• Nyaki ultrahang lelet - merre tovább

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Pajzsmirigy problémára utaló panaszom nem volt, de a pulmonológus doktornő amikor áttapintotta a nyakamat duzzadtnak érezte a pajzsmirigyemet, ezért javasolt egy ultrahang vizsgálatot. (Illetve a labor kérő lapon is jelölte a pajzsmirigyre vonatkozó paraméterek vizsgálatát, ezek normálisak.) Az Ultrahang pajzsmirigyre vonatkozó része is úgy tűnik normális, találtak azonban valami mást, ami nem tudom mi lehet - ártalmatlan vagy daganat? - illetve nem tudom milyen orvoshoz forduljak a továbbiakban, ebben kérném a segítségét. Mi lehet ez? A lelet: "A pajzsmirigy jobb lebenye 45x14x12 mm, a bal lebeny 49x13x12 mm nagyságú, az isthmus nem szélesebb. Az állomány echogenitása megtartott, inhomogén, a vascularisatio szabályos. Jobb oldalon a m. infrahyoideus állományában 15x15x6 mm nagyságú, jól határolt, inhomogén, vascularizált képlet figyelhető meg. A pajzsmirigy isthmustól egyértelműen nem választható el. Parajugularisan és submandibularisan kóros méretű vagy szerkezetű nyirokcsomó nem látható. A nyálmirigyek épek." Válaszát előre is nagyon köszönöm!

        Dr. Laki András válasza a Nyaki ultrahang témában

        Tisztelt Kérdező! A lelet pajzsmirigyre vonatkozó része a méreteket, erezettségét illetően valóban normális. Az inhomogenitás nem feltétlenül az, de ehhez látni kellene a felvételeket is, vagy a vizsgáló véleményét erről, ha volt. A nyálmirigyek és a nyirokcsomók sem voltak kórosak. A kóros képletet az áll alatti egyik nyakizomban írták le, a pajzsmirigy lebenyek közti hídtól sem vált el élesen. A képlet mibenlétét a távolból megítélni nem lehet. Izmokban is előfordulhatnak ritkán csomók, tumorok. Egy ultrahanggal vezérelt citológiai mintavétel valószínűleg tisztázhatja a képletet.


        Kérdés: 2019. július 01., 09:39; Megválaszolva: 2019. július 03., 21:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: