• Szeretném a véleményét kérni

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tiszteletem Hölgyem/Úram! szeretném megkérdezni, hogy mit jent az édesapám sziv uhg eredménye, amelyet leirok önnek szóról szóra. "Carotisok lefutása szabályos. Az intima-media bal old-on kiszélesedett 0, 9mm, az oszlásnál 1, 1mm.Jobb old-on az interna kezdetén 60%-os szűkületett okozó meszes plakk.Vertebralisok áramlása anterograd. A jobb subclavia eredésénél lágy plakk, szűkület kb.30%-os. Diagnózis:nem insulinos cukorbetegség.Kevert hyperlipidaemia. Magasvérnyomás betegség, Tachycardia.

        Dr. Laki András válasza a nyaki ultrahang témában

        Tisztelt Kérdező! Az idézett lelet pontosabban nem a szív, hanem a nyaki nagy verőerek (artéria carotisok, vertebralisok) vizsgálatáról szól. Az intima-media az artériák falának belső és középső rétege, melyek kiszélesedése, megvastagodása az érelmeszesedés általános jele. Ez ebben az esetben csak enyhe fokú. A jobb oldalon az agyat ellátó egyik artéria (a carotis interna) 60%-os szűkülete már komolyabb eltérés, de műtéti beavatkozás valószínűleg még nem indokolt. A vertebralisok a gerinc mentén futó két kisebb, szintén az agyat ellátó artériák neve, ennek az anterográd (előrefelé történő) áramlása normális. Ezt azért kell leírni, mert a kulcscsont alatti verőér (subclavia) súlyos szűkületénél vagy elzáródásánál előfordulhat, hogy megfordulva áramlik a vér, ami az agyból "lopja" a vért a felső végtag számára. Az Ön édesapjának nincs ilyen eltérése, a subclavián látott 30%-os szűkület mérsékeltnek számít. A felsorolt diagnózisok nyilván nem a látottakból következnek, de szerepelhetnek a leleten, mint kórelőzményi illetve beutalási diagnózisok: nem inzulinfüggő cukorbetegség, kevert magas vérzsír-szint, magasvérnyomás-betegség, szapora szívműködés. A diagnózisok miatt kardiológiai gondozás indokolt. A nyaki artériák állapotát követni kell, bizonyos időközönként kontroll ultrahang vizsgálat és súlyosbodás esetén érsebészeti konzílium szükséges.


        Kérdés: 2012. március 28., 15:24; Megválaszolva: 2012. március 29., 19:17

      • Kérdések és válaszok a témakörben: