• Esetleges Orvosi mulasztás, agyállományi vérzés kapcsán, agyállományi vérzés oka

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő. Édesapám 76 évesen idén augusztusban minden előzmény nélkül elhunyt. Halottvizsgálati bizonyitványon az szerepel hogy agyállományi vérzés kisagyi beékelődéssel. Történt mindez minden előzmény nélkül, Édesapám minden reggel és minden este mérte a vérnyomását ami rendben is volt, ahhoz képest hogy pitvarfibrillácioban szenvedett 2015 decembere óta, és dilatativ cardiomiopatiás betegsége is volt, továbbá szivelegtelenségben is szenvedett / NYHA 1-2 stádiumban/ mindezek miatt be volt neki építve implantálva ICD. Édesapám mindezen betegségek ellenére jol érezte magát nem fulladt, minden nap aktivan tevékenykedett, kertészkedett, minden este rendszeresen fél órát sétált, orvos utasításait betartva szedte a gyógyszereit, soha nem dohányzott, napi 3 dl jó minőségű bort fogyasztott, túlsúlya nem volt, cukorbetegségben nem szenvedett, évente kétszer vetetett vért vérzsírértékek rendben voltak, de az egész vérképe kimondottan rendben volt! Tény azonban is hogy régen magas volt a vérnyomása, és volt hogy vérzsírérték közül valamelyik 4-5 szerese is volt anno évekkel ezelőtt! Mint emlitettem minden előzmény nélkül utolsó este is 20 órakkor mért vérnyomása is teljesen rendben volt( 124 / 77 ), aztán hajnalban 1 óra magasságában arra panaszkodott hogy ötször visszaesett gyenge és nem tud felállni és kimenni toialetrre. Ekkor megmértük a vérnyomását és 179/ 110 volt azonnal hivtuk a mentőket, aki közel két órán keresztül vizsgálta nem tudta megmondani hogy mi a baja, sőt be sem akarták vinni mondván " rájátszik picit a bácsi" csak azért vitték be mert a vérnyomást vizhajtóval és egyéb dolgokkal sem tudták levinni. Aztán a kórházban a sürgősségin újabb közel 4 órát! kellett várni mire orvos megvizsgálta, vért vettek, és azt hiszem EKg.-t csináltak de kérdésemre azt mondta a doktor nő miután 3 ora várakozás után szemmel láthatóan gyenge volt és elénk vettek még egyszerű például vérvételes beteget is hogy "nincs nagy baj sem nem agyvérzés, sem nem szivinfarktus".... később ct-re például azért nem lehetett menni mert épp felmostak...Több mint bosszantó és finoman szólva is dühítő dolgok sora.. Reggel 7 óra körül mikor is betoltuk hogy megvizsgálják még akkor sem tudták mi a baj, mert a véreredménye jó volt, miközben bent beszéltem a doktornővel gyakorlatilag előttem halt meg illetve vesztette el az eszméletét Édesapám, és már nem is tért magához még aznap délután 14. óra körül elhunyt. Egyik kezelő/ aki általános/ orvosa szerint az összes ere erősen el volt meszesedve Édesapámnak..ennyit mondtak. Tüdőgyulladása volt Édesapámnak idén márciusban, melyből felgyógyult, ezt azért jegyzem meg mert a halottvizsgálati lapon halál lehetséges okai, melyek a halálhoz vezethettek között szerepel a krónikus obstruktív tüdőbetegség is a szivmegnagyobbodás mellett. Tisztelt Doktor Nő! Szeretnék végérvényesen tisztán látni, és pár dolgot megkérdezni! Szeretném megkérdezni miért nem lehetett megműteni,? /Mert a korházban erre sem mondtak egyértelmű választ/ Szeretném megkérdezni az időfaktort... hogyha esetleg előbb beérnek a mentősök, és egyből megvizsgálják akkor meglehetett -e volna az életét menteni? / Mert temészetesen a kórházban azt állítják hogy nem.... de mit is mondhatnának mást/ Szeretném megkérdezni hogy esetleg nem -e a gyógyszerváltás /, halála és rosszulléte előtt 5 nappal/ váltott Syncumarról Xarelto gyógyszerre, mellyel kapcsolatosan fel is hivtuk a haziorvosát és melyre rá a van irva hogy 100 esetből egy embernél agyvérzést okozhat, syncumar betegtájékoztatóján ilyen nincs feltüntetve/ aki azt mondta hogy nyugodtan váltson, sőt javasolja a váltást. Szeretném megkérdezni hogy nem -e esetleg a gyógyszererváltás okozta -e ezt a tragikus végkimenetelt? Szeretném megkérdezni hogy az ilyen típusú agyállományi vérzést, kisagyi beékelődéssel mi okozza, és / vagy mik okozzák okozhatják? Mert például az általános orvos szerint aki kórházban vizsgálta ez 30-40 év "hozománya" és nem a stressz okozta az agyvérzést, az sebész szerint pedig a stressztől is lehet agyvérzést kapni.Szeretném tudni mi is akkor az igazság! Szeretném megkérdezni/és előre is elnézését kérem, őszintén nem mundér becsületét védve, / hogy az orvosok, a mentősök hibáztak -e amiben én személy szerint biztos vagyok, mert ha esetleg nem is lehetett volna megmenteni, akkor is egy mentős orvosnak fel kellene ismerni az agyvérzést és nem 2 órán keresztül arra várni hogy lemenjen a vérnyomás! Szeretném megkérdezni hogy ezen típusú agyvérzés valóban menthetetlen -e, és ha meg is műtik akkor valóban örök életére fekvő beteg maradt volna? Szeretném megkérdezni hogy a stressznek / vérnyomása mint említettem nem volt magas/ van-e köze az agyvérzéshez, az agyvérzés ezen tipusához, vagy pedig csak úgy lenne köze a stressznek ha magas lett volna a vérnyomása, mert azt tudom hogy magasvérnyomás az komoly rizikófaktor az agyvérzésnél? Vagy pedig úgymondd ez az egész sajnos előre borítékolható volt mert az erek el voltak meszesedve? De emlitik az időváltozást is mint lehetséges ok akkor hűlt le a levegő hirtelen 15 fokot, vagy ez az egész a szívével volt kapcsolatos, vagy legalábbis közrejátott, közrejátszahtott? Végezetül pedig annyit szeretnék tudni hogy a ct kimutatta volna -e a meszes ereket és az érelmeszesedést esetlegesen gyógyszerrel lehetett-e volna orvosolni? Ha elmegy ilyen vizsgálatra. Szíves elnézésést kérem a sok kérdésért, de mint említettem az orvosok nem adnak sok esetben nem hogy nem egyértelmű választ, de még választ sem! Esetleges félreértések elkerülése végett szeretném leszögezni hogy nem felelőst keresek, csak tisztán szeretnénk látni Édesapám agyvérzésével és tragikus halálával kapcsolatosan, mert nem tudunk megnyugodni. Tisztelettel és köszönettel: Károly.

        Dr. Kerekes Éva válasza a agyvérzés témában

        Tisztelt Károly! Fogadja őszinte részvétemet. Megértem a fájdalmát, és azt is, hogy felelőst keres. Remélem, az, hogy leírta a panaszait, megkönnyíti az elfogadhatatlan elfogadását. Sajnos, a halál ellen nincs orvosság- és az agyvérzés egy 76 éve súlyos érbetegnél gyakran halálos kimenetelű. Az agyvérzést nem tudjuk kezelni sem az első órákban, sem később, műtéti megoldás csak egy bizonyos típusú vérzés esetében jön szóba. Természetesen semmilyen véleményt nem mondhatok az Ön levele alapján, hiszes sok-sok kérdése mellett semmilyen adat nem áll rendelkezésemre, ami alapján szakmai véleményt tudnék mondani arról, hogy az édesapja agyvérzése milyen típusú volt. Ön is tisztában van azzal, hogy peres ügy esetében a szakértő rendelkezésére bocsátják a beteg orvosi dokumentációját (és nem csak a hozzátartozó panaszlevelét). Megpróbálok néhány kérdésére válaszolni - ha a mentős a magas vérnyomáson kívül egyéb tünetet nem észlel a betegnél, akkor a kórházi beszállítás elkerülhető, többek közt azért is, hogy ne kerüljön be olyan beteg a Sürgősségi Osztályokra, akit otthon el tud látni a mentő, mert ez növeli a sürgősségin a várakozás idejét és veszélyezteti a súlyos betegek ellátását - a sürgősségi osztályon sajnos nagyon sok a beteg és sokat kell várni. Ez valóban nagy probléma, jobb egészségügyi szervezéssel lehetne csak megoldani (a fejlettebb egészségüggyel rendelkező országokban is sajnos több óráig vár a beteg a Sürgősségin az orvosi vizsgálatra). Minden beteg, aki elé vesznek egy másikat, ezt igazságtalannak érzi, és az előbbre vett beteget egészségesebbnek látja önmagánál. Ennek ellenére a 4 órát valóban soknak tartom, de hogy ennek a várakozásnak volt-e szerepe a halálos kimenetelben, azt természetesen nem tudom megítélni. - a Syncumar igen gyakran okoz agyvérzést, gyakrabban, mint a Xarelto. A Xarelto-ra történő áttérésnek valószínűleg komoly oka volt, ezt mindig ledokumentáljuk. Mindkét gyógyszer mellékhatása a vérzés, ezt tudjuk, erről a beteget tájékoztatjuk. Azért kell ilyen gyógyszert szednie, hogy életben maradjon, mert egyébként a szívinfarktus és agylágyulás esélye pitvarfibrillació mellett igen magas, jóval magasabb, mint az agyvérzésé. - nem tudom, milyen sebésszel konzultált. A jelenleg érvényes stroke szakmai irányelveket nem ő, hanem az általános orvos ismerte jobban (A sebészek neurológiát utoljára az egyetemen tanulnak, ha az adott sebész kb 60 éves, akkor 35 éve...). A stressz nem tartozik a stroke közvetlen rizikofaktorai közé (de a hypertonia rizikofaktorai közé igen! ). Igen, az agyvérzés legnagyobb rizikofaktora a hypertonia, és a véralvadásgátló szedése, de ok nélkül is előfordulhat. A betegségeknek nem mindig van általunk is ismert okuk. 76 évesen az agyvérzést is, mint számos más betegséget, természetesnek tarjuk. Az időjárás-változás nagyon jellemző kiváltó ok, mert mindig hirtelen front esetében jönnek tömegesen az agyvérzésben- lágyulásban, epilepsziában, migrénben szenvedő betegek. Természetesen nem a front teszi őket beteggé, de időjárás-változás provokálja ki azt a végzetes vérnyomás-kiugrást, vagy szívelégtelenséget, ami a halált előidézi. - jeleztem már, hogy a leveléből nem derül ki az agyvérzés típusa, de az agyvérzés általában bénulással jár, és 76 éves korban a rehabilitáció már igen nehezített, gyakran marad fekvőbetegként az a beteg, akinek sikerült túlélnie. - édesapja érelmeszesedése ismert volt a kardiológusa és háziorvos előtt, azért kellett szedni a gyógyszereit. Nem tudok mást tanácsolni, mint azt, hogy fogadják el az édesapjuk halálát. Én is eltemettem már a szüleimet, bennem is volt keserűség és neheztelés, de ez nem hozza vissza őket közénk.


        Dr. Kerekes Éva
        neurológus, gyermekneurológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Kerekes Éva

        Kérdés: 2017. november 10., 16:55; Megválaszolva: 2017. november 13., 22:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: