Ízületi panaszok (II)

Kedves Doktornő! Hálásan köszönöm a kedvességét és a válaszát! Az alapbetegségem glomerulonephritis chr. A húgysav, ami esetleg ízületi bajokat okozhat normális értékű, és a kezdet kezdetén (jó 10 éve) volt felső határon. Medrolt és Imuránt szedek - jelenleg hosszabb ideje -, fenntartó dózisban. Az ízületi panaszok, a szimmetrikus kisízületi gyulladások mindig ilyenkor jelentkeznek. Ha belobban a vesegyulladás, ezért emelni a gyógyszeradagot, ezek a tünetek visszavonulnak. Régebben több alkalommal végeztek immunológiai vizsgálatokat. LE, ANA neg., IC, C3 változó. Az immunelfo, a süllyedés és CRP mindig magas, de a magasság értéke az aktuális állapottól függ. A reuma faktor - mint korábban írtam, neg. lett. A Doktornő kritériumokról beszélt, amik megvannak (így tünetek megfelelhetnek a korai reumatoid artritisnek) , a bázisterápiáról, ami - ha jól értettem - hasonló gyógyszereket jelent, mint amit én is szedek. Ő se tudta eldönteni, hogy az ismert autoimmun betegség milyen szerepet játszik, gondolom ezért kérte a anti-CCP-t. Ezért is ijedtem meg, amikor megtudtam, hogy az eredmény pozitív, hiszen én a kezemmel keresem a napi betevőmet. A tünetek? A az ujjaimom kisízületek mindkétoldali gyulladása időnként, de már voltak régebben a nagyízületek is gyulladtak ezzel egyidőben. Ha nincs is látható gyulladás, van merevség és fájdalom. A reggeli órákban alig vagyok képes írni vagy egy gombot felvarrni (nehezen mozognak és fájnak az ujjaim) , de a nap bármely szakában gondot okoz pl. egy burgonya megpuculása... Meg tudom csinálni, de nagyon fokozódik a fájdalom. Régebben sokat kézimunkáztam (kötés, horgolás, varrás) , de ez már egyáltalán nem megy. Nekikezdek, de 10-15 perc kínlódás után leteszem. Nehezen szánnám rá magam, hogy elmenjek a reumatológiai centrumba. Részben azért, mert nem lehet tudni kihez, milyen emberhez kerülök, részben azért, mert előjegyzés ide vagy oda, ez is legalább egy félnapos elfoglaltság lenne. Nekem már most a szabadságom 2/3 része arra megy el, hogy visszamegyek a kötelező kontrollvizsgálatokra, és nem tudok egy napon 2 helyre bejelentkezni, mert sokszor 3-4 órával is elcsúszik a rendelés. Azt hiszem, a kért infókat leírtam. Nagyon szépen köszönök mindent kedves Doktornő és további szépe napot kívánok ebben a fagyos időben! ELŐZMÉNY: Tisztelt Doktornő/Úr! Deréktáji panaszok miatt fordultam reumatológushoz és közben a kérdezgetésre elmondtam, hogy a kezemen időnként párban (mindkét kézen egyszerre) begyulladnak az ízületek, reggel nagyon merevek az ujjaim és folyamatosan sajognak, és időnként megduzzadnak a kisízületek. A kezem nem deformált, talán egy kicsit változott az ujjak formája, de nem feltűnő. RTG-vizsgálat elváltozást nem mutatott és reuma faktor negatív lett. A vérsüllyedés és a CRP magas, többszöröse a ref. tartomány felső határának. Azt mondta a Doktor Úr, hogy kórházi reumatológiai szakrendelésre kellene mennem egy anti CCP vizsgálat miatt, de sikerült megcsináltatnom másutt. Ennek az eredmény 67 (50 alatt jó) . 3 hét múlva kaptam időpontot a reumatológiára és most nagyon izgulok. Nem tudom mire számíthatok. A Doktornő reumatoid artritisre gyanakszik, ami autoimmun betegség, de én belgyógyászati jellegű autoimmunbetegség miatt immunsuppressív gyógyszereket szedek fenntartó dózisban (az állapotom egyensúlyban van) . Mennyire perdöntő az anti-CCP vizsgálatnak az eredménye? Kellenek még vizsgálatok? Kezelhető ez egy átlagos szakrendelésen? - nagyon nem szeretnék más orvoshoz járni. Soha nem jártam korábban reumatológián és ez a Doktornő nagyon kedves, nagyon aranyos, és nagyon lelkiismeretes. Eléggé meg vagyok ijedve. Kérem, legyen szíves írja meg a véleményét, Hálásan köszönöm és további szép napot kívánok!

Dr. Szamosi Szilvia válasza ízületi panasz témában

Tisztelt KÉrdező!

A glomerulonephritis nem tartozik a klasszikus értelemben vett szisztémás autoimmun betegségek közé, így elsősorban a tünetek alapján tényleg inkább rheumatoid arhritisnek felel meg a betegsége. Azt gondolom, hogy azt a betegséget a területi reumatológus is kell, hogy tudja kezelni, illetve ilyenkor együttt kell működni, és konzultálni kell a nephrológussal, aki a vesebetegségét kezeli!

Kérdés: 2010. december 21., 22:18 ;Megválaszolva: 2010. december 25., 21:33
Kérdések és válaszok: Mozgásszervi megbetegedések
Ízületi panasz
Jó napot kívánok! Arra lennék kíváncsi, hogy milyen ízületi (főleg térd és csípő) betegségek vannak, amik örökletesek? Néhány éve volt...
Szülés után fáj mind két forgóm
Jo napot doktor ur/no. Marciusban szultem es azota faj az osszes forgo a labamban. Addig soha nem volt ilyen gondom meg terhesseg alatt. A sulyom sem tobb mind...
Térdműtét, rehabilitáció
Kedves Doktor Úr! Férjemet kb.1 hónapja műtötték, /térd ciszta miatt/. Az operációkor "valami történt", megsérült egy idegszál/ beleöltöttek...
Mozgás közben ropogok
Üdvözlöm! Régen eveztem és a bal oldalam enyhén kattogott (boka, csukló) ezért szedtem sport közbe az AmWay-nál kapható rákból kivont...
Ízületi gyulladás?
Tisztelt Doktornő / Doktorúr! Ülő munkát végzek. Hosszabb ideje fáj a nyakam és a hátam felső részében az izom. A nyakam ropogni szokott...