Európában is egyedülálló a Szegedi Tudományegyetem stroke ellátása

Szegedi Tudományegyetem
megjelent:

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Neurológiai Klinika stroke ellátásának színvonalát jól jelzi, hogy az országban egyedül itt tudják komplexen biztosítani a legmagasabb szintű ellátást a hiperakut stádiumtól egészen a rehabilitációs szakaszig.

A betegség kezelésében döntő az időfaktor, amelyet az érintett klinikák és az Országos Mentőszolgálat regionális igazgatósága együttműködve minimalizált, így a dél-alföldi régióban a legjobbak a stroke-os betegek gyógyulási esélyei.

Az akut stroke az egyik vezető halálok és a tartós rokkantság leggyakoribb kiváltó tényezője. Egész Európában azoknak a stroke-os betegeknek a legjobbak az esélyei a lehető legteljesebb gyógyulásra, akiknél Szegeden, vagy a szűk régióban diagnosztizálják és kezelik ezt a betegséget. Ennek legfőbb oka, hogy Európában is egyedülálló stroke centrumot épített ki az SZTE az elmúlt évtizedben, amely többször megkapta már az Európai Stroke Társaság (ESO) és az Angels nemzetközi szervezet arany fokozatú minősítését.

2014 óta folyamatos infrastrukturális fejlesztésekre, képzésekre és az érintett szakterületek képviselőivel való együttműködésre volt szükség ahhoz, hogy mostanra egy európai mércével mérve is a legjobbak közé tartozó szolgáltatást tudjon nyújtani a stroke-os betegeknek az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ. A stroke centrum kialakítása és működtetése mögött Prof. Dr. Klivényi Péter, a szegedi neurológiai klinika igazgatója áll, aki 2023. március 15-én Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült.

Az idő a legfontosabb faktor a stroke kezelésében

Hiszen minél hamarabb kap megfelelő ellátást egy beteg, annál nagyobb az esélye, hogy maradandó károsulás nélkül épül fel a betegségből. Percek is számítanak, de általánosságban elmondható, hogy az első 4-5 órában lehet hatékonyan reagálni az érelzáródásra az agy területén, 24 órán túl pedig gyakorlatilag már majdnem tehetetlenek vagyunk, hiszen míg a szív akár órákat is kibír úgy, hogy nincs tökéletes oxigénellátás a szövetekben, az agy esetében ez perceken belül agysejtek pusztulásához vezet, amelyet nehezen vagy egyáltalán nem lehet helyreállítani – mutatott rá a professzor.

A stroke diagnózissal érkező betegek a Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályra (SBO) kerülnek elsőként, ahol adminisztrátorok, ápolók, beteghordók és orvosok is foglalkoznak velük. Az SZTE és az OMSZ regionális igazgatósága hosszú ideje dolgozik a folyamatok optimalizálásán, aminek része a mentőorvosok képzése és a kommunikáció hatékonyságának növelése. Minden egyes betegellátási lépést a lehető legrövidebbre csökkentettek a klinikán, a mentősök pedig kidolgoztak egy nagyon pontos és részletes eljárásrendet, amit – országosan egyedülálló módon – három dél-alföldi megyében alkalmaznak. Ezekkel a lépésekkel órákkal rövidült a folyamat, amelyet jelenleg csak ebben a régióban alkalmaznak ilyen módon.

A szolgáltatás elemei többek között:

 • országosan egyedülálló dél-alföldi betegút rendszer,
 • közvetlenül – kórházak érintése, felesleges utaztatás nélkül – is nagyon sok beteg érkezik a stroke osztályra,
 • az infrastruktúra lehetővé teszi az azonnali beavatkozást azoknál az eseteknél, ahol szükséges,
 • mentőhelikopter fogadására is alkalmas a szegedi klinika,
 • egy épületben van a sürgősségi betegellátás és a stroke centrum,
 • 0-24 óráig, folyamatos szakfelügyelet irányítja a munkát,
 • a képalkotó vizsgálatok során, mesterséges intelligenciát is használó szoftverek segítségével rövidebb idő alatt, pontosabban lokalizálható az érelzáródás pontos helye,
 • a régió többi orvosi ellátóegységét azonnali szakvéleménnyel segítik,
 • a mentőorvosok képzésének, tudásának köszönhetően pontos diagnózist kapnak a betegek és azonnal a megfelelő helyre kerülnek,
 • speciális műszerezettséggel segítik a terápia megalkotását, végrehajtását,
 • a neurorehabilitációt egy összehangolt csapat segítségével egyénre szabhatóan biztosítják, szintén az épületen belül (pszichológusok, logopédusok, ergoterapeuta, szociális munkás, gyógytornászok, orvosok).

Havonta nagyjából 120-150 új stroke beteg ellátását kezdik meg a szegedi klinikán. Az elmúlt évben 80-90 ember közvetlenül a helyszínről került be a klinikára, vagyis nem volt felesleges plusz idő és utazás az ellátásában, így az ő kezelésük hatványozottan hatékonyabban történhetett meg. Az SZTE hallgatóinak, a szakápolóknak és a mentősöknek a Neurológia Klinika munkatársai biztosítják a magas szintű, gyakorlatorientált képzéseket, ezeken felül a régió kórházai számára rendszeresen tartanak szimulációs gyakorlatokat. Folyamatban van a rehabilitációt segítő robotok beszerzése is, amelyek jól kiegészítik majd az ellátást.

Ez is érdekelheti Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke rizikófaktorai

(Szegedi Tudományegyetem)

Cikkajánló

A stroke és tünetei

Dr. Zsuga Judit, neurológus
Stroke
A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti el. Korai kezeléssel csökkenteni lehet az agy károsodását és a kialakuló életminőség-romlás mértékét.
Növényi alapú táplálkozás
Növényi alapú táplálkozás

Hogyan álljunk rá át?

Menstruáció előtt
Menstruáció előtt

Miért jelentkezhetnek megfázásszerű tünetek?

WEBBeteg összeállítás - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász és Dr. Tóth Sára Rebeka
WEBBeteg - Dr. Fehér Gergely, neurológus
WEBBeteg - Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, Dr. Kerekes Éva, Dr. Fehér Gergely
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.