés, az milyen következményekkel járhat a későbbiekben, milyen területet érinthet (mozgás, idegrendszeri, tanulási? ) Mennyire lehet ez súlyos? Illetve ha ez felszívódik, akkor lehetséges hogy később a kislányunknál nem okoz semmiféle gondot ez? Válaszát előre is köszönöm Üdv. Szilvia

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bessenyei Mónika válasza a agyvérzés témában

Kedves Szilvia! Az újszülöttkori vérzések kedvező esetben nem okoznak semmilyen maradvány tünetet, és a későbbi fejlődést sem befolyásolják. A leírásából az derül ki, hogy az agy állományában is volt vérzés, igazából minden a későbbiekben attól fog függeni, hogy ez a vérzés milyen mértékben okozott károsodást az adott agyterületen. A leírás szerint a halántéklebeny sérült, ez elsősorban a memóriát, tanulási funkciókat befolyásolhatja a későbbiekben, a mozgásfejlődét nem. Mindenképpen szoros neurológiai nyomonkövetésre van szükség, hogy ha valamilyen kicsi eltérés is van a mozgás- vagy értelmi fejlődésében, azt időben észleljék és időben a megfelelő fejlesztést elkezdhessék. addig is amíg semmilyen problémát nem észlelnek, foglalkozzanak vele minél többet, ha tehetik hordják fejlesztő foglalkozásra. Ártani nem árt, viszont ha lemaradása van, azt minél hamarabb korrigálni kell, sokszor ha már észreveszik akkor késő, de ha már azt megelőzően elkezdik, akkor jobbak az esélyek, ha fény derül az esetleges károsodásra.

Kérdés: 2010. szeptember 04., 08:20; Megválaszolva: 2010. szeptember 09., 13:11
Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek
Szklerózis?
Gyűrűs és kisujj szüntelen...
MR lelet értelmezése
Évek óta tartó szédülés