Mit jelent?

Tisztelet Doktornő! Kétszeri sikertelen UH vizsgálat eredménye miatt beírom az eredményt. A pm.norm.nagyságú, szimmetrikus, állományában körülírt képlet nem látható. A nyaki lágyrészregiókban lymphadenomegalia nem mutatható ki. A nyálmirigyek homogén szerkezettel bírnak. A jobb oldali glandula submandibularis elülső szélénél, két egyenként 6mm-nél nam nagyobb tömörödött lymphoglandus észlelhető. A laryngiealis regio echoja asszimetrias, jobb olalon kissé előemelkedő porcos részlet, és felette kissé megvastagodott lágyrész látható, esetleges korábbi gyull., esetleg trauma maradványa lehet.Körülírható kóros képlet UH vizsg.-al nem volt kimutatható. Eddig tart a vizsgálati eredmény, azt elfelejtettem megírni, hogy a mandulám 40 éve került eltávolításra.Időnként az enyhe duzzanattal egyvonalban lefelé pl.ha a pulóvert veszem le és a jobb karomat bal felé rakva húzom le, gyenge szúró vagy nyilaló érzést érzek. Köszönettel várom a válaszát.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza nyaki ultrahang témában

Tisztelt Kérdező!

A leírt, nyaki ultrahang vizsgálati eredményben az első mondatok szabályos leírásnak felelnek meg. A pm a pajzsmirigyet rövidíti. Lymphadenomegalia a kóros nyirokcsomó megnagyobbodás neve, ami Ön esetében nem volt kimutatható. A glandula submandibularis az állkapocs alatti nyálmirigy neve. Ennek a szélénél a talált két, 6 mm-es lymphoglandula, azaz nyirokcsomó nem tekinthető kóros méretűnek.

A kórosnak leírt terület a gége magasságában lévő lágyrész, ami jobb oldalon kissé megvastagodott és elődomborodott.Ennek eredetéről látatlanban véleményt mondani nem lehet, a vizsgáló kolléga gyulladásos esetleg sérüléses eredetet feltételezett. Erről Ön tudna további részleteket, hogy szóba jön-e ilyen előzmény.

Nem írt arról a kérdésében hogy mióta is tart ez a duzzanat és vizsgálta-e már fül-orr-gégész. Ha esetleg még nem, akkor feltétlenül javaslom felkeresét. Panaszai alapján szóba jön a gége és környezetének, illetve a nyaki régiók CT esetleg MR vizsgálata, ezt a fül-orr-gégész megítélésére bíznám.

Kérdés: 2011. március 13., 20:39; Megválaszolva: 2011. március 15., 21:43
Kérdések és válaszok: Fül-orr-gégészeti megbetegedések
Naki ultrahang vélemény
Tisztelt Doktor Úr! Nyaki ultrahang vizsgálati leletem: "Az intima egyenetlen. Mko. bifurcatioban egy-egy igen apró, meszes plakk...
Fülfájás__
Gyomortükrözés utáni nyelési...
Torok gyulladás és fülkürthurut
Arcüreg cysta